.

Huawei a anunțat strategia și ultimele tehnologii pentru transformarea orașelor inteligente la Forumul Smart City 2017, care are loc, în premieră, în România, la București pe 16 mai. Strategia Huawei are în prim plan soluții ICT (Tehnologia Informației și Comunicațiilor), care să ajute autoritățile centrale și locale împreună cu industria de profil să ofere servicii avansate în sprijinul cetățenilor, menite să îmbunătățească viețile oamenilor, să producă creștere economică și să creeze comunități sustenabile. "Proiectele de tip Smart City devin tot mai integrate și mai complexe. De aceea, aveți nevoie de platforme pentru a integra toate aceste proiecte. Huawei furnizează tehnologia necesară dezvoltării unui centru neuronal care să alimenteze orașele inteligente. Credem că Guvernul din România și autoritățile române vor fi deschise implementării de soluții Smart City, ca o modalitate firească de a crea condiții mai bune de viață pentru cetățeni”, precizează Liu Ke (foto), CEO Huawei Technologies Romania.
 
În cadrul Forumului Smart City, compania a prezentat cele mai importante soluții ITC din portofoliu menite să accelereze construcția și dezvoltarea orașelor inteligente, precum Centrul Inteligent de Operațiuni (IOC), susținut de Cloud și Big Data, soluții de management al orașelor bazate pe Internet of Things (IoT) și soluții avansate în domeniul serviciilor publice, dezvoltate în colaborare cu partenerii globali. Huawei a reunit, în cadrul Smart City Forum 2017, autorități guvernamentale și locale, precum și parteneri din industrie.  
 
Ce este un Oraș Inteligent?
 
Urbanizarea rapidă a orașelor aduce autorităților centrale și locale o serie de provocări legate de infrastructură și nu numai. Pe măsură ce orașele se dezvoltă și își extind serviciile, administrațiile locale și modul de guvernare devin din ce în ce mai complexe. Astfel, orașele trebuie transformate pentru a răspunde provocărilor sociale, economice, arhitecturale și de mediu. În acest context, mai multe orașe din România, precum Cluj, Alba Iulia, București (sectorul 4) au început să dezvolte deja o serie de proiecte Smart City. 
 
Deși definiția unui oraș inteligent poate varia foarte mult, standardul de măsură a „inteligenței” acestuia este dat de eficacitatea cu care își gestionează resursele și calitatea vieții locuitorilor. O noțiune populară privind orașele inteligente subliniază utilizarea Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, un concept care înglobează sisteme precum Internet of Things, sisteme de Cloud Computing și Big Data, care fac serviciile unui municipiu mai interactive și mai eficiente. Un oraș inteligent trebuie privit însă ca un efort colectiv de a prospera în condiții dificile. 
 
Un oraș inteligent înglobează mai multe componente: infrastructură modernizată cu ajutorul aplicațiilor smart sau servicii inovatoare precum Smart Parking (parcare inteligentă) sau monitorizarea sănătății personale, care sunt relativ ușor de pus în practică și nu interferează cu actualele administrații. Beneficiile oferite trec dincolo de un simplu „Wi-Fi gratuit”. În viitor, senzori de tot felul - camerele de luat vederi, rețelele acustice și alte sisteme – vor comunica în timp real informații cu privire la sănătatea și starea orașului, a infrastructurii acestuia, care la nivel uman, s-ar putea simți, de exemplu, ca un drum spre locul de muncă fără stres. 
 
Provocările Orașelor Inteligente
 
În ultimii ani, s-a observat o dezvoltare dinamică a proiectelor de tip Smart City la nivel mondial. Cu toate acestea, multe orașe se confruntă cu provocări în drumul lor de transformare. Adresând aceste provocări în discursul său, în cadrul Smart City Forum, Li Han, Vicepreședintele Huawei Enterprise pentru regiunea CEE & Nordic, a declarat: "Un oraș inteligent este asemeni unei ființe vii, cu un creier și un sistem nervos complex, care conlucrează pentru a învăța și a îmbunătăți universul fizic, în mod constant. Creșterea și dezvoltarea ei depind de platforme deschise, în care toți jucătorii colaborează pentru a încuraja inovația. Integrând rețele de tip Ultra-broadband, Cloud Computing, Big Data și Internet of Things, Huawei se angajează să ajute orașele să fie mai adaptate actualului context, mai bine conectate și mai inteligente. În plus, prin inovații dezvoltate în colaborare cu peste 2.700 de parteneri globali și prin capacitatea noastră globală de a livra soluții, oferim tehnologii și soluții care pot schimba fața orașelor, combinând cele mai bune practici globale în domeniu cu expertiza dezvoltatorilor locali, pentru dezvoltarea de ecosisteme vitale pentru transformarea orașelor în Smart Cities. Credem că există doar un punct de început, nu și un punct final în ceea e privește efortul de dezvoltare a unor orașe mai inteligente”.
 
Cloud, tehnologii de rețea și administrare a platformelor, securitate robustă
 
Soluțiile Smart City ale Huawei au fost implementate în peste 100 de orașe din peste 40 de țări. Pentru a încuraja colaborarea în sprijinul dezvoltării a cât mai multe orașe inteligente, Huawei a creat șapte centre Open Labs, disponibile la nivel global. Huawei construiește orașe inteligente printr-o gamă completă de produse, tehnologii de ultimă generație, sisteme de arhitectură deschisă, soluții industriale diversificate și parteneriate solide. Soluția Smart City propusă de Huawei înglobează tehnologii de tip Cloud, rețele, tehnologii de administrare a platformelor, alături de sisteme de securitate robustă.  
 
Pe măsură ce societatea devine tot mai dependentă de internet, asigurarea securității cibernetice a devenit o prioritate. Autoritățile, industria și utilizatorii finali trebuie să arate deschidere și să colaboreze pentru a-și asuma responsabilități echitabile în domeniul securității cibernetice. În acest context, securitatea cibernetică este un punct crucial în strategia Smart City a Huawei. 
 
„Huawei se angajează să ofere cele mai bune produse și servicii din această clasă pentru a acoperi nevoile clienților în domeniul securității cibernetice. Securitatea cibernetică este o prioritate pentru noi și, ca atare, am investit resurse substanțiale în efortul de promovare și îmbunătățire a capacității companiei noastre de a oferi cele mai bune soluții în domeniul securității cibernetice pentru o lume mai sigură”, a adăugat Xiongjun, Cyber Security Chief Officer România. 
 
Huawei dezvoltă orașe inteligente prin șase tipuri de mecanisme de securitate: fizice, de rețea, de tip host, soluții virtuale, aplicații și date. 
 
Centrul de date Cloud. Huawei oferă un centru de date Cloud securizat, bazat pe sisteme de arhitectură deschisă. Centrul de date integrează și oferă informații cu privire la orașe extrem de utile guvernelor în efortul lor de eficientizare a serviciilor.  
 
Broadband. Rețelele de bandă largă prin cablu și wireless permit o acoperire largă, facilitând accesul la diverse servicii publice.
 
Rețeaua Huawei Internet of Things (IoT) găzduiește servicii de date pentru aplicații industriale noi. Huawei a îmbunătățit rețeaua Internet of Things cu un sistem de operare IoT mai facil — LiteOS — la care se adaugă o gamă largă de gateway-uri. Huawei contribuie în mod semnificativ la organizațiile din domeniul Narrowband Internet of Things (NB-IoT).
 
Platforme:  
 
• Platforma de prezentare a capacităților ICT: oferă capabilități încapsulate și ambalate astfel încât dezvoltatorii din orice companie să poată crea ușor interfețe deschise și să dezvolte rapid aplicații Smart City integrate. 
 
• Platforma de suport Big Data: oferă acces la istoricul datelor, precum și la date culese în timp real despre orașe către autorități.
 
• Platforma de activare a aplicațiilor: combină aplicațiile Huawei (procesare Big Data, managementul securității, procesare video și analiză) cu aplicații terțe – precum — Sistem de Informații geografice (GIS), servicii publice, sisteme de identificare unitară și Single Sign-On (SSO). Rezultatul: schimbul rapid al datelor, software nou, operare și mentenanță îmbunătățită pentru aplicațiile Smart City.
 
• Securitate. Huawei asigură  securitatea orașelor inteligente cu șase tipuri de sisteme: fizice, de rețea, de tip host, soluții virtuale, aplicații și date. Securitatea este asigurată cu chip-uri și coduri sursă.
 
 
Despre Huawei:
 
Huawei este un furnizor de soluții ICT la nivel global, cu peste 180.000 de angajați la nivel mondial și operațiuni în peste 170 de țări. În Romania, Huawei este un jucător de top pe piața IT&C și un partener strategic pentru operatorii telecom Orange, Vodafone, Telekom și RCS-RDS. Compania a creat în România peste 1.500 de oportunități de muncă pe termen lung și peste 3.000 de locuri de muncă temporare. Huawei a oferit constant contribuții la industria IT&C din România pentru a îmbunătăți viața românilor.