.

IBM Research studiază, în laboratoarele sale, procesele la temperaturi scăzute, care vor determina înlocuirea componentelor pasive din echipamentele de comunicații. Pe 5 iunie 2002, compania americană IBM a anunțat că a dezvoltat componente MEMS (sisteme micro-electro-mecanice). Acestea ar putea ajuta producătorii de echipamente să înlocuiască componentele pasive - costisitoare financiar și care ocupă mult spațiu, reducându-și astfel costurile, consumul de energie, cât și dimensiunile viitoarelor produse.

Ce sunt MEMS ?
MEMS sunt, de fapt, niște motoare electrice microscopice sau alt fel de dispozitive mecanice tranzistorizate ce pot fi incluse pe un microchip. IBM a perfecționat componentele,utilizând procese de producție și materiale standard, demonstrând astfel că MEMS constituie o metodă viabilă pentru îmbunătățirea echipamentelor wireless. De asemenea, producerea componentelor MEMS la o temperatură scăzută (nu mai mult de 400C) i-a permis IBM să le integreze direct pe chipuri. A rezultat, în acest fel, o scădere a consumului de energie și o performanță mult mai ridicată decât prin fabricarea separată a componentelor. Cum cererea pentru echipamente de comunicații (telefoanele celulare și alte produse wireless) continuă să crească, producătorii de echipamente sunt nevoiți să găsească soluții pentru a mări funcționalitatea noilor produse. În paralel, sunt vizate menținerea dimensiunilor acestora, a costurilor și a unui consum redus de energie electrică. În multe dintre echipamentele de azi, componentele pasive (switch-urile și filtrele) sunt scumpe, consumă un volum ridicat de energie și ocupă mult spațiu, limitând, astfel, posibilitatea producătorilor de a oferi mai multă funcționalitate și de a îmbunătăți designul produselor. Prin utilizarea unui proces la temperaturi scăzute (compatibil Bi-CMOS - Bipolar '“Complementary Metal Oxide Semiconductor), IBM a produs și îmbunătățit rezonatoare și filtre MEMS ce ar putea înlocui aceste componente pasive din echipamentele wireless. Un proces Bi-CMOS combină două tipuri diferite de circuite pe o singură bucată de siliciu, oferind, astfel, atât viteză de înaltă performanță a circuitelor bipolare, cât și avantajele consumului redus de energie electrică ale CMOS.
Mai tare și mai clar cu MEMS
Dezvoltarea de către IBM a dispozitivelor MEMS RF (frecvență radio) ar putea permite producătorilor să furnizeze echipamente wireless integrate cu aceste noi componente MEMS, în numai câțiva ani. De exemplu, producătorii de echipamente vor putea adăuga noi funcții ce vor permite gestionarea mai multor frecvențe, oferind consumatorilor o acoperire wireless și servicii de o calitate mai bună. De asemenea, producătorii ar putea adăuga noi funcții pentru transmiterea mesajelor video sau transfer de date de înaltă viteză. Mai mult decât atât, dispozitivele MEMS RF pot include receptoarele în echipamentele wireless; un rezonator de frecvență MEMS RF, ce utilizează dispozitive microscopice de reglare. Acesta reușește să elimine frecvențele nedorite, rezultatul fiind un semnal mai puternic și o convorbire mai clară. În ansamblu, dispozitivele MEMS vor aduce pe piață telefoane celulare cu mai puține componente, ceea ce înseamnă că mai puține piese vor funcționa greșit, iar durata de viață a bateriilor va crește semnificativ.
'Pe măsură ce operatorii de telefonie implementează rețele wireless de generația a treia, limitările impuse de componentele pasive din echipamente devin '“ de o manieră din ce în ce mai evidentă '“ o problemă tot mai importantă. În timp ce aceste rețele cu frecvențe înalte, în bandă largă, permit comunicații mai rapide ale datelor '“ acestea necesită, concomitent, o capacitate mai ridicată de procesare și impun utilizarea unor telefoane mobile mult mai puternice,' a declarat Dave Seeger, senior manager pentru știința siliciului și tehnologia proceselor la IBM Research. Componente alternative precum MEMS RF pot înlocui aceste componente pasive, furnizând, în paralel, performanțe superioare și reducând mărimea echipamentelor și a consumului de energie electrică.

Date esențiale IBM
Nu trebuie să uităm că IBM este cea mai mare companie de tehnologia informației din lume, având peste 80 de ani de supremație în sprijinirea companiilor pentru inovații în domeniul afacerilor. Produsele software IBM oferă cea mai largă gamă de aplicații, middleware și sisteme de operare pentru toate platformele de calcul, permițând clienților să beneficieze, pe deplin, de toate avantajele noii ere e- business.