.

Compania IBM și Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului (MECT) au anunțat pe data de 22 octombrie deschiderea oficială a Centrului de Competență Linux, în cadrul Universității Politehnica din București (UPB) - o investiție IBM de peste 1,5 milioane de dolari. Aceasta este prima investiție de o asemenea amploare realizată de o companie IT în România.
Centrul de Competență Linux este creat pentru a ajuta clienții din mediile academic, guvernamental și de afaceri, indiferent de calibrul acestora, să beneficieze pe deplin de avantajele generate de fiabilitatea, portabilitatea, flexibilitatea și costul total redus pe care Linux le furnizează.
Dispunând de o infrastructură hardware și software completă, Centrul de Competență Linux este proiectat să ofere un mediu practic de simulare a unor situații reale, să ajute la dezvoltarea de aplicații și soluții, să faciliteze migrarea aplicațiilor existente către Linux, să ofere suport, consultanță, instruire și certificări pentru produsele și soluțiile Linux. Centrul de Competență Linux dispune de tehnologii IBM de vârf, care asigură un mediu integrat de testare, dezvoltare și implementare Linux - de la soluțiile complexe destinate mediului guvernamental, academic și marilor companii, până la cele specifice sectorului IMM.
Echipamentele hardware IBM disponibile în Centrul de Competență Linux includ: sistem IBM eServer zSeries 800, server RISC/UNIX IBM eServer pSeries 630, două sisteme IBM xSeries model x345 configurate în cluster, sistem de stocare IBM Shark cu o capacitate de 600 GB de date, accesibil de către toate serverele într-o rețea de tip SAN (Storage Area Network), 25 stații grafice de lucru IBM Intellistation.
IBM furnizează, de asemenea, echipamentele de conectare CISCO necesare (router, fire-wall, switch-uri etc.), precum și alimentarea electrică prin unități UPS și instalațiile de aer condiționat. Se asigură, de asemenea, licențele pentru software-ul IBM de infrastructură (middle-ware) necesar echipamentelor instalate, și anume: WebSphere, DB2, Lotus și Tivoli, oferind astfel posibilități extinse de integrare, de lucru cu bazele de date, de colaborare, management al sistemelor și implementarea unor politici stricte de securitate. Pe lângă tehnologiile hardware și software instalate, IBM a desemnat, totodată, specialiști în Linux care vor lucra în cadrul acestui centru, iar UPB va conecta prin Internet centrul din București cu Centrele de Competență Linux din întreaga lume create de IBM.
'Credem că acest centru, creat în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, va facilita rapid dezvoltarea unor noi soluții bazate pe Linux pentru sectorul guvernamental, mediul academic și clienții din sectorul economic din România. Acest centru va oferi dezvoltatorilor de software din țară oportunitatea de a juca un rol semnificativ în comunitatea globală Linux', a declarat Vladimir Aninoiu, Director General, IBM România.
Centrul de Competență Linux este deschis, de asemenea, companiilor care dezvoltă soluții software și partenerilor de afaceri IBM, pentru evaluarea, testarea și migrarea aplicațiilor existente către Linux sau pentru dezvoltarea de noi aplicații.