.

Marele perdant este HP
IBM și PricewaterhouseCoopers au anunțat pe 30 iulie 2002 că IBM va prelua, la nivel global, serviciile de consultanță și unitățile de servicii tehnologice ale PricewaterhouseCoopers, PwC Consulting, la un preț estimativ de 3,5 miliarde USD în numerar și acțiuni. Ca urmare, PwC Consulting nu va mai demara planul inițial de ofertă publică.
'žNecesitățile de afaceri ale clienților sunt cele care ne-au determinat să preluăm această divizie a PwC', a declarat Samuel J. Palmisano, președinte și CEO IBM. 'žProfesioniștii noștri în consultanță și servicii vor furniza un serviciu complet, începând cu inovația în afaceri până la implementare. Alături de divizia IBM Research, precum și de ofertele partenerilor noștri de afaceri, această nouă linie de afaceri va furniza soluții tehnologice și de afaceri complete pentru vasta arie de clienți', a spus Palmisano.
PwC Consulting, cu venituri fiscale estimate la 4,9 miliarde USD în 2002, excluzând sumele returnate clienților, se va uni cu divizia Business Innovation Services a IBM Global Services. Divizia de servicii IBM înregistrează deja profituri mai mari decât cea de computere, dispune de circa 150.000 de angajați și a depășit în mărime divizia de hardware a companiei. În urma achiziției, IBM Global Services va adăuga alți 30.000 de angajați. Suma plătită de IBM reprezintă cu mult mai puțin decât cea oferită pentru aceleași active de rivalul său Hewlett-Packard Co. (HP), în 2000, de 18 miliarde USD. Ulterior, HP s-a retras de la negocieri, iar PricewaterhouseCoopers a anunțat că își va îndeplini planul de separare a diviziilor de audit și consultanță. După eșecul discuțiilor cu HP, PricewaterhouseCoopers spera să obțină între 7,5 și 9 miliarde USD pentru divizia de servicii de consultanță, dar valoarea acesteia a scăzut semnificativ din acel moment, ca urmare a căderii burselor.
Achiziția este realizată în contextul în care PricewaterhouseCoopers și alte firme de consultanță sunt obligate să recurgă la separarea sectoarelor de audit de cele de consultanță, în urma scandalurilor de contabilitate care au ridicat semne de întrebare în legătur[ cu potențialele conflicte de interese ce pot apărea în cadrul acestor companii. Directorul financiar al companiei IBM, John Joyce, a anticipat că divizia de consultanță va aduce profit începând cu trimestrul 4 al anului 2004. Pe de altă parte, IBM a anunțat că va renunța la planul recent de schimbare a numelui PricewaterhouseCoopers Consulting în Monday. Pentru această schimbare, compania ar fi urmat să cheltuiască 110 milioane USD, care includea costurile legate de publicitate, dar și pe cele presupuse de schimbarea antetului companiei.