.

Cresteri de doi digiti in sectoarele public si distributie si la vanzarile catre intreprinderile mici si mijlocii.

IBM a anuntat luni 18 iulie rezultatele financiare inregistrate in trimestrul al doilea 2005.
Profitul obtinut de compania IBM in cel de-al doilea trimestru din operatiunile curente a fost de 1,85 miliarde de dolari, incluzand cheltuielile de 1,7 miliarde  de dolari necesare implementarii programului de restructurare, suma de 1,1 miliarde de dolari obtinuta din vanzarea diviziei de PC-uri si un acord de reglementare in valoare de 775 milioane de dolari cu compania Microsoft. Fara aceste valori nerecurente, profitul din operatiunile curente a fost de 1,82 miliarde de dolari, comparativ cu 1,74 miliarde de dolari in al doilea trimestru 2004.

Veniturile totale de 22,3 miliarde de dolari inregistrate in al doilea trimestru 2005, care includ 557 milioane de dolari venituri din vanzarile de PC-uri in luna aprilie 2005,  au scazut cu 4 procente comparativ cu al doilea trimestru 2004. Excluzand veniturile instrainate ale diviziei de PC-uri, veniturile celui de-al doilea trimestru au crescut cu 6 procente, comparativ cu al doilea trimestru 2004.

Samuel J. Palmisano, presedinte si director executiv IBM, a declarat: 'IBM a realizat cateva tranzitii strategice si importante in al doilea trimestru. Am transferat business-ul nostru de PC-uri catre Lenovo, am implementat un sistem nou de management in Europa si am restructurat parti importante ale companiei pentru cresterea in viitor. Sunt mandru de modul in care echipa IBM a administrat aceste tranzitii si, in acelasi timp, a incheiat un trimestru cu rezultate solide. IBM a intrat in forma in acest trimestru. In particular, afacerile strategice, cu o inalta crestere - in Business Performance Transformation Services, software, in principalele sectoare industriale si pietele emergente '“ au fost operatiuni de cea mai buna performanta, obtinand o crestere procentuala a veniturilor de doi digiti. Mai mult, IBM Business Consulting Services au inregistrat un trimestru exceptional: o crestere puternica a veniturilor si o crestere de 30% a contractelor semnate. Aceasta performanta ne consolideaza increderea in modelul nostru de afaceri si in misiunea noastra de a implementa abilitati si solutii unice, de o inalta valoare pentru a transforma afacerile clientilor nostri.'

Conform celor anuntate anterior, pe 30 aprilie 2005, IBM a finalizat acordul pentru vanzarea diviziei sale de PC-uri. Prin urmare, rezultatele companiei in cel de-al doilea trimestru 2005 includ performanta operationala a afacerilor cu PC-uri numai pentru luna aprilie, 2005. Rezultatele afacerilor cu PC-uri sunt identificate separat.

Cresterea de 6 % a veniturilor din cel de-al doilea trimestru, excluzand divizia de PCuri, a fost determinata de cresterea in toate zonele geografice. Pe continentele Americane, veniturile inregistrate in cel de-al doilea trimestru au fost de 9,4 miliarde de dolari. Veniturile din Europa/Orientul Mijlociu/Africa au fost de 7,5 miliarde de dolari, similare cu cele din aceeasi perioada a anului 2004. Veniturile inregistrate in regiunea Asia-Pacific au scazut cu 10 %, ajungand la 4,6 miliarde de dolari. Veniturile OEM au fost de 702 milioane de dolari, similare cu cele inregistrate in al doilea trimestru al anului 2004.

Exluzand veniturile inregistrate de divizia de PC-uri, veniturile IBM au inregistrat cresteri in toate cele cinci sectoare industriale IBM in al doilea trimestru al anului 2005, ca urmare a cresterii de doi digiti in sectoarele public si distributie, ca si vanzarile catre intreprinderile mici si mijlocii.

Veniturile diviziei Global Services, incluzand mentenanta, au crescut cu 6 %, ajungand la 12,0 miliarde de dolari in al doilea trimestru. Veniturile diviziei Global Services, excluzand mentenanta, au crescut cu 6 %.

IBM a semnat contracte de servicii in valoare totala de 14,6 miliarde de dolari si a incheiat trimestrul cu o acoperire de contracte de servicii, inclusiv Strategic Outsourcing, Business Consulting Services, Integrated  Technology Services si de Mentenanta, in valoare estimata de 113 miliarde de dolari.

Veniturile inregistrate pentru Business Performance Transformation Services au crescut cu peste 25 de procente in acest trimestru (si avand o crestere anuala de peste 30%) si, in plus fata de contractele  Global Services si cifrele din acoperirea cu contracte de servicii, s-au inregistrat aproximativ 250 milioane de dolari din contractele de Engineering and Technology Services semnate, pentru a furniza clientilor BPTS  abilitati de proiectare si capabilitati tehnice.

Veniturile hardware au scazut cu 25 de procente, atingand valoarea de 5,6 miliarde de dolari in al doilea trimestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Veniturile hardware, excluzand divizia de PC-uri instrainata au fost de 5,0 miliarde de dolari, o crestere de 5%.

Veniturile hardware Systems si Technology Group, care au fost mai nou restructurate pentru  a include Retail Stores Solutions si Printing Systems, au totalizat 4,9 miliarde de dolari pentru acest trimestru, avand o crestere de 5%. Cresterea veniturilor pentru produsele S&TG eServer a fost determinata de serverele pSeries bazate pe UNIX, care au inregistrat venituri cu o crestere de 36%, iar serverele xSeries si serverele iSeries din clasa midrange au avut o crestere de 11% si respectiv 10%. Veniturile inregistrate din vanzarea sistemelor mainframe zSeries au scazut cu 24%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.  Puterea de procesare furnizata de zSeries si masurata in MIPS (milioane de instructiuni pe secunda) a inregistrat o scadere de 19 %. In plus fata de sistemele eServer, veniturile din Storage Systems au inregistrat o crestere de 19%, iar cele din Microelectronics o scadere de 5%.

Veniturile din Software au fost de 3,8 miliarde de dolari, cu o crestere de 10 %, comparativ cu al doilea trimestru al anului 2004. Veniturile familiei de produse middleware, care includ WebSphere, DB2, Rational, Tivoli si produsele Lotus, au fost de 3,0 miliarde de dolari, mai mari cu 11 % decat in anul precedent. Veniturile din sistemele de operare au crescut cu 3 %, ajungand la 592 milioane de dolari, comparativ cu al doilea trimestru al anului 2004.

Veniturile pentru familia de produse software WebSphere, care ajuta clientii sa administreze o gama larga de tipuri de afaceri, folosind standarde deschise, aplicatii de interconectare, date si sisteme de operare, au crescut cu 18%. Veniturile din Information Management software au crescut cu 15 % incluzand si veniturile DB2 database software, (care da posibilitatea clientilor sa  manuiasca informatiile la cerere), care au crescut cu 14%. Veniturile din software-ul Tivoli (software de infrastructura care da posibilitatea clientilor sa administreze centralizat retelele si sistemele de stocare) au crescut cu 28%, iar veniturile din software-ul Lotus, care ii ajuta pe clienti sa comunice, sa colaboreze si chiar sa invete au crescut cu 17%.
Veniturile din Rational (instrumente de dezvoltare aplicatii software) au crescut cu 8 % fata de cele din al doilea trimestru al anului trecut.

Ca rezultat, IBM estimeaza ca in al doilea trimestru va castiga cota de piata in software-ul colaborativ, managementul sistemelor si software pentru securitate, servicii Web si gestiune de date.

IBM a incheiat trimestrul al doilea, 2005 cu 8,7 miliarde dolari cash. Balanta a ramas puternic echilibrata, iar compania are o pozitie buna pentru a profita de oportunitati.

Rezultatele de la inceputul anului 2005 pana in prezent
Profitul din operatiunile curente pe primele sase luni, care s-au incheiat pe 30 iunie 2005, a totalizat 3,26 miliarde de dolari.

Veniturile inregistrate din operatiunile curente in perioada primelor sase luni, 2005, care include si veniturile diviziei de PC-uri de 2,9 miliarde de dolari pentru primele patru luni ale anului, au totalizat 45,2 miliarde de dolari, aproximativ egale comparativ cu 45,3 miliarde pentru primele sase luni ale anului 2004. Excluzand veniturile diviziei de PC-uri, veniturile au totalizat 42,3 miliarde, cu 5% mai mult, in comparatie cu perioada de sase luni a anului 2004.

Pentru operatiunile totale, profitul net pentru primele sase luni ale anului 2005, incluzand o pierdere  de 27 de milioane de dolari, cauzata de discontinuitatea operatiunilor, a fost de 3,23 miliarde de dolari, sau 1,96 de dolari per actiune, comparativ cu profitul net de 3,10 miliarde dolari sau 1,80 dolari per actiune inregistrate in primele sase luni din 2004.