.

Guvernul României și IBM au anunțat un parteneriat strategic pentru e-government, standarde deschise și transfer de cunoștințe, pe 22 iunie 2004. IBM promovează trecerea guvernelor și universităților pe arhitecturi software deschise ( gen Linux). Această campanie corporativă se desfășoară în detrimentul Microsoft și al produselor sale, răspândite pe cca. 90% dintre computerele lumii.

Acord guvernamental și educațional
Acordul se vrea un catalizator al dezvoltării competențelor locale de tehnologia informației în instituțiile educaționale și administrative, precum și susținerea industriei locale de dezvoltare de software. IBM va oferi asistență Guvernului României în planificarea, actualizarea și implementarea strategiei Societății Informaționale și a trecerii la e-Government (furnizarea de informații și servicii publice în format electronic - Guvernare Electronică) în România. Prin această strategie IBM urmărește evaluarea avantajelor software-ului Linux pentru utilizarea publică, pe principiul neutralității tehnologice. În plus, IBM analizează posibilitatea oferării suportului necesar de instruire a companiilor IT locale, implicarea programatorilor români în proiecte de dezvoltare de software.

Rețeau Grid în universități
Totodată, Guvernul României și IBM vor coopera pentru susținerea universităților, prin instruirea profesorilor universitari și pachete software gratuite. Aceste acțiuni fac parte din programul IBM Scholars Program, prin care se oferă membrilor acreditați ai facultăților și cercetătorilor, software, hardware și materiale educaționale proiectate pentru a-i ajuta să utilizeze și să implementeze ultimele tehnologii în programa de învățământ și în proiectele de cercetare. Guvernul României analizează posibilitatea introducerii Arhitecturii de Rețea tip Grid pentru universități și agenții guvernamentale.
'Continuăm, prin semnarea acestui memorandum, să promovăm conceptul de neutralitate tehnologică în România: orice soluție bazată pe orice tehnologie este binevenită, piața fiind singurul decident asupra celor care merită să câștige', a declarat Dan Nica, ministrul demisionar al MCTI.

Linux - vârful de lance al IBM
IBM va furniza în acest parteneriat infrastructura și competențele de bază pentru susținerea soluțiilor, aplicațiilor și abilităților bazate pe sistemul de operare Linux, continuând dezvoltarea Centrului de Competență Linux din cadrul Universității Politehnica din București, inaugurat în octombrie 2003, pentru susținerea clienților din mediile academic, guvernamental și de afaceri, indiferent de calibrul acestora.
'Compania IBM este deosebit de încântată să susțină inițiativa Guvernului României de a introduce tehnologia de vârf în sectoarele public și privat,' declară Thomas M. Francese, Vice President IBM Software Group (EMEA). 'Asistăm țările din întrega lume să beneficieze de avantajele Guvernării Electronice și să devină societăți informaționale. Credem cu tărie că dezvoltarea competențelor IT și susținerea standardelor deschise de către guverne ajută acele țări să atingă aceste obiective.'