.

Bucuresti, 21 septembrie 2006 - Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) va lansa, in aproximativ doua saptamani, o consultare publica, pentru a identifica cum ar putea fi utilizata mai eficient banda de 3,5 GHz.
 
'Licentele pentru aceasta banda au fost acordate in urma cu patru ani, insa evolutia tehnologica a demonstrat ca este nevoie de alte servicii', a declarat presedintele IGCTI Catalin Marinescu.
 
In Romania, banda de 3,5GHz este destinata aplicatiilor punct-multipunct, prin care serviciile de Internet sunt distribuite de la un punct de acces catre abonati. In unele tari, ea este utilizata si pentru aplicatii de tip WiMAX.
 
'Aceasta banda este, in acest moment in faza a doua de evaluare, pentru a vedea in ce masura actiunile intreprinse in aceasta vara au dus la rezultate mai bune', a mai spus Marinescu, adaugand ca reprezinta o solutie pentru comunitatile izolate.
 
'Banda de 3,5 GHz este una dintre cele mai fezabile pentru acces broadband si este o posibila alternativa de acces Internet in mediul rural. Aceasta ofera posibilitatea de a realiza legaturi pe distante relativ mari. Capacitatile de transmisie de date in 3,5 GHz sunt destul de mari si implica investitii relativ mici in echipamente'.
 
In luna mai, IGCTI a comunicat 46 de notificari privind intentia aplicarii sanctiunii de retragere a licentelor. Dintre acestea 40 sunt licente locale, iar sase sunt licente nationale. De asemenea, IGCTI a retras o licenta nationala, in urma evaluarii benzii 3,5 GHz.
 
Procesul de evaluare a avut loc in perioada 15-25 mai 2006 si a urmarit sa identifice daca operatorii din aceasta banda respecta prevederile din licente.