.

Bucuresti, 17 mai 2006 - Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a sarbatorit Ziua Mondiala a Telecomunicatiilor in teritoriu. Astfel, IGCTI a organizat o conferinta de presa simultana in cele trei directii teritoriale din tara: Timisoara, Iasi si Cluj-Napoca.

'Am tinut sa fim prezenti in teritoriu, pentru a informa, prin intermediul presei locale, despre proiectele pe care le vizam anul acesta, care pentru noi este extrem de important deoarece sarbatorim 15 ani de activitate neintrerupta in domeniul telecomunicatiilor', a spus Catalin Marinescu, presedinte IGCTI, prezent la Timisoara.

IGCTI a anuntat astfel, semnarea unui memorandum cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii pentru inceperea procedurilor de licitatie privind elaborarea strategiei nationale in banda larga (broadband). In urma licitatiei care se va finaliza catre sfarsitul anului va fi selectat un consultant care sa intocmeasca un studiu de piata pe baza caruia sa fie elaborata strategia.

Vorbind despre proiectele proprii, reprezentatii IGCTI au declarat ca institutia elaboreaza o strategie de utilizare eficienta a spectrului electromagentic 2007-2012. Aceasta strategie va fi in concordanta cu cerintele Uniunii Europene.

Un alt proiect prezentat este Laboratorul acreditat de compatibilitate electromagnetica, ce va verifica daca echipamentele electrice si electronice corespund standardelor impuse de legislatia in vigoare. Rezultatele inregistrate in Laborator vor putea fi transmise tuturor tarilor membre UE. Tot in 2006, IGCTI isi va extinde cele doua sisteme de monitorizare: sistemul national de management al spectrului radioelectric (NSMS) si sistemul de inspectii radio (RADIS). NSMS este specializat in masurarea spectrului radioelectric si in detectarea emisiilor neautorizate in vreme ce RADIS este un sistem specializat pentru inspectii de teren. Jurnalistii prezenti la conferinta de presa au asistat la demonstratii despre cum functioneaza cele doua sisteme de monitorizare.

In cadrul conferintei, reprezentantii IGCTI au explicat care este rolul institutiei in problema posibilelor efecte ale radiatiilor electromagnetice: ca administrator al spectrului de frecvente radioelectrice din domeniul neguvernamental, IGCTI da spre utilizare operatorilor frecventele existente si se asigura ca acestia nu se perturba intre ei. IGCTI ii monitorizeaza pentru a vedea daca respecta normele si parametrii tehnici din licenta care trebuie sa fie confrom legii, in concordanta cu standardele europene in vigoare ce au in vedere si standardele organismelor internationale de sanatate.
Institutiile autorizate de lege sa faca masuratori si sa dea explicatii la limitele care implica sau nu riscuri asupra sanatatii sunt Directia de Sanatate din Romania.
IGCTI a fost reprezentat la Iasi de vicepresedintele Gabriel Mocanu, iar la Cluj-Napoca de directorul executiv Bogdan Iana.