.

Banda de 3,5 GHz este complet licențiată până în 2013.
Viitoarele licențe WiMAX ar putea folosi alte frecvențe.

Banda de frecvențe de 3,5 GHz unde ar putea fi introdusă tehnologia de bandă largă WiMAX este complet licențiată în România pentru următorii 6 ani, a anunțat Inspectoratul General pentru Comunicații și Tehnologia Informației (IGCTI) pe 30 ianuarie 2007. 'Într-adevăr, spectrul disponibil la ora actuală în banda de 3,5 GHz nu este suficient pentru satisfacerea tuturor cererilor de intenție primite din partea operatorilor care nu dețin în prezent licențe în această bandă. Cei care nu dețin licențe nu pot introduce WiMAX', a declarat pentru C@M președintele IGCTI, Cătălin Marinescu (foto).

Actualele licențe naționale de utilizare a frecvențelor în banda de 3,5 GHz expiră în septembrie 2013. 'Aceasta nu înseamnă că trebuie să se aștepte un număr de ani pentru a fi acordat prin licitație, celor interesați, și acest spectru care mai este disponibil', a ținut să precizeze Cătălin Marinescu, președintele IGCTI.
Insuficiența spectrului disponibil ar putea afecta planurile Romtelecom, ca și ale Cosmote, care au declarat că mizează pe câștigarea unei licențe pentru WiMAX în 2007.
Romtelecom a deținut licență în banda de 3,5 GHz din decembrie 2000 pînă în iunie 2004, când MCTI i-a retras-o datorită neîndeplinirii obligațiilor de acoperire, explică reprezentanții IGCTI. 'Nu a instalat nici o stație de bază în nici o localitate, în tot acest interval de timp. Romtelecom poate obține din nou o licență în banda de 3,5 GHz numai dacă va fi declarat câștigător al unei licitații viitoare ce se va organiza în această bandă.'
În afară de o licitație acum, pentru care concurența ar fi foarte mare, până în 2013, dacă un nou intrat vrea să lanseze WiMAX în banda de 3,5 GHz în România, el ar putea să cumpere un deținător de licență, cum a făcut ClearWave cumpărând AccessNet și Idilis, sau să convingă un deținător să îi cesioneze/cedeze licența, în toată integralitatea ei.

Alternativa: convertirea licențelor naționale în regionale
IGCTI a propus ca alternativă de creștere a benzii de frecvențe utilizate în 3,5 GHz convertirea actualelor licențe naționale în licențe regionale. 'Propunerea IGCTI vizează actualele licențe, dând operatorilor posibilitatea să încheie între ei acorduri ferme, referitor la zonele în care vor să dezvolte astfel de servicii, în baza cărora IGCTI ar putea emite licențe regionale sau județene', au declarat pentru C@M reprezentanții IGCTI. În prezent 6 operatori dețin licențe naționale în banda de 3,5 GHz: Vodafone România, Orange România, Societatea Națională de Radiocomunicații (Radiocom), UPC România, AccessNet Internațional și Idilis.
Licențe locale dețin Adisam Telecom, RCS & RDS, Telebit (Iași), UPC România și 2K Telecom (Ploiești). Obligațiile de acoperire din licențe sunt sunt minim o stație de bază instalată și menținută în funcțiune în fiecare municipiu reședință de județ, în cazul licențelor naționale sau în localitatea pentru care a fost acordată în cazul licenței locale.
IGCTI a mai precizat că licențele viitoare în banda de 3,5 GHz vor rămîne neutre din punct de vedere tehnologic, ca și cele actuale, asigurându-se nediscriminarea operatorilor existenți față de cei care ar putea opera în viitor în această bandă. 'Textul licențelor naționale și locale are prevederi referitoare la aplicația pentru care au fost acordate licențele și nu conține precizări referitoare la tehnologia de realizare a acestor aplicații'.
'Aceasta nu exclude faptul că în alte benzi nu ar putea fi elaborate și alte reguli', insistă IGCTI. MCTI lucrează în prezent la o strategie de acordare de licențe WiMAX care ar putea lua în calcul și alte benzi în afară de banda de 3,5 GHz (3410-3600 MHz) și în care să nu se mai aplice principiul neutralității tehnologice.

Reguli noi în banda de 3,5 GHz
O altă propunere a IGCTI pentru banda de 3,5 GHz este ca viitoarele licențe, ce vor fi acordate la expirarea celor actuale, să aibă o valabilitate de 5 ani, nu de 10 ani ca în prezent, după care să aibă loc o nouă licitație, dacă vor exista operatori care o vor cere: 'Pe viitor, IGCTI va organiza licitații pentru atribuirea unor noi licențe numai dacă există cerere din partea industriei', declară Cătălin Marinescu.
IGCTI a mai propus modificări și în privința procedurii de selecție pentru acordarea de licențe. Până acum IGCTI a acordat licențe după modelul selecției comparative, în care evaluarea se făcea pe baza unor criterii stabilite de autoritate cu consultarea industriei, iar ofertele erau elaborate pentru a răspunde acestor criterii. Pe viitor, IGCTI ia în calcul modelul selecției competitive, bazate pe oferta cea mai bună din punct de vedere financiar.
'Vor fi stabilite niște criterii de pre-eligibilitate care se pun în plic până la data limită de deschidere a ofertelor și un alt plic care să conțină prețul pentru licență. Plicurile cu prețul și cu documentele pentru pre-eligibilitate se deschid în prezența tuturor operatorilor interesați, fiind declarate câștigătoare ofertele cele mai avantajoase din punct de vedere financiar. Această metodă de licențiere oferă o transparență totală și face imposibilă orice contestație. Mai mult, cu ajutorul acestei proceduri, cu siguranță, vor fi selectați operatorii cei mai puternici', explică IGCTI.
În orice caz, lansarea WiMAX în România nu este legată de o viitoare licitație prin care să se acorde spectrul care mai este disponibil în această bandă.
'Operatorii care dețin în prezent licențe pot lansa când doresc servicii bazate pe tehnologia WiMAX, întrucât licențele actuale sunt neutre din punct de vedere tehnologic', spune IGCTI.
Din cei 10 operatori care dețin licențe în banda de 3,5 GHz, au anunțat planuri de a implementa WiMAX Orange - ca parte a ofertei pentru segmentul de business - și Idilis.