.

Conform studiului efectuat de firma de cercetare Coleman Parkes la cererea Cisco Systems - reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din România consideră că sectoarele lor specifice de activitate pot beneficia de avantajele oferite de implementarea unei game foarte largi de tehnologii 'žesențiale', printre care se numără și rețelele cu acces la distanță și securizarea comunicațiilor în rețea. Studiul a cuprins 1005 companii din 10 țări din Centrul și Estul Europei, iar în România au fost realizate 101 interviuri la nivelul IMM-urilor din producția industrială, servicii comerciale, utilități și turism, transporturi. IMM-urile din România plasează în vârful listei de tehnologii esențiale Internetul cu acces rapid, rețelele de computere, sistemele de stocare/back-up și securizarea comunicațiilor în rețea.

Principalele rezultate ale studiului
În privința tehnologiilor 'žesențiale', IMM-urile din România apreciază ca fiind foarte importante conexiunile Internet rapide/în bandă largă (94%), rețelele de computere (91%) și sistemele de stocare/back-up (89%), în timp ce securizarea comunicațiilor în rețea este esențială pentru 80% dintre respondenți. Din punctul de vedere al IMM-urilor din România, cele mai importante avantaje oferite de tehnologiile pentru rețele cu acces la distanță sunt sporirea vitezei de reacție la solicitările clienților (90%), accesul în timp aproape real la date/aplicații (89%), minimizarea timpilor morți din activitățile angajaților (87%) și sporirea productivității personalului (86%). 73% dintre IMM-urile din România consideră că avantajul principal al implementării acestor tehnologii este reducerea costurilor. Deși gradul de utilizare și de conștientizare a avantajelor oferite de telefonia IP este relativ ridicat, doar 21% dintre IMM-uri cunosc toate aspectele referitoare la această tehnologie.
Dintre companiile românești studiate, 89% doresc să poată exploata tehnologiile de ultimă oră, considerând că acest lucru asigură avantaje concurențiale semnificative. Actualmente, numeroase IMM-uri românești care utilizează telefonia IP beneficiază deja de numeroase avantaje oferite de această tehnologie, 88% dintre ele raportând reduceri semnificative ale facturilor telefonice. De asemenea, respondenții consideră că implementarea noilor tehnologii IP este rentabilă și nu necesită eforturi deosebite. În plus, 85% dintre IMM -uri consideră că telefonia IP facilitează integrarea sistemelor de comunicații cu infrastructura rețelelor IT. Referindu-se la evoluțiile din regiune, Milo Schacher, Senior Director Commercial Business, Global Emerging Markets, Cisco Systems declară că 'žeste evident că țările est-europene manifestă un apetit imens pentru tehnologiile noi. Prin utilizarea unor soluții tehnologice inteligente, simple și securizate, IMM-uri din anumite zone est-europene ajung din urmă și, uneori, chiar depășesc companiile occidentale, care, frecvent, sunt considerate ca fiind cele mai avansate tehnologic la nivel mondial. Ne așteptăm ca, în următorii câțiva ani, aceste companii est-europene să beneficieze deja de avantajele - atât operaționale, cât și financiare - rezultate din implementarea unor tehnologii avansate precum telefonia IP. Transformarea în realitate a acestor perspective constituie o prioritate pentru Cisco Systems'
Alte rezultate ale studiului: 52% dintre IMM-urile din România consideră că cel mai mare obstacol în calea dezvoltării lor sunt costurile mari ale tehnologiilor. 36% din companii apreciază că un obstacol major sunt dificultățile de adaptare la schimbările tehnologice, iar 35% dintre acestea apreciază că o limitare semnificativă o reprezintă integrarea tehnologiilor noi în sistemele existente.