.

Bucuresti, 10 octombrie 2006'“ Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) lanseaza, astazi, consultarea publica pentru banda de frecvente de 3.5 GHz, pentru a vedea care este interesul operatorilor pentru noile tehnologii.
 
'Am lansat aceasta consultare deoarece banda de frecvente de 3.5 GHz are mare potential cu privire la serviciile pe care le poate furniza', a spus presedintele IGCTI Catalin Marinescu.
 
Consultarea isi propune sa identifice disponibilitatea operatorilor privind introducerea unor solutii noi in conditiile neutralitatii din punct de vedere tehnologic, precum si sa afle opinia pietei privind acordarea de licente regionale in aceasta banda.
 
'Consideram ca vechile licente corespund unei realitati din 2000, dar de atunci lucrurile au evoluat foarte mult', a mai spus Marinescu.
 
Consultarea vizeaza reguli noi de alocare a spectrului, reorganizarea canalelor si identificarea de noi tehnologii, a precizat Marinescu.
 
Operatorii care detin licente in banda de 3.5 GHz vor completa un chestionar, disponibil pe site-ul www.igcti.ro. Perioada de consultare publica se desfasoara timp de doua saptamani.
 
Banda de frecvente de 3.5 GHz este destinata, in Romania, aplicatiilor punct-multipunct. In acelasi timp, banda de 3.5 GHz este fezabila pentru Internet in banda larga (broadband), reprezentand o posibila alternativa de acces Internet in mediul rural.
 
In aceasta vara, IGCTI a initiat o evaluare a benzii, pentru a vedea daca posesorii licentelor respecta cerintele minimale de acoperire.
 
In Romania, exista sapte operatori detinatori a  zece licente nationale de utilizare a frecventelor radioelectrice pentru furnizarea de retele publice si de servicii de comunicatii electronice, iar cinci operatori detin 175 de licente locale. Banda de 3.5 GHz a inceput sa fie utilizata in unele tari si pentru aplicatii de tip WiMAX.