.

După ce Google a anunțat că va scana cărți supuse copyright-ului pentru a se putea face căutări în ele, e-magazinul Amazon.com Inc. a anunțat pe 4 noiembrie că va introduce anul viitor 2 programe ce le vor permite consumatorilor să cumpere acces la lucrări întregi în format electronic sau doar la anumite pagini sau capitole, informează Wall Street Journal. Acesta este pentru autori și edituri un nou mijloc de a genera venituri cu conținutul lor, așa cum casele de discuri vând cântece, la bucată, prin iTunes de la Apple Computer Inc.

Colaborările Amazon cu editurile nu vor fi exclusive - editurile putând încheia propriile acorduri cu alte servicii online, librării online și motoare de căutare pe Web pentru a-și plasa online conținutul cărților. Însă Amazon a început în forță: Random House Inc. (ce aparține grupului german media Bertelsmann AG și una din cele mai mari edituri din SUA) e în discuții cu Amazon pentru participarea la program, deși editura declară că e interesată să colaboreze și cu alte companii pentru a vinde cărțile online, pe baza unor plăți per pagină vizionată.

Planul Amazon contrastează cu Proiectul de bibliotecă print (Print Library Project) al Google. În acel program, Google scanează în întregime cărți aflate sub incidența drepturilor de proprietate intelectuală, în unele cazuri fără permisiunea editurilor și autorilor, urmând să lase cititorii să caute în ele folosind Google ca motor de căutare, cu permisiunea lecturării online a unor părți din acestea. Cinci edituri importante au dat deja în judecată Google în octombrie, la Curtea din New York, pentru încălcarea copyright-urilor lor prin acest proiect de bibliotecă, ce implică mai multe universități majore, inclusiv Biblioteca Publică din New York. Recent, Google a declarat că va reîncepe scanarea cărților cu copyright, în primul rând a celor ce nu se mai editează. Acest program Google include și scanarea a mii de lucrări din domeniul public. Alte edituri - însă nu și Random House - participă la un alt program Google numit Google Print Publisher. Aici editurile permit Google să afișeze extrase din cărțile lor cu copyright sau numai informații bibliografice. Editurile văd acest program ca un mod de promovare a vânzărilor pentru cărțile lor. Toate programele Google le sunt oferite gratuit consumatorilor.

Directorul executiv al Amazon, Jeff Bezos, citat de WSJ, este de părere că 'este foarte important să cooperezi cu deținătorii de copyright, cu comunitatea editurilor și cu autorii', precizând că aceasta va fi linia pe care o va urma Amazon. La rândul său, un purtător de cuvânt al Google a declarat 'Noi susținem eforturile de a face informația offline mai accesibilă online. Inițiative ca cea a Amazon accentuează valoarea serviciilor de felul Google Print, care le oferă utilizatorilor posibilitatea de a descoperi și de a cumpăra cărți pe căi noi'.

De aproape doi ani Amazon lasă clienții să citească online un număr limitat de pagini din majoritatea cărților pe care le vinde și să vizualizeze sumarul și indexul. Aceasta se face, bineînțeles, cu acordul editurilor.

Într-unul din noile sale programe de carte digitală, numit Amazon Page, clienții vor putea cumpăra orice pagină, secțiune sau capitol dintr-o carte pentru a le citi online în schimbul a numai câțiva cenți pe pagină. Tarifele urmează a fi stabilite și vor depinde în mare parte de pretențiile proprietarilor drepturilor intelectuale. Programul ar putea fi de folos studenților și altora ce trebuie să citească extrase de cărți pentru studiu sau pentru meseriașii ce au nevoie, de exemplu, de un capitol dintr-un manual de reparații pentru a meșteri un întrerupător electric.
Al doilea program, Amazon Upgrade, le va permite clienților să-și 'suplimenteze' achiziția unei cărți tipărite de pe site-ul Amazon pentru a include acces online complet, perpetuu. De exemplu, dacă un client cumpără o carte de bucate, ar putea accesa rețetele de oriunde via web. O carte ce costă 20 USD ar putea costa încă 1,99 USD pentru a o avea la dispoziție prin programul Upgrade. Amazon va compensa editurile și autorii pentru lucrările lor prin plata unui procent din taxele colectate pentru acest programe. Autorii și editurile vor hotărî și dacă clienții vor avea voie să descarce cărțile și să printeze sau să copieze de pe conturile lor online, mai precizează Amazon.

Încercările mai vechi de a vinde cărți digitale au trezit reacții palide în rândurile consumatorilor. Așa-numitele e-book-uri n-au avut vânzări spectaculoase, deși unora le face plăcere să citească în format digital cărțile pe dispozitive proiectate special în acest scop. Compania Palm Inc a promovat un program de carte digitală pentru handheld-urile de la începutul deceniului, afacerea însă dovedindu-se neprofitabilă. Azi însă, cele mai noi echipamente Palm au incluse cărți digitale în ele.

Random House și-a dezvăluit pe 3 noiembrie propria strategie de drepturi digitale și va plasa online conținutul cărților sale pentru vizionare. Tipografiile sale publică în jur de 3.500 de noi cărți în fiecare an. Acestea vor fi disponibile în întregime online pentru indexare, căutare și afișare. Random House vrea să ceară o taxă negociabilă magazinelor online ca Amazon, în funcție de tipul de material. Deși va taxa magazinele online cu numai 4 cenți pe o pagină de roman, pentru o pagină de carte de bucate ar putea taxa până la 25 de cenți. Paginile vor putea fi cumpărate la pachet pentru o taxă pe pagină mai mică. Așa cum Apple iTunes taxează 99 de cenți pentru descărcarea unei melodii, Random House se gândește că acesta s-ar putea să fie un preț atractiv pentru un calup de, să zicem 20 de pagini. Richard Sarnoff, președintele de dezvoltare la Random House, declară că este dispus să lucreze cu Google dacă acesta va adopta modelul Random House și va lucra în limitele copyright-ului. Editura spune că autorii vor avea partea lor din veniturile programului.

Paul Aiken, directorul executiv al Authors Guild (breasla autorilor), ce reprezintă în jur de 8.000 de autori publicați, declară că prima sa reacție la programul Random House este favorabilă. 'Ar trebui să găsim căi de a face disponibile online cărțile și de a afla ce vor cititorii și ce merge', spune reprezentantul autorilor, ce a precizat că poziția asociației este ca autorii să fie plătiți, lucru permis de un plan care respectă copyright-ul prin faptul că e autorizat și licențiat. 'Industria cărții trebuie să găsească propriul echivalent la vânzarea de melodii prin iTunes, iar acest proiect este poate un pas în această direcție', remarcă Paul Aiken.