.

Guvernele lumii râvnesc la sumele din licitarea celor mai valoroase frecvențe din câte există

Goana după aur
Cine s-ar înscrie la o licitație pentru frecvențele folosite acum de stațiile TV analogice?
MICII FURNIZORI DE BANDĂ LARGĂ vor avea nevoie să vândă bandă largă wireless pentru a concura cu companiile de telefonie și de cablu.
COMPANIILE DE CABLU Pentru a face față companiilor de telefonie fixă, băieții de la cablu vor trebui să adauge mobilitate, pe lângă TV, Internet și servicii de telefonie oferite prin rețelele lor de mare viteză.
COMPANIILE DE TV PRIN SATELIT ar putea folosi spectrul pentru a susține cu costuri mai mici serviciile interactive de care au nevoie pentru a concura cu companiile de cablu.
OPERATORII MOBILI pot opta pe termen lung să transmită serviciile TV mobile pe un canal separat de cel de voce, pentru a nu-și aglomera inutil rețelele 3G.

Majoritatea grupurilor din industrie sunt de părere că dedicarea celei mai mari părți din cel mai puternic spectru al posturilor TV înseamnă risipirea unor frecvențe foarte valoroase. Operatorii celulari, giganții de cablu, companiile de TV prin satelit și startup-urile broadband au toate nevoie de mai multă capacitate radio, arată o analiză publicată de Business Week pe marginea deciziei din iulie 2005 a Statelor Unite de a închide transmisiile analogice de la 1 ianuarie 2009.

În prezent, stațiile TV difuzează semnale analogice pe unde radio suficient de puternice cât să poarte semnale pe kilometri întregi, trecând prin ziduri și depășind o clădire înaltă printr-o singură buclă. Folosind tehnologia digitală, acele semnale pot fi comprimate astfel încât să ocupe doar o fracțiune din același spațiu, eliberând una din cele mai puternice și mai valoroase frecvențe radio din câte există pentru alte utilizări.

O parte din aceste frecvențe va fi rezervată de guverne în scopuri de securitate națională - în majoritate echipamente mobile pentru poliție, pompieri și furnizori medicali de urgență. Restul va fi licitat pentru servicii de telefonie mobilă și de Internet.

Eliberarea spectrului va mări șansele operatorilor mobili de a deveni un al treilea competitor pe piața de bandă largă, pe lângă companiile de telefonie ce oferă servicii bazate pe DSL și fibră optică și companiile de cablu. Deși mai sunt câțiva ani până când spectrul va deveni disponibil, piața datelor mobile din SUA, incluzând aici banda largă și TV pe telefoane mobile, ar putea face un salt de la 7,6 mld. USD anul acesta la 38 mld. USD în 2014, conform estimărilor firmei de cercetare a pieței Kagan Research LLC, preluate de săptămânalul Business Week.

Mai mult spectru ar ajuta furnizorii de bandă largă prin satelit să concureze cu companiile de telefonie și cu cele de cablu. În prezent, antenele-farfurie ce leagă PC-urile la satelit cauzează încă unele întârzieri pe uplink. Frecvențele suplimentare ar ajuta la o conexiune terestră wireless mai ieftină și mai rapidă.

Competitori potențiali vor apărea din zona WiMAX, un nou standard wireless de bandă largă ce poate transmite date pe raze de 15 km și mai bine în câmp deschis. Eliberarea frecvențelor TV le-ar permite startup-urilor mici să instaleze o alternativă WiMAX ieftină față de actualii furnizori majori de bandă largă. Aceasta pentru că raza mare a semnalului pe frecvențele TV le va permite companiilor wireless să acopere mai mult teritoriu cu mai puține turnuri de transmisie, scăzând costul construirii rețelei.

Cu toate acestea, companiile mici interesate de noul spectru vor avea a face cu o competiție cu buzunare adânci. Giganții mobili și de cablu ar putea acapara spectrul pentru servicii de generație viitoare, cum ar fi TV pe telefoane mobile.

Operatorii mobili vor dori și ei o frecvență dedicată pentru serviciile TV mobile. Deși majoritatea vor avea la dispoziție noile frecvențe 3G, operarea televiziunii lor mobile pe un canal separat de frecvențele folosite pentru voce ar evita problemele de supra-aglomerare a capacității existente.

Operatorii de cablu ar putea și ei privi noile frecvențe ca o ocazie de a-și extinde modelul de business. Cablul nu deține nicăieri în lume servicii de telefonie mobilă, așa că le-ar putea lua ceva timp până să vină cu un pachet de talia celui oferit de marile companii de telefonie, care să cuprindă TV, Internet, telefonie fixă și telefonie mobilă

Europa mai acordă 7 ani transmisiilor analogice
Termenele de încetare a transmisiilor analogice și de eliberare a spectrului variază în funcție de țară. Orașul Berlin din Germania, a fost prima regiune care a încetat transmisiile TV analogice, în 2003. Majoritatea țărilor europene plănuiesc să atingă acoperire completă cu televiziune digitală până în 2010 și să oprească transmisiile TV analogice până atunci. Marea Britanie tatonează un termen între 2008 și 2012, Spania și Austria au ales 2010. Singura țară din Europa de Est care a anunțat un termen de încetare a transmisiei analogice este Ungaria, în 2012. Comisia Europeană a propus ca termen limită al tranziției de la analogic la digital anul 2012. De la aceeași dată, toate televizoarele comercializate vor trebui să includă tuner digital.

Datele de încetare a transmisiilor TV analogice:

Țara Data închiderii Detalii
Austria 2010 anticipare
Belgia 2012 anticipată pentru Flandra Închiderea planificată să înceapă în 2010
Danemarca Nici o decizie
Finlanda 31 aug 2007 propunere Toată țara la aceeași dată
Franța Nici o decizie
Germania 2010 anticipare, nici un scenariu Zona Berlinului a închis în 2003. Alte insule de populație densă vor urma
Ungaria 2012
Irlanda Nici o decizie Nu s-a identificat insuficiența spectrului pentru a justifica stoparea transmisiilor analogice.
Italia 2006
Luxembourg Nici o decizie Un canal analog a fost deja închis
Olanda Nici o decizie
Portugalia Nici o decizie
Spania 1 ian. 2010
Suedia febr. 2008 propunere Închiderea ar putea începe mai devreme, pe regiuni
Marea Britanie 2008-2010 (tatonări)
România Nici o decizie Există o comisie care va ține cont de data propusă de Comisia Europeană, 2012

Sursa: Uniunea Europeană, Informa Telecoms and Media, IGCTI

În România, IGCTI a anticipat o raliere la termenul propus de Comisia Europeană, 2012. 'România, ca țară asociată și viitor stat membru UE, va trebui să țină seama de această dată și să elaboreze o strategie. Există o comisie tehnică la care participă atât autorități ale statului, cât și operatorii TV, care pregătește o strategie în acest sens, însă până acum nu există un document finalizat', a precizat pentru revista noastră președintele IGCTI, Cătălin Marinescu. În mod cert, tranziția la televiziunea digitală nu va fi lăsată nici la noi pe seama forțelor pieței, care se estimează că vor conduce la o penetrare a televiziunii digitale de numai 17,4% (1,3 milioane gospodării) până în 2010, față de 24,8% în Ungaria, de exemplu (conform Informa, raportul 'Eastern European Television' - iunie 2005). 'Desigur că e de preferat stabilirea unei date fixe privind trecerea la transmisia TV digitală pentru că în felul acesta se forțează adoptarea unui plan de acțiune și obligă producătorii, operatorii și utilizatorii finali să se pregătească din timp. Nici n-ar fi posibil să lăsăm piața să decidă, pentru că am ajunge la un blocaj din punct de vedere al gestionării spectrului de frecvențe radio', explică președintele IGCTI.

Întrebat dacă întrevede necesitatea de a introduce subvenții pentru achiziționarea de adaptoare digitale la momentul tranziției pentru familiile fără mijloace financiare sau pensionari, președintele IGCTI a preferat, de această dată, argumentul pieței libere. 'Accesul TV nu face parte din serviciul universal în acest moment. Aș propune să așteptăm, pentru că prețul convertoarelor este în scădere evidentă, pe când veniturile sunt pe un trend ascendent. Prețul adaptoarelor este în scădere - în Germania costă între 40 și 70 euro '“ astfel încât aceasta nu pare să reprezinte o problemă', susține Cătălin Marinescu.

IGCTI: Trecerea la TV digitală în România
FACTORI FAVORIZANȚI: gradul ridicat de penetrare a rețelelor de cablu TV, ceea ce face ca modificările să nu fie suportate de consumatorul final.
OBSTACOLE: resursele financiare mici la nivelul operatorilor, dar și al utilizatorilor. Televizoarele cu tuner digital sunt încă foarte scumpe, dar prețul adaptoarelor este în scădere - în Germania, ele au ajuns deja la 40-70 euro.
OPORTUNITĂȚI:

Sporirea gradului de acces la informație (pe o bandă mai redusă se pot transmite mult mai multe programe decât în prezent)

  • Calitatea sporită a semnalului
  • Eliberarea unei benzi de interes care poate fi folosită în beneficiul altor servicii (Internet broadband wireless)
  • Doar o treime din gospodăriile lumii vor avea semnal TV digital în 2010, - Informa
    La nivel global, se estimează că aproape o treime din gospodăriile lumii vor recepționa semnale digitale, adică în jur de 400 de milioane de gospodării, conform unui raport Informa, Global Digital Television. Cu alte cuvinte, 67 din gospodăriile lumii vor primi încă semnal analog în 2010. Penetrarea televiziunii digitale în America de Nord va depăși 90% în 2010, de la 50% anul acesta, iar în Europa de Vest va tinde spre 65% în 2010 de la 31% anul acesta, față de o previziune foarte modestă pentru Europa de Est, de 8% în 2010, de la 1% cât se prevede a avea regiunea noastră la sfârșitul acestui an.

    Analiștii Informa atrag atenția că aspirația guvernelor de a impune oprirea transmisiilor analogice în următorul deceniu au puține șanse de reușită dată fiind masa de 67% din gospodării care încă se va baza pe semnalul analog TV. Subvenționarea sau impunerea prin lege a tranziției la transmisii digitale terestre pentru gospodăriile care nu vor să se aboneze la cablu sau satelit riscă să provoace acționarea în judecată a guvernelor de către platformele TV cu plată sau de către grupurile de consumatori, avertizează analiștii Informa. 'În majoritatea țărilor, succesoarea televiziunii analogice este o platformă digitală particulară, dar politicienii trebuie să acorde importanță egală tuturor opțiunilor digitale. Ei au în față o sarcină dificilă de a pune în balanță dorința de a avansa în direcția convertirii digitale, cât de curând posibil, cu menținerea neutralității față de platforme', explică Adam Thomas, autorul Raportului Global Digital Television.

    Deși în prezent televiziunea digitală este dominată de satelit (DTH) în lume, până la sfârșitul lui 2006 cablul digital va prelua locul întâi și va atinge 230 milioane de gospodării până în 2010. Satelitul va fi al doilea sistem popular, în
    92 milioane de gospodării. Vor mai exista 45 de milioane numai cu digital terestru (DTT - adică cei care nu se abonează la cablu, satelit sau IPTV) și  26 milioane care vor recepta semnale IPTV.
    Cu toate acestea, 711 milioane de case (67% din total) încă vor mai primi semnal analog, ca și în prezent.

    SUA decide: subvenționăm convertoarele
    În SUA, Congresul a stabilit vara aceasta data de 1 ianuarie 2009 ca termen la care toate rețelele naționale de televiziune vor comuta de pe analog pe digital. Spectrul eliberat de stațiile locale va fi scos la licitație și, conform Wall Street Journal, autoritățile americane mizează pe 10-20 mld. USD de la companiile de telecomunicații care doresc să ofere noi servicii mobile de Internet sau telefonie. În 1996, Congresul SUA a făcut un prim pas spre televiziunea digitală acordând gratuit stațiilor TV locale un set de frecvențe suplimentar pentru transmisii digitale. În 1997, Congresul a stabilit un termen, pe 31 decembrie 2006, pentru trecerea totală la digital, dar a lăsat o portiță spunând că legea devine aplicabilă doar când 85% din gospodăriile de pe o piață locală vor putea primi semnal digital.

    Autoritățile din SUA recunosc că 19% din gospodăriile americane - cca. 21 milioane de gospodării care se bazează acum pe transmisiile locale gratuite - au de ales între a rămâne cu un ecran TV gol după revelionul 2008 sau a-și cumpăra un convertor ce costă 50-70 USD per aparat TV. Alte studii estimează că 39% din gospodăriile americane au cel puțin un televizor ce va deveni inutil după tranziție. Revolta electoratului cu venituri mici și a celui în vârstă nu este trecută cu vederea de actualii legiutori americani, care poartă discuții deja despre modalități de subvenționare pentru cei care vor fi nevoiți să își cumpere convertoare. În trecut, dezacordurile asupra mărimii subvenției au fost principalul obstacol în adoptarea legislației. De fapt, proiectul de lege va lăsa fără semnal TV două categorii de utilizatori: cei care nu se abonează la cablu/satelit și cei care se abonează, dar au televizoare în plus prin casă care se bazează pe antene de cameră pentru posturile TV locale.

    În prezent, un procent foarte mic din televizoare pot recepționa semnal TV digital, iar noile televizoare nu vor fi obligate să vină cu tunere digitale înainte de iulie 2007 în SUA și ianuarie 2012 în UE. Deoarece televizoarele digitale costă cu sute, chiar mii de dolari peste cele convenționale, ele s-au vândut mai lent. De ce să cumperi un TV digital dacă încă poți primi semnal analog? Prea puțini consumatori puși în fața unei game amețitoare de televizoare, cu tub plat sau ecran plat la magazinele de electronice, știu dacă noile modele includ și tunere digitale sau că vor avea nevoie de așa ceva în următorii câțiva ani.