.

Cirok, o dronă inovatoare de fabricație rusească, a fost prezentată, în premieră, publicului, la salonul internațional de tehnologii Innoprom, care și-a deschis miercuri porțile în orașul Ekaterinburg (Ural), a raportat Corporația unificată pentru construcții de aparate și designer de proiecte, relatează Ria Novosti, citată de Agerpres "O tehnologie avansată — un cadru pe o pernă de aer — permite dronei să decoleze în absența pistei. Acest model nu are analogie în lume. Poate decola și ateriza pe pământ, apă, zăpadă și mlaștini", indică serviciul de presă al companiei. Astfel, această dronă de recunoaștere și atac, care poate decola de pe orice suprafață, urcă până la o altitudine de 6000 de metri și este capabilă să transporte bombe, rachete și proiectile de înaltă precizie.

Prototipul expus a trecut faza testelor la Jukovski, în apropiere de Moscova. Aparate de acest tip încă nu au început să fie produse în serie, mai precizează compania.

În plan civil, drona Cirok, cu o rază de zbor de până la 2.500 km, ar putea fi utilizată la supravegherea zonelor afectate de dezastre și la monitorizarea autostrăzilor.