.

Bucuresti, 27 iunie 2006 - Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a semnat, ieri, 26 iunie 2006, un Protocol de colaborare pentru combaterea pirateriei intelectuale impreuna cu alte 32 de institutii si organizatii nonguvernamentale cu atributii in domeniu.
 
'Protocolul are in vedere armonizarea legislatiei in domeniul proprietatii intelectuale cu legislatia europeana. Acesta clarifica atributiile fiecarei institutii implicate care vor monitoriza atent activitatea celor care incalca legea dreptului de autor', a spus Catalin Marinescu presedintele IGCTI.
 
In scopul combaterii pirateriei intelectuale, IGCTI constata patru infractiuni legate de promovarea de marfuri pirat sau reproducerea neautorizata a programelor pentru calculator. Infractiunile constatate de catre IGCTI sunt pedepsite de catre instanta, cu inchisoare sau cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 30.000 RON.
 
In baza Protocolului semnat astazi, IGCTI va colabora cu Politia Romana pentru identificarea celor care incalca legea dreputului de autor si cu Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) pentru expertiza tehnica.
Cele 32 de institutii semnatare ale Protocolului vor lucra in cadrul 'Grupului de lucru pe probleme de proprietate intelectuala', aflat in coordonarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.