.

O lună agitată, stimați cititori, cu foarte multe ședințe IT&C, adică un fel de conferințe de presă. Cu foarte multe promoții comerciale de servicii și produse, adică un fel de comunicate de presă. O vânzoleală aproape inutilă, într-o țară unde politicienii își dau la picioare mai abitir decât fotbaliștii, unde președintele țării se urcă băut (și filmat) la volan, unde poliția e prima instituție care încalcă cele mai elementare reguli de circulație în orașe. La provincie și la sate nu mă mai pot gândi, este o Românie prea depărtată de orice realitate. Cu toate acestea, în ciuda stegulețelor roșii, suntem împinși în Uniunea Europeană de către un avânt de nimeni știut, de toți resimțit. Și semnele unui nou Ev au început deja să apară. Cine îi mai poate desluși mesajele e salvat, cine nu, poate să piară!

Intel ne vrea softiști și deștepți
Două evenimente cu actori internaționali au scos din amorțeală, doar pentru câteva ore, presa dâmbovițeană IT&C, pentru că mass media generaliste nu s-au sinchisit să relateze. Președintele Intel, Craig Barrett, a venit pe 31 martie la București. Într-un spectacol de tip american, desfășurat la Casa Poporului (Palat al Parlamentului) acesta ne-a ținut o lecție de integrare americană, aducându-i la scenă pe ministrul MCTI, Zsolt Nagy dar și pe Nadia Comăneci. Un spectacol pe cinste, însă și un bun prilej de promovare a Fondului Intel, acționar la Siveco România. 'žTehnologia este esențială pentru România' a putut să spună domnul Barrett, la semnarea Memorandumului Acord pentru programul de achiziționare de PC-uri și la lansarea seminarului pentru spirit antreprenorial. Laudele oficialului de la Intel s-au îndreptat chiar în direcția unde România stă mai prost: asupra școlii românești și asupra industriei de software, care trec, ambele, printr-o criză acută, sistemică. Pe fondul unei scăderi economice de peste 4% în 2005, de la 8,5% în 2004, cu o schimbare de guvern de la social democrați către un liberalism social democrat, România este împinsă pe valurile integrării de către dorința de mai bine a Uniunii Europene. O decizie politică, care ar trebui să nu se răzbune economic după 1 ianuarie 2007, pe populația autohtonă. Estimările oamenilor de afaceri apreciază că peste 60% din IMM-urile românești se vor închide sau vor da faliment, după momentul integrării, fiind în incapacitate de a rezista presiunilor pieței europene. Mai mult, nu suntem pregătiți, în nici un fel, să absorbim fondurile europene, care se vor cifra la peste 7 milioane de euro, zilnic. E ca și cum cineva care-ți vrea binele ar arunca în tine cu tone de euro-metalic, în loc să facă bine și să ți-i pună civilizat pe card.

Siemens ne vede într-un e-viitor
Pe 4 aprilie, ministrul Nagy a semnat împreună cu Franz Geiger, membru al Consiliului de Conducere Siemens AG Austria, Protocolul de colaborare între MCTI și compania Siemens. Obiectivul acestui protocol este crearea unei relații care să sprijine inițiativele și efortul MCTI în construcția și dezvoltarea societății informaționale și a unui guvern informatizat. Alte obiective sunt intensificarea performanțelor pieței libere de telecomunicații din România, promovarea utilizării celor mai noi tehnologii și a unui software avansat în programele de educație din școli și universități, sprijinirea creșterii sectorului IT&C prin continuarea investițiilor în acest sector. 'Prin semnarea acestui protocol cu reprezentanții companiei Siemens, facem un pas important către îndeplinirea obiectivelor strategice de guvernare, și anume modernizarea administrației, optimizarea infrastructurii informaționale interguvernamentale și promovarea introducerii noilor tehnologii', a declarat Zsolt Nagy, ministrul MCTI. 'Considerăm că este una din responsabilitățile noastre să contribuim la dezvoltarea țărilor din regiunea noastră economică. De aceea, Siemens a ales România din întreaga regiune a Europei de sud, pentru a-i oferi know-how-ul său și colaborarea în dezvoltarea domeniului informațional și comunicațional din România', a declarat Franz Geiger la singura întrebare din conferința de presă de la MCTI, pusă de revista noastră. De altfel, Guvernul român a mai încheiat în ultimele luni în domeniul IT&C alte patru parteneriate strategice cu corporațiile Oracle, Microsoft, IBM și Intel.

Noi trebuie să realizăm că trăim într-o țară care încă nu a ieșit din gherele comunismului reformist, chiar dacă ne amăgim cu un capitalism de cumetrie. Și această epocă nu se poate închide decât prin dispariția fizică a dinozaurilor care au girat un regim criminal. În ultimii 16 ani, însă, acești dinozauri au tot făcut pui, care s-au adaptat cum nu se poate mai bine noilor condiții de mediu și climă.