.

Paul Otellini, Președinte și CEO al Intel, a prezentat o serie de planuri care vizează extinderea portofoliului de produse smartphone al companiei și a oferit informații despre colaborările strategice cu Orange*, Lava International Ltd.*, ZTE* și Visa*.

“Suntem încântați să anunțăm adăugarea unor capabilități noi smartphone-urilor noastre. Suntem în continuare concentrați să oferim utilizatorilor de smartphone din întreaga lume terminale performante, ce integrează caracteristici noi de ultimă generație”, a declarat Paul Otellini, Președinte și CEO al Intel.  Otellini a făcut anunțul în timpul unei conferințe Intel organizate în cadrul Mobile World Congress, oferind de asemenea informații cu privire la planurile companiei de a extinde roadmap-ul echipamentelor de comunicare și al smartphone-urilor SoC.

Angajamente noi dedicate utilizatorilor de smartphone-uri Având la bază parteneriatele strategice cu Motorola Mobility Inc.* și Lenovo*, Intel a început colaborarea cu Orange, Lava International Ltd. și  ZTE.  Pe scenă, alături de Otellini, a urcat Yves Maitre, Orange senior vice president al Mobile Multimedia and Devices, pentru a discuta despre un nou smartphone Orange bazat pe design-ul de referință al procesorului Intel® Atom™ Z2460. Cu ajutorul smartphone-ului utilizatorii pot accesa serviciile Orange: Orange TV, Daily Motion, Deezer, Orange Wednesdays și Orange Gestures. Terminalul va fi disponibil în Anglia și în Franța din această vară.  Intel a anunțat de asemenea planurile de a intra pe piața de smartphone-uri din India prin intermediul unei alianțe cu Lava International Ltd, o companie care a înregistrat creșteri substanțiale într-un timp record. Vishal Sehgal, cofondatorul Lava și Președinte al Consiliului Director a anunțat lansarea XOLO Smartphone by Lava. 

XOLO X900 se bazează pe un design de referință Intel și va fi primul smartphone bazat pe tehnologie Intel comercializat în India. Terminalul va fi disponibil în retail la începutul trimestrului doi al anului curent și va fi compatibil cu majoritatea rețelelor Indiene de telefonie mobilă.  

Pe lângă parteneriatul semnat deja cu Motorola Mobility, Intel a anunțat începutul colaborării cu ZTE. Parteneriatul se va întinde pe mai mulți ani și vizează smartphone-urile și tablet PC-urile. He Shiyou, Executive Vice President și Head of the Terminal Division al ZTE a oferit informații despre modul în care această alianță dintre ZTE și Intel va ajuta compania să dezvolte produse unice și performante pentru operatorii wireless. El a mai declarat și faptul că primul echipament ZTE care va folosi procesor Intel urmează să apară în a doua jumătate a anului 2012. 

Extinderea roadmap-ului pentru Smartphone SoC și pentru echipamentele de comunicare

Bazându-se pe parteneriatele deja semnate, Intel a oferit informații despre trei noi produse smartphone SoC. Acestea vor fi adresate mass market și vor extinde portofoliul companiei. 

Continuând să îmbunătățească performanța și eficiența energetică a procesorului Intel™ Atom® Z2460, cunoscut anterior sub numele de cod “Medfield”, Intel a anunțat că noua platformă va suportă o frecvență de maximum 2GHz. De asemenea, procesorul Intel Atom™ Z2580 are o performanță de două ori mai mare comparativ cu Atom™ Z2460 și integrează o soluție LTE/3G/2G avansată multimode. Primele sample-uri de Z2580 urmează să apară în cea de-a doua jumătate a anului, iar primele produse comerciale în prima jumătate a anului 2013. 

Adresându-se oportunităților în creștere pe care echipamentele mobile le au pe piețele emergente, acolo unde utilizatorii sunt interesați de produse performante la prețuri cât mai mici, Intel a oferit primele informații despre procesorul Intel® Atom™ Z2000. Modelul este destinat smartphone-urilor mass market, această industrie putând ajunge la 500 de milioane de unități până în 20151.  Platforma include un procesor Atom la 1GHz cu capabilități grafice performante și permite conectarea la Internet și accesarea jocurilor Google Android*. Noua platformă va fi compatibilă cu Intel® XMM 6265 3G HSPA+ modem și cu Dual-SIM 2G/3G, oferind astfel o flexibilitate a serviciilor de date și telefonie, totul traducându-se printr-o scădere a costulului de utilizare. Primele sample-uri de Z2000 urmează să apară la mijlocul anului 2012, iar primele produse sunt programate să apară la începutul anului 2013. 

Produsele anunțate sunt construite pe 32nm, iar în cadrul discursului Otellini a subliniat modul în care procesorul Atom™ va depăși legea lui Moore. Intel va trimite SoC-uri pe 22nm pentru a obține certificările necesare anul viitor, iar tehnologia SoC pe 14nm este deja în curs de dezvoltare. 

În 2011, Intel a oferit componente pentru peste 400 de milioane de platforme mobile. Pornind de la acest lucru, Intel a anunțat XMM 7160, o platformă multimode avansată LTE/3G/2G care va permite atingerea unei viteze de 100Mbps downlink și 50Mbps uplink și va suporta HSPA+ 42Mbps. Intel va prezenta primele sample-uri în cel de-al doilea trimestru, design-urile de produs urmând să apară la sfârșitul anului curent. 

Intel a anunțat de asemenea începerea procesului de sampling pentru platforma XMM 6360, o soluție modem slim 3G HSPA+ care suportă o viteză de 42Mbps downlink și 11.5Mbps uplink, fiind dedicată echipamentelor cu small form factor. 

O experiență de calcul mai bună datorită noilor arhitecturi Intel 

Strategia Intel este de a crea și permite dezvoltarea de experiențe captivante și sigure de-a lungul unei game largi de echipamente mobile. 

O tendință în curs de dezvoltare este de a folosi echipamentele mobile pentru a face plăți sigure în online sau retail. Otellini l-a invitat pe scenă pe John Partridge, Președinte al Visa Inc., care a anunțat o alianță pe mai mulți ani între Intel și Visa, care are ca scop dezvoltarea unei soluții de mobile commerce adaptate utilizatorilor din țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Această colaborare vizează o serie de servicii mobile Visa și smartphone-uri și tablet PC-uri cu Intel® Atom™. Ca prim pas, Partridge a anunțat că design-ul de referință al smartphone-ului Intel este acum certificat pentru Visa payWave. 

Având la bază colaborarea cu Google, Intel continuă să colaboreze cu vendorii independenți de software pentru a se asigura de faptul că majoritatea aplicațiilor pe Android sunt compatibile cu echipamentele ce folosesc procesoare Intel® Atom™. Otellini a precizat că deține toate instrumentele necesare pentru a sprijini ecosistemul dezvoltării de aplicații.