.

Compania Gartner Dataquest a anunțat, pe 1 iulie 2002, că Intel a celebrat un moment important în istoria industriei IT: livrarea pe piață a PC-ului cu numărul 1 miliard.

Primul computer care s-a bucurat de succes pe piață și a fost disponibil pe scară largă, Altair, a fost lansat în 1974, fiind echipat cu un chip Intel 8080. Contribuția Intel în evoluția procesării personale a început însă cu 3 ani înainte de acest moment, prin inventarea în 1971 a primului microprocesor.

Șirul inovațiilor Intel în acest domeniu merge de la chip-ul Intel 8080, care a echipat Altair, până la procesorul Intel 8088 la 4.77 MHz care a echipat în 1981 primul PC de la IBM și la era procesorului Intel ® Pentium® 4. Acesta este cel mai rapid procesor din lume, disponibil la viteze de până la 2.53 GHz.

În urmă cu 25 de ani, PC-urile erau voluminoase și zgomotoase și realizau doar operații simple de procesare de text și tabele.

PC-urile de astăzi permit, în schimb, trimiterea instantanee de e-mail-uri și mesaje, navigarea pe Internet, administrarea bugetelor personale, editarea propriilor filme și înregistrarea lor pe DVD, realizarea de mixaje muzicale, crearea de albume foto însoțite de coloană sonoră și experimentarea celor mai recente jocuri, utilizări de neimaginat atunci când oamenii au început să utilizeze computerele Altair.

În cursul evoluției către PC-ul cu numărul 1 mld., computerele au schimbat decisiv modul în care companiile operează precum și felul în care oamenii comunică, își fac cumpărăturile, învață, au acces la informație și chiar se distrează. Acest lucru este valabil în 49% dintre reședințele vest-europene.

La sfârșitul anului 2001 aproape jumătate de miliard de persoane din întreaga lume aveau acces casnic la Internet. 'E impresionant faptul că un miliard de oameni beneficiază astăzi de tehnologia PC-urilor. Dar sunt alte 5 mld. de oameni la care aceste tehnologii nu au ajuns încă, iar noi suntem preocupați să găsim acele soluții inovatoare care vor face tehnologia PC-urilor să fie accesibilă tuturor potențialilor utilizatori', susține Pat Gelsinger, vicepreședinte și Chief Technology Officer la Intel.

Gartner Dataquest apreciază că pragul de 2 miliarde de PC-uri livrate pe piață se va atinge într-o perioadă de timp mult mai scurtă: 2007-2008, datorită unor oportunități importante de creștere pe piețele în dezvoltare.