.

Inteligența artificială, Internetul lucrurilor și robotica au încetat să mai fie o promisiune pentru a deveni realitate și sunt protagonistele ediției din acest an a Mobile World Congress (MWC) de la Barcelona care se desfășoară în perioada 27 februarie - 2 martie, relatează EFE, citată de Agerpres. Internetul lucrurilor va străluci la această ediție în trei domenii: mașină, casă interconectată — în special asistenții virtuali comandați prin voce — și industrie, a declarat la o conferință de presă directorul companiei Accenture Digital, José Luis Sancho.
 
În cadrul MWC, care s-a deschis luni la Barcelona, se vorbește și despre riscurile în materie de securitate, intimitate și transparență într-o lume plină de senzori care colectează informații.
 
Roboții, înțeleși ca dispozitive inteligente pentru a realiza diferite sarcini și inteligența artificială au un spațiu amplu la acest târg, mai ales — potrivit lui Sancho — mașinile care învață singure pornind de la algoritmi ('machine learning').
 
 
Oferta de servicii prin intermediul 'chatbots' — programe de conversație bazate pe inteligența artificială — tranzacțiile sigure realizate prin tehnologia 'blockchain' și utilizarea platformelor tehnologice pentru a impulsiona mobilitatea și eficiența în cadrul companiilor se numără printre temele centrale ale Congresului.
 
Dacă la început rețelele au fost principala temă de interes a MWC iar în ultimii ani obiectivul s-a deplasat spre dispozitivele tehnologice, pentru 2017 Congresul aspiră să devină un punct de reper al lumii digitale într-un târg "multisectorial", în care se va vedea cum vor evolua diferitele afaceri în domeniul digital.
 
Nu este vorba de prototipuri, ci de cazuri concrete de aplicație: la MWC se observă cum tehnologia intră în domenii de afaceri diferite precum domeniul bancar, turismul, fabricile sau sectorul energetic. 
 
La ediția de anul acesta a MWC se văd sute de proiecte, precum sistemul de telemetrie și analiză a datelor în timp real al motocicletei lui Jorge Lorenzo, sau o mină unde totul este interconectat — inclusiv muncitorii și mașinăriile — prin senzori care urmăresc procesul de producție și volumul extracției.
 
La MWC este prezentată și o hologramă a orașului Barcelona cu ajutorul căreia se observă în timp real comportamentul orașului în variabile precum strângerea gunoaielor, traficul, urgențele, poluarea acustică, sau parametrii de mediu.