.

Internetul reprezintă mult mai mult decât își poate închipui oricare dintre noi, când încearcă să dea o definiție rețelei mondiale de computere. Despre istoria și dezvoltarea Internet s-au scris tone de materiale, care de care mai cuprinzătoare, de către autori dornici să epuizeze subiectul. Însă, întocmai ca în basmele paradoxale, în chiar secunda descrierii istoriei sale, Internetul își inventează alte și alte subiecte, într-o permanentă cascadă. Pentru a înțelege acest fenomen dinamic de inspirație fractală, vă prezentăm principalele mecanisme care susțin funcționarea permanentă a Internetului, la scară planetară. Fără aceste organizații neguvernamentale și fără mulțimea acțiunilor ce se desfășoară zilnic în toate colțurile lumii, Internetul n-ar fi decât o mare încurcătură tehnologică, imposibil de exploatat.

ISOC sprijină extinderea globală a Internetului și utilizarea sa în cadrul unor inițiative educaționale cum ar fi cursuri regionale de pregătire și cu privire la rețele NTW. Organizația adoptă și promovează poziții în probleme de interes deosebit pentru comunitatea globală Internet - confidențialitatea, securitatea, nume de domeniu internaționalizat și IPv6. Compania este implicată și în domenii ca impozitarea, foruri oficiale, diviziunea digitală și probleme de drept de proprietate intelectuală. ISOC este centrul organizațional al Internet Engineering Taks Force, Internet Architecture Board și al Internet Engineering Steering Group. Aceste standarde sunt fundamentul oricărei rețele moderne, precum și al produselor sau serviciilor Internet.
ISOC are 2 tipuri de membri: persoane fizice și organizații, iar calitatea de membru se obține gratuit. În prezent, ISOC are peste 10.000 membri individuali constituiți, în principal, din persoane interesate în dezvoltarea și adoptarea globală a Internetului. În plus, ISOC are peste 150 de organizații cu statut de membru. Aceștia reprezintă o gamă largă de entități non-comerciale ca Universitatea din Stockholm, Centrul pentru Tehnologia Inovației din Virginia, și Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Autostrăzii de Informații în limba franceză, dar și corporații precum Cisco Systems, Inc. sau Deutsche Telekom AG. ISOC lucrează îndeaproape și cu majoritatea organismelor ce stabilesc standardele industriei Internetului, precum Computer Emergency Response Team Coordination, Forum of Incident Response and Security Teams, National Institute of Standards and Technology și Regional Internet Registry for Europe. 'Misiunea ISOC este să extindă utilizarea Internetului în beneficiul tuturor, iar din această perspectivă încurajează dezvoltarea domeniului .ORG drept serviciu destinat sprijinirii intereselor ONG-urilor. ISOC are o structură foarte complexă, care îi permite să înțeleagă strategiile și managementul problemelor cu care se confruntă în privința .ORG. Pe lângă acestea, ISOC a câștigat respectul comunităților non-profit și al celor care se ocupă de Internet, fiind un garant al reușitei politicii și strategiei .ORG', declară Lynn St. Amour, CEO ISOC.

Internet Society în România
În țara noastră, ISOC este reprezentată de către Internet Society of Romania, asociație neguvernamentală care activează în sensul îndeplinirii scopurilor și obiectivelor ISOC. Membrii ISOC România sunt profesioniști ai domeniului Internet și Comunicații. Pentru încurajarea dezvoltării Societății Internet, ISOC România editează de 3 ani 'COMUNIC@ȚII Mobile' - revista industriilor Internet, New Media și Comunicații, singura publicație de profil din Europa Centrală și de Est. Zilnic, de la București, pleacă în toate colțurile lumii un buletin bilingv (română și engleză) de monitorizare a industriilor Internet și Comunicații. Aceste monitorizări stau la baza realizării unor rapoarte periodice înaintate la Uniunea Europeană și la Internet Society. Realizarea (începând cu 1 noiembrie 1999) a acestui flux informativ a ajutat Statele Unite și Europa Occidentală să fie informate zilnic despre activitatea Societății informaționale din România. Astăzi, România trebuie să știe că implementarea Societății Internet, la nivel global este un scop fundamental al celor mai avansate țări pe calea democrației. Vă prezentăm, în continuare, cele mai noi inițiative de pe agenda Internet Society.

Licitația Internet Society
pentru domeniul .ORG
Pe 18 iunie 2002, ISOC a depus o cerere la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) pentru a fi desemnată noul operator de registru pentru domeniul de nivel 1 .ORG (Top Level Domain). Cererea a fost depusă în urma solicitărilor ICANN pentru propuneri de noi operatori de registru, în vederea preluării registrului pentru domeniul .ORG odată ce contractul în curs, cu VeriSign, va expira la 31 decembrie 2002. Dacă ICANN va accepta oferta ISOC, acesta va propune formarea unei noi corporații non-profit, numită Public Interest Registry Inc. (PIR) ce va funcționa ca o companie separată. De asemenea, ISOC a depus o scrisoare de intenție la Afilias Limited pentru furnizarea de servicii client-server. Dacă va fi câștigătorul licitației, PIR preconizează să reprezinte un etalon pentru serviciile de registru operate în interesul publicului, ce vor fi receptive la nevoile comunității non-comerciale. PIR va beneficia de vasta experiență acumulată de ISOC, care îi va crea cadrul corespunzător coordonării politicii și a strategiei domeniului.
Afilias este furnizorul de servicii client-server al ISOC, fiind operator de registru pentru domeniul .INFO - care s-a bucurat de cel mai mare succes dintre cele șapte noi domenii generice de nivel 1 (gTLDs) - și domeniul de nivel 1 pentru coduri de țară .VC (country code TLD). Afilias gestionează mai mult de 850.000 de nume de domeniu .INFO, utilizând noul standard EPP (Extensible Provisioning Protocol) pentru operare de registru, iar sistemele și tehnologia companiei sunt în conformitate cu standardele existente, fiind flexibile, tolerante la erori și cu rezistența dovedită la operarea în condiții dificile. Compania a inițiat folosirea standardului EPP, inclusiv prima implementare a capacității de transfer a acestuia. Prin arhitectura sa și prin partenerii DNS, Afilias poate asigura în mai puțin de 15 minute rezoluția site-urilor Internet. Afilias sprijină, în prezent, peste 90 de birouri de înregistrare acreditate ale ICANN care gestionează 99% din înregistrările curente ale domeniului .ORG. Afilias conferă domeniului .ORG tehnologia ce va accelera timpii de rezoluție, va mări rezistența, siguranța și fiabilitatea și va asigura o mai bună protecție a informațiilor. Printre furnizorii de talie mondială parteneri ai Afilias se numără UltraDNS și IBM. Internet Standard Process (IETF) este o activitate a ISOC organizată și administrată pentru comunitatea Internet, de către Internet Architecture Board Internet Engineering Steering Group. În calitatea sa de furnizor de servicii client-server, Afilias contribuie cu o experiență deosebită, deoarece domeniul său reprezentativ, .INFO, rămâne cel mai de succes și mai îndelung rulat nou gTLD. Afilias este deschizător de drumuri în dezvoltarea tehnologiei avansate a operării de registru și în implementarea standardului EPP.
Compania Afilias Limited are sediul central în Dublin, Irlanda, un sediu central pentru SUA în zona Philadelphia și deține un birou de vânzări în Londra, Marea Britanie. Afilias este operator de registru pentru domeniul .INFO, primul domeniu nou de nivel 1 nerestricționat (Top Level Domain) în ultimii 17 ani. Afilias s-a constituit, în luna septembrie 2000, iar două luni mai târziu, devine primul dintre cei 7 noi operatori pentru domenii de nivel 1, selectați de către ICANN pentru a lansa un nou sistem de registru, utilizând un model bazat pe standardul EPP. În calitate de furnizor de servicii de registru, Afilias este și partener al AusRegistry Pty. Ltd. în crearea și operarea noului registru pentru domeniul de nivel 1 al codurilor de țară .AU. Hal Lubsen, președintele Afilias a declarat: 'Sunt convins că organizațiile PIR și Afilias vor oferi cele mai bune servicii de înregistrare ce vor consolida stabilitatea Internetului, servicii la prețuri rezonabile și cu un grad sporit de securitate și fiabilitate, permițând dezvoltarea potențialului domeniului .ORG, la nivel mondial'.

Domeniul .INFO
Produsul distinctiv al Afilias este .INFO - primul domeniu nou de nivel 1 (TLD) și complet nerestricționat după .COM. Domeniul .INFO este, de asemenea, primul sufix de domeniu realmente global. Având caracteristici informaționale și educative, .INFO este cel mai intuitiv loc pentru căutarea de informații de către utilizatorii Internetului. Domeniul .INFO este și o alternativă cunoscută a audienței internaționale care s-a detașat de sistemul compatibil american, .com. În prezent, mai mult de 50% din baza de clienți .INFO este localizată în Europa, Germania cumulând 20% din înregistrările globale, în contrast cu piața actuală .COM, unde peste 69% din înregistrări aparțin companiilor americane.
Modelul de registru bazat pe EPP al Afilias, depășește și performanțele sistemelor uzuale, permițând ca înregistrările numelor de domeniu .INFO să fie procesate aproape în timp real. În prezent, cu sistemul RRP utilizat pentru .COM, .NET și .ORG, actualizarea informațiilor WHOIS poate dura între 24 de ore și 7 zile pentru a fi distribuite în toată lumea. Cu registrul .INFO, modificările pot fi procesate și distribuite, la nivel global, în decursul unei perioade de la 15 minute până la 1 oră - ceea ce duce la o economie importantă de timp pentru cei care doresc să mențină actualizate site-uri Internet și alte centre de date din toată lumea.

Alianța Afilias-ICANN
În noiembrie 2000, Afilias a primit dreptul de a opera registrul .INFO, în urma solicitării sale către ICANN. La 15 mai 2001, contractul dintre Afilias și ICANN s-a finalizat, Afilias demarând procedura de autorizare a birourilor de înregistrare ce se ocupa de procedurile de înregistrare a numelor de domeniu .INFO. La 27 iunie 2001, Departamentul de Comerț al SUA, care supervizează activitatea ICANN și sistemul numelor de domeniu, a autorizat intrarea .INFO în rădăcină, permițând dezvoltarea domeniului. Afilias a început înregistrările pentru .INFO printr-un program denumnit 'Sunrise Period' dedicat deținătorilor de mărci comerciale, ce s-a derulat în iulie 2001. În septembrie 2001, Afilias a deschis procedura de înregistrare pentru public, iar până la sfârșitul lui octombrie .INFO devenise domeniul de nivel 1, având gradul cel mai ridicat de dezvoltare atins până în acel moment, cu peste o jumătate de milion de înregistrări în mai puțin de două luni.