.

Sateliții joacă '“ de multă vreme '” un important rol în telecomunicații, în general, și în dezvoltarea rețelelor de telecomunicații, în special, ținând seama de implantarea noilor sisteme mobile de radio-comunicații '“ mai cu seamă în zonele cu densitate redusă a populației. Sistemele satelitare se integrează astăzi perfect în Internet pentru furnizarea de acces la banda largă, la distribuția conținutului și la aplicațiile de multi-difuziune, domenii în care pot fi puse în valoare posibilitățile inerente, intrinsece ale soluțiilor satelitare. În trecut, folosirea repetorilor de satelit costa mult, iar micro-stațiile erau stânjenitoare și costisitoare. În ultimii a apărut piața teledifuziunii directe prin satelit (Direct-To-Home DTH) care a avut o contribuție importantă, în ultimul deceniu, la creșterea industriei sateliților, în timp ce Internetul este acum noul motor de creștere al industriei sateliților.

În numeroase zone geografice ale globului terestru, legăturile prin sateliți constituie singurul mijloc prin care furnizorii locali de servicii Internet (Internet Service Provider ISP) se pot conecta la rețeaua Internet în care se găsesc furnizorii de conținut (aflați - în marea lor majoritate - în S.U.A.). După cum se vede, sateliții contribuie la construirea unei adevărate rețele mondiale, deși operatorii de sateliții nu prevăd - cel puțin în viitorul apropiat - o creștere susținută a numărului de conexiuni ISP prin satelit (datorită concurenței acerbe a operatorilor tereștri care dau rapid în exploatare legături optice de mare capacitate).
În afară de legăturile ISP mai există cel puțin alte două domenii care vor juca, în viitor, un rol din ce în ce mai important, și anume (1) distribuția conținutului către periferice și (2) accesul la utilizator. În general, telecomunicațiile prin satelit vor fi folosite pentru aplicațiile multi-difuziune, căci un repetor de satelit cu acoperire continentală reprezintă o soluție deosebit de competitivă, dacă costul soluției poate fi partajat între mai multe mii de utilizatori simultani. Or, acest principiu se aplică foarte bine la distribuția de conținut Internet; în timp, o proporție din ce în ce mai importantă va fi constituită din informații la care vor avea simultan acces un mare număr de utilizatori.

Accesul unidirecțional
Dar rolul sateliților în Internet nu se limitează doar la distribuirea de informații către periferice situate departe de 'žinima' rețelei Internetului. De câțiva ani, furnizorii de servicii de telecomunicații profită indirect de succesul DTH (cu ajutorul normei de radiodifuziune numerice a videocomunicațiilor prin satelit DVB-S Digital Video Broadcast - Satellite) care se pretează producției, în serie mare, a receptoarelor de satelit la costuri reduse. Formatul DVB-S poate fi folosit, mai degrabă, pentru traficul IP decât pentru semnalele de televiziune numerice, cu scopul de a multidifuza direct informațiile Internet utilizatorilor echipați cu terminale nu foarte costisitoare. Au fost, deja, prevăzute diferite aplicații interesante, bazate pe aceste principii.

Accesul bidirecțional
Recentele progrese tehnologice au condus la introducerea soluțiilor de acces bidirecțional prin satelit, deosebit de interesante și superioare tradiționalelor microstații terestre, atât din punct de vedere al debitului, cât și al prețului. Perfecționarea tehnicilor de procesare a semnalului (care au permis dublarea debitului util - în comparație cu cel al repetorilor) și a tehnologiei sateliților (cu multiplicarea capacității și a randamentului economic) permit să se întrevadă scăderea sensibilă, în viitor, a costului capacității satelitare pentru fiecare Mbit/s.

Arhitectura rețelei de acces ADSL sau prin satelit
Un nou standard de radiodifuziune de videotransmisii numerice prin satelit, cu cale de întoarcere (DVB-RCS: Digital Video Broadcast-Return Channel System) își va face, curând, apariția și va permite propunerea de soluții - de la un capăt la celălalt, end-to-end '“ compatibile cu tehnologiile existente de satelit geostaționar prin furnizarea așa numitei linii 'žADSL în cer' (ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line), ale cărei performanțe sunt asemănătoare cu cele ale soluțiilor terestre.

Această arhitectură (vezi figura) permite unui furnizor de servicii să ofere servicii, independent de tehnologie. Operatorii de rețea pot vinde servicii grupate sau individuale care sunt transparente față de stratul 3 (IPv6 etc.) și servicii de acces capabile să interfuncționeze cu servicii de strat 2 [relee de cadre, modul de transfer asincron ATM și comutația multi-protocol cu etichetarea fluxurilor (MPLS)].

Această soluție prezintă o interfață normalizată cu aplicația existentă a gestiunii de servicii (dezvoltată de furnizorul de servicii sau cu un software de gestiune a serviciilor de comerț în Internet). Toți actorii de pe piața sateliților de telecomunicații pot avea, astfel, acces la protocoale, tehnologii și modele comerciale asociate liniei numerice de abonat (xDSL).
Arhitectura aceasta permite și servicii ISP (sau ISP virtual) care pot atribui adrese IP independente între întreprinderi, ceea ce dispensează de traducerea adreselor rețea. De asemenea, arhitectura este caracterizată de un serviciu de transport transparent între mașinile-musafir (cum ar fi, de exemplu, IPSec) și permite rutarea virtuală pentru rețele private virtuale (RPV), IP și MPLS (Multi-Protocol Label Switching '“ comutator multi-protocol cu etichetarea fluxurilor). Ca variantă, comutatorul ATM poate fi înlocuit de către un server de acces cu bandă largă (BAS), pentru a furniza o gamă întreagă de puternice funcționalități, dezvoltate pentru piața ADSL.

GLOSAR TERMENI: ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line; ATM: Asynchronous Transfer Mode; BAS: Broadband Access Server - server de acces de bandă largă; Comut: comutator; DSLAM: DSL Acces Multiplexer - multiplexor de acces de bandă largă; LAN: Local Area Network - rețea locală de întreprindere; PC: Personal Computer - computer personal; SP: Service Provider - furnizor de servicii; SS de leg.: subsistem de legătură.