.

 

Fost Vivendi Telecom, operatorul ungar a plătit 30 mil. USD pentru Euroweb Romania și Euroweb Ungaria.

În imagine: Martin Lea - CEO Invitel

Invitel Rt, al doilea mare operator de telefonie din Ungaria a semnat ieri acordul de preluare a 98% din actiunile detinute de Euroweb International in cadrul celor doua subsidiare din Romania si Ungaria, restul de 2 procente urmand a fi achitate dupa obtinerea avizului consiliului concurentei din Ungaria si al actionarilor Euroweb International. Tranzactia se ridica la valoarea a 30 milioane USD, marcând extinderea operatiunilor Invitel din domeniul telecomunicatiilor si in Romania.

Pana in prezent Invitel nu a desfasurat activitati in mod direct in Romania, ca urmare mentinerea continuitatii operatinilor Euroweb Romania reprezentand o certitudine in prezent, acestea constituind baza principala a dezvoltarii viitoare. Continuitatea actualei echipe manageriale, optiune primara in procesul de achizitie, reprezinta o garantie in acest sens.

Fondata in 1994, compania Invitel (anterior Vivendi Telecom) activeaza ca operator de telecomunicatii in Ungaria, oferind servicii de telefonie, Internet si transmisiuni de date, atat pentru piata rezidentiala cat si pentru cea de afaceri si wholesale.

Invitel detine pozitia de operator dominant in 9 dintre cele 54 de regiuni ale Ungariei, dar desfasoara activitati comerciale pentru serviciile mai sus mentionate si in restul acestora.

Invitel detine propria retea nationala backbone pentru transmisiuni de date, precum si un numar important de retele metropolitane si sisteme de acces punct-multipiunct (PMP).

Actionariatul Invitel este constituit din Matel - Magyar Telecom BV (82,7%) si V-Holdings (17%). Matel Holdings este detinuta de AIG Emerging Europe Infrastructure Fund si GMT Communications Partners Limited, prin intermediul societatilor EEIF (Matel) BV si GMT (Matel) BV.

Operatiunile Invitel sunt auditate de catre compania KPMG.

In primele noua luni ale anului 2005, Invitel a raportat un turnover de 138,7 milioane Euro, inregistrand in acelasi timp o crestere de 2% a EBIDTA fata de anul precedent, atingand un nivel de 61,2 milioane Euro pana la data de 30 septembrie 2005.

Deasemenea Invitel a inregistrat o crestere semnificativa de 75% in ceea ce priveste numarul clientilor rezidentiali carora le ofera servicii de acces broadband Internet, in prezent portofoliul de clienti avand urmatoarea contributie la realizarea venitului operational (pentru primele 9 luni din 2005):

  • servicii de telefonie pentru piata rezidentiala 68,26 milioane Euro
  • servicii de Internet pentru piata rezidentiala 14,73 milioane Euro
  • servicii de comunicatii pentru segmentul de afaceri 34,21 miloane Euro
  • servicii de comunicatii pentru segmentul wholesale 21.52 milioane Euro

In prezent top managementul companiei Invitel Rt este asigurat de catre dl. Ian Mckenzie '“ Chairman si Martin Lea '“ CEO.