.

Guvernul de la Roma a sprijinit extinderea rețelelor broadband prin acordarea de subvenții directe cetățenilor pentru achiziția echipamentelor de rețea, informează MCTI.

Mario Landofi, Ministrul comunicațiilor din Italia, prezent la reuniunea Consiliului de Transporturi, Telecomunicații și Energie al Uniunii Europene de la Bruxelles, a precizat într-o întâlnire cu Zsolt Nagy, ministrul român al comunicațiilor, că extinderea rețelei de tip broadband în Italia, realizată cu ajutorul folosirii resurselor financiare prin acordarea de subvenții directe cetățenilor, a fost un succes. Ca urmare a acestei politici, Italia și-a extins rețeaua broadband de la 300.000 utilizatori, în 2001, la circa 7.000.000 de utilizatori, în 2005.

În România, la mijlocul anului 2005 erau înregistrate peste 500.000 de conexiuni în bandă largă, conform ANRC, iar momentan strategia de implementare este în curs de definitivare.

Trecerea de la o transmisie de tip analog la una digitală a constituit un punct important în discuțiile cu partea italiană, care a avansat ideea acordării subvențiilor cetățenilor pentru achiziționarea de decodoare. Astfel, costurile digitalizării se micșorează, iar guvernul își poate pune în aplicare politica de 'žT-government', crescând interactivitatea dintre cetățean și guvern.