.

  • Zapp și Eurotel Praga vor avea cele mai rapide servicii de date pe zone largi din lume.
  • Europa este locul în care se dă bătălia decisivă pentru CDMA!

Interviu cu dl. Jan NORDGAARD, membru IA450

C@M: Care este semnificația evenimentului mondial 450 Digitalisation organizat pentru prima oară în România?
Joe Nordgaard:
Industria CDMA a parcurs o anumită perioadă până a ajuns la etapa de maturitate, dar acum când a depășit-o, creșterea sa a început să accelereze creșterea întregii industrii la nivel mondial. Conferința de la București ajută la evidențierea punctelor de interes ale potențialilor operatori și investitori. Am remarcat ca pozitiv numărul crescut al participanților de anul acesta, pentru că acesta este un indicator foarte bun pentru succesul CDMA.

C@M: Care este rolul Zapp în dezvoltarea afacerilor CDMA 450?
Joe Nordgaard:
Zapp are locul său în istorie prin poziția sa de lider mondial în revoluționarea comunicațiilor mobile. Expertiza tehnică a companiei a fost esențială în construirea acestui succes. România are talente foarte mari în domeniul ingineriei care, prin eforturile lor, au făcut mult mai ușoară implementarea acestei tehnologii noi.

C@M: Amintiți, vă rugăm, principalele atu-uri tehnologice ale CDMA, față de povestea de succes a GSM-ului.
Joe Nordgaard:
Există un număr semnificativ de îmbunătățiri pe care tehnologia CDMA le-a adus pieței și care au făcut din CDMA baza celor mai importante eforturi tehnologice 3G. Astfel, în primul rând, tehnologia CDMA este mult mai eficientă atunci când e vorba de utilizarea resurselor spectrale valoroase. În mod normal, CDMA servește de 4-7 ori mai mulți utilizatori per Mhz, față de GSM. În al doilea rând, CDMA450 este în esență un cdma2000 adus la o frecvență mai joasă, iar cdma2000 este tehnologia 3G cu cea mai mare implementare în lume la momentul actual, cu peste 100 milioane de abonați. În al treilea rând, în plus față de transmisiile de voce extrem de eficiente, CDMA450 furnizează, de asemenea, servicii de date 1X care oferă viteze de date foarte ridicate, de 153kbps, în condițiile în care media vitezei datelor pentru utilizatorul final este de circa 60-90 kbps.

Operatorul Zapp va introduce curând tehnologia CDMA450 EV-DO, optimizată pentru transmisiile de date. Prin acest serviciu, Zapp și Eurotel Praha, care a lansat deja acest serviciu în iulie 2004, vor avea cele mai rapide servicii de date pe zone largi din întreaga lume - mult mai rapide decât serviciile WCDMA, în momentul în care acestea vor fi, în cele din urmă, introduse. EV-DO are un vârf de 2,4 Mbps '“ funcțional și la noul serviciu Zapp - și o medie de 300-900 kbps la utilizatorul final, comparativ cu WCDMA care are un vârf de 384 kbps, vitezele utilizatorilor finali fiind mult mai scăzute, în funcție de design-ul rețelei. Operatorii WCDMA vizează o medie de 64-128 kbps, în condițiile în care media anumitor centre urbane este de circa 150 kbps. În topul tuturor acestor parametri, calitatea vocii cdma2000 rămâne punctul forte al afacerii, superioară celei din experiența mea GSM, care a inclus zeci de rețele GSM din întreaga lume. EV-DO-ul oferit de Zapp va rămâne cel mai rapid serviciu de date cu acoperire mare pentru mulți ani de acum încolo, iar operarea Zapp în frecvențe scăzute ne asigură că va exista și un avantaj al costului față de altă tehnologie în orizontul previzibil.

În instalările pe relief plan, neaccidentat, pentru a realiza o operațiune în banda de 2100 MHz, bandă în care operează WCDMA, ar fi necesare cu 20 de ori mai multe stații de bază decât pentru o operațiune similară în banda de 450 MHz. În condițiile actuale, operarea în 450 ar trebui să aibă în continuare un avantaj de 10-15 la 1 BTS. Acest lucru se traduce nu doar printr-o acoperire mai bună în arii puțin sau deloc deservite atât de rețele mobile, cât și fixe, ci, de asemenea, prin economii semnificative (în termeni de capex și opex) față de GSM. Astfel, GSM-ul are și alte limitări tehnologice care îi restrâng raza de acoperire. Aceste limitări pot fi depășite, dar cu o pierdere semnificativă de capacitate pentru un operator GSM.

C@M: Considerați rețeaua Zapp îmbunătățită cu EV-DO o adevărată rețea 3G? Care sunt avantajele CDMA450 față de UMTS?
Joe Nordgaard:
CDMA2000 1X este o rețea 3G în adevăratul sens al cuvântului, conform standardelor ITU, iar cei care neagă acest lucru nu pot fi decât detractori ai CDMA-ului european. Definiția ITU în privința 3G are la bază viteze de date de 144 kbps (ie) pentru mobilitate la viteză mare - la care 1X ajunge -, 384 kbps pentru mobilitate la viteze reduse - pe care foarte puțini operatori WCDMA le pot atinge datorită costului de construire a unei asemenea rețele - și un vârf de 2M pentru aplicații fixe. WCDMA nu ajunge la aceste rate de date, spre deosebire de CDMA cu EV-DO.

Aș sublinia faptul că CDMA2000 depășește definiția ITU, în timp ce WCDMA în statutul său actual scade în toate categoriile. Ambele tehnologii vor continua să se maturizeze, dar CDMA2000 conduce evident în privința costurilor, a acoperirii, a dispozitivelor și în creșterea globală a abonaților. Acest lucru e o surpriză pentru mulți în Europa pentru că aici este locul în care se dă marea luptă CDMA. Eu le spun oamenilor să creadă ceea ce vor, însă faptele nu mint niciodată.

C@M: Vedeți piața europeană ca pe o oportunitate pentru CDMA450 în fața dominației GSM?
Joe Nordgaard:
CDMA450 oferă la costuri scăzute soluții de capacități înalte de voce și debit mare de date. Există foarte puține țări în lume care nu vor avea de beneficiat în urma introducerii tehnologiei CDMA450 - atât din punctul de vedere al clienților, dar și al competiției. Astfel, în Europa, pentru a reduce prețurile extrem de 'artificiale' ale oligopolurilor, competiția din partea CDMA450 nu poate decât să ajute piața. Acest lucru este în special valabil în privința roaming-ului prin GSM, care este foarte atractiv, dar și foarte costisitor. Cred că odată cu introducerea tehnologiei CDMA450, consumatorii vor avea mai multe alternative competitive.

C@M: Experiența dvs. în cadrul IA450 vă permite să considerați competiția CDMA-GSM o problemă culturală (America&Asia Pacific versus Europa) sau mai degrabă una geo-politică și economică?
Joe Nordgaard:
Efortul pentru recunoașterea CDMA450 a fost aproape o luptă politico-industrială în Europa și China. De exemplu, GSM a putut intra pe piața americană în 1995 printr-un proces care a durat circa 3 luni. A fost nevoie de această perioadă în special pentru adaptarea la interferențele locale și la problematica semnalului.

Lupta noastră pentru ca tehnologia CDMA să fie acceptată de către CEPT în Europa a durat aproape 3 ani, timp în care au avut loc zeci de întâlniri în numeroase comunități tehnologice. În timp ce introducerea tehnologiei CDMA a spart gheața în cadrul CEPT, organism cu o istorie lungă în privința comportamentului protecționist, eu rămân optimist în privința Europei, care va fi de acum încolo mai flexibilă și, să sperăm, mai promptă în a răspunde noilor oportunități tehnologice de care beneficiază, în mod evident, consumatorul european. A fost un proces extrem de greu și costisitor, dar de succes.

C@M: Credeți că guvernele europene își permit, în contextul competiției intercontinentale, să aplice principiul 'neutralității tehnologice', ținând cont și de istoria dezvoltării comerciale a UE?
Joe Nordgaard:
Eu sunt de părere că Europa trebuie să se adapteze într-un ritm mai alert, altfel creșterea economică va avea de suferit, scăzând astfel standardul de viață al populației și nu numai.

C@M: Considerați EV-DO o alternativă comercială la tehnologiile broadband de linii fixe în țările cu un PIB scăzut, așa cum sugerează anumiți analiști?
Joe Nordgaard:
Da, susțin convingerea aceasta chiar și în cazul tehnologiei 1X. În multe țări de dimensiuni mari, cu densitate mare telefonică, sau în zonele cu densitate scăzută, CDMA450 va deveni alternativa tehnologică ce va ajuta la reducerea indicilor opex și capex ai rețelelor fixe mai vechi și mai costisitoare. Acest lucru este, în special, valabil având în vedere că organismele de reglementare extind definiția 'serviciilor universale' pentru a include accesul la banda largă. Această definiție mai laxă este deja valabilă în multe țări. Din punct de vedere al costurilor, CDMA450 este cea mai eficientă soluție existentă în prezent și în viitorul apropiat.

C@M: Cum vedeți problema dificilă a evoluției conținutului?
Joe Nordgaard:
Conținutul va avea o prezență mult mai consistentă pe piață - și mă bazez în acest sens pe un exemplu foarte concludent: am utilizat serviciul EV-DO de la Zapp în timpul Conferinței 450 Digitalisation, unde testele mi-au arătat o medie a vitezei datelor de peste 400 kbps. Email-ul și Internetul sunt două 'killer applications' suficiente de la care se poate pleca, iar conținutul va urma în scurt timp.