.

Japonezul Yukiya Amano va conduce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru încă patru ani, au decis pe 8 martie, la Viena, statele membre ale organizației, potrivit unor diplomați citați de DPA, precizează Agerpres. După ce va fi confirmat pentru cel de-al treilea mandat, diplomatul în vârstă de 69 de ani va trebui să monitorizeze respectarea de către Iran a acordului nuclear intrat în vigoare anul trecut. Acordul de limitare a activităților nucleare ale Iranului, convenit de Teheran cu marile puteri, se numără printre cele mai mari reușite ale lui Amano (foto).
 
Deși Amano nu a fost implicat direct în negocieri, el și echipa sa au colaborat cu cele șase puteri și cu Iranul în căutarea unui mijloc de a reduce potențialul Teheranului de construire a armelor atomice, prin limitarea programului său nuclear și prin impunerea unor controale stricte din partea AIEA.
 
Amano a ajuns prima dată director general al AIEA în 2009, după un proces de alegere puternic contestat. Totuși, el nu a avut niciun contracandidat la alegerile de miercuri, în contextul în care multe state membre i-au cerut să rămână pentru a ajuta la implementarea acordului de către Iran.
 
Înainte de acest post, Amano a fost un diplomat japonez de rang înalt responsabil cu controlul armelor, ocupând chiar postul de reprezentant al Japoniei la AIEA.
 
Decizia de miercuri a celor 35 de state care sunt reprezentate în boardul de conducere al AIEA trebuie oficial aprobată la o reuniune a tuturor țărilor membre ale agenției care va vea loc în septembrie, după care Amano își va putea începe în decembrie cel de-al treilea mandat.