.

Ministrul nipon al Telecomunicațiilor a solicitat 10 milioane de USD pentru bugetul pe 2002, în scopul dezvoltării tehnologiei 4G de comunicații mobile, conform presei japoneze din ultimele zile. Takayuki Ishida, purtătorul de cuvânt al Ministerului managementului public, Administrației locale, al Poștei și Telecomunicațiilor (MPHPT), a declarat: "Bugetul solicitat pentru 4G nu a fost încă aprobat dar este încă în discuții. Iar respingerea unui asemenea proiect nu poate fi luată în considerație"

Oficialii gigantului nipon de telecomunicații NTT DoCoMo au precizat că inginerii săi vor construi un sistem 4G pentru transfer de date la viteze mai mari de 100 Mbps, pentru copierea de fișiere de pe Internet și de peste 20 Mbps, pentru upload (încărcarea de pe telefonul mobil pe web), de 50 de ori mai rapid decât tehnologia 3G.
Sistemul va încorpora o stație de bază și una mobilă, iar varianta comercială a serviciului telefonic 4G va fi lansată pe piață, potrivit acelorași oficiali japonezi, în anul 2010. Noile servicii vor include posibilitatea recepționării pe telefoanele mobile a emisiunilor TV la rezoluție foarte bună, precum și transmiterea prin Internet, către alte echipamente, a materialelor video înregistrate.

Experimentul 4G, pe care NTT DoCoMo intenționează să-l înceapă în luna iunie 2002 va testa posibilitatea transmiterii de date prin telefoanele mobile, la viteze de maximum 260 de ori mai mari decât cele atinse de tehnologia 3G, lansată recent de firma niponă. Un sistem wireless 4G care asigură posibilitatea transmisiei de pachete mari de date la viteză foarte mare are nevoie de o lărgime de bandă de aproximativ 100 MHz. Utilizarea unui canal cu o astfel de lărgime de bandă ar putea avea și câteva inconveniente, mai ales în privința interferențelor cauzate de semnale "secundare", reflectate de clădiri sau alte obiecte înconjurătoare de mari dimensiuni. Oficialii DoCoMo au precizat, însă, că sistemul 4G de testare va utiliza două tehnologii prin care s-ar putea evita interferențele.

Cu 4G, utilizatorii mobili vor putea descărca un CD cu muzică în mai puțin de 1 minut, iar pentru un film (video) de 2 ore, vor avea nevoie de numai 3 minute. Autoritățile japoneze și utilizatorii mobili speră că vor putea comercializa această tehnologie pînă în 2005. Numărul utilizatorilor de telefoane mobile în Japonia a crescut cu 18,9% an de an, ajungând la 62 de milioane în 2001 (conform rapoartelor Telecommunications Carriers Association).
NTT DoCoMo este prima companie ce a lansat servicii comerciale de telefonie mobilă 3G. Primul test 3G datează din octombrie anul trecut și a fost efectuat de NTT DoCoMo la Tokyo, compania intenționând să extindă serviciul în majoritatea marilor orașelor nipone până în aprilie. Grupul japonez dorește să exporte serviciile 3G și în Europa, în acest sens încheind deja câteva parteneriate cu operatorul olandez KPN Mobile, cel belgian KPN Orange și cu germanii de la E-Plus. Prima țară europeană care urmează să beneficieze, chiar din această primăvară, de tehnologia 3G promovată de NTT DoCoMo este Germania.

Motorola: prima convorbire în sistem UMTS în Germania
Motorola a realizat cu succes prima convorbire UMTS în Germania, în conformitate cu Proiectul de Parteneriat pentru Generația a 3-a (3GPP) versiunea 99 Standard Release. Convorbirea s-a realizat în laboratorul UMTS al companiei Motorola din Wiesbaden, folosind CODEC-ul AMR (Adaptor Multi-Rate) cerut de 3GPP. Motorola a anunțat anterior realizarea unei transmisii de date la viteza de 144kb/s pe rețeaua UMTS Radio Access Network (UTRAN).

Prin această primă convorbire UMTS din Germania, Motorola a dovedit că rețeaua UTRAN este compatibilă cu versiunea 99 a Standardului 3GPP. 'Această realizare este o inovație majoră pentru implementarea cu succes a rețelelor UMTS în Germania. Ea pune o nouă bază pentru optimizarea tehnologiilor noastre pentru implementarea comercială împreună cu operatorii de rețea', declară Jerry Chard, Director UMTS Infrastructure al Motorola.
Motorola oferă soluții UTRAN de înaltă performanță cu caracteristici cum ar fi 'acoperire inteligentă' (posibilitatea ca operatorii să realizeze economii semnificative, întrucât vor fi necesare mai puține celule pentru a satisface cerințele unei acoperiri de calitate). Elementul central al soluției UMTS de la Motorola îl reprezintă stația Node B, care este semnificativ mai mică și mai ușoară, în comparație cu alte produse din aceeași categorie (având un volum de doar 257 litri și o greutate de 145 kg la o configurație obișnuită). Stația UMTS Node B poate fi montată împreună cu stațiile de bază GSM Motorola, cu o performanță sporită. Această stație compactă Node B oferă operatorilor posibilitatea unei reutilizări mai bune a locului și a unor achiziții mai ușoare de locații, ceea ce poate duce la cheltuieli mai mici și viteză mai mare de punere în serviciu comercial a rețelelor UMTS.

'Motorola își folosește experiența în planificarea, proiectarea și optimizarea CDMA, precum și poziția sa de leader în GPRS pentru dezvoltarea și exploatarea la un nivel înalt a rețelelor UMTS', susține Chard. 'Această realizare sporește semnificativ experiența pe care am câștigat-o prin proiectele UMTS derulate în Europa, Australia și China.'
La Congresul 3GSM desfășurat recent la Cannes, în Franța, Motorola a prezentat primul său telefon mobil 3G, Motorola A820, îndeplinindu-și asftel promisiunea de a oferi comunicații fără fir de generație viitoare, în care imaginea fuzionează cu sunetul și datele pentru a asigura o soluție mobilă complet nouă.