.

Interviu cu Jim XU, Chief of Romanian Representative Office, Huawei

C@M: Care este semnificația organizării evenimentului 450 Digitalisation în România?
Jim Xu:
În România a avut loc prima implementare a rețelei 450 MHz CDMA 1x, iar Zapp este pionierul și liderul pieței. Considerăm că tehnologia CDMA450 se află, deocamdată, doar în faza de început (raportându-ne la situația acuală), dar există o tendință inevitabilă de migrare spre ea, iar Huawei are cea mai bună soluție personalizată pentru digitalizarea în spectrul 450MHz.

C@M: Care este rolul Zapp în afacerea CDMA450? Care sunt planurile Huawei de colaborare cu Zapp?
Jim Xu:
Zapp este cel mai mare operator CDMA450 MHz, Huawei are disponibile soluții complete pentru operatori CDMA, precum EV-DO, WIN sau core network, și suntem deschiși pentru o cooperare cu Zapp în oricare dintre aceste zone.

C@M: Care sunt rezultatele concrete ale acestui eveniment?
Jim Xu:
Pentru Huawei, Conferința CDMA450 a reprezentat încă o posibilitate de a-și demonstra capabilitățile soluțiilor și disponibilitatea de susținere a nevoii permanente a operatorilor pentru noi echipamente, aplicații și servicii. Prin acest eveniment din ce în ce mai mulți operatori și producători de echipamente au înțeles că digitalizarea 450 Mhz e un drum lung, dar de viitor. Lanțul industriei este încă în faza sa inițială.
În ciuda acestui lucru, soluția Huawei este completă, matură, personalizată, oferind performanțe mari și o evoluție ușoară, fapt ce a câștigat încrederea majorității noilor operatori CDMA450.

C@M: Vă rugăm să comentați problema interoperabilității între terminalele CDMA450 ale diferiților operatori. Cum vedeți problema roamingului GSM - UMTS?
Jim Xu:
Huawei furnizează o gamă largă de terminale pentru operatorii CDMA 450 și nu am avut nici o problemă de interoperabilitate. Singura problemă ar fi personalizarea terminalelor pentru fiecare operator, dar asta e ceva normal pentru fiecare furnizor de terminale, chiar și în lumea GSM.

C@M: Care sunt noile caracteristici ale terminalelor Huawei comparativ cu cele ale terminalelor GSM?
Jim Xu:
Este destul de greu de făcut o astfel de diferențiere, deoarece în prezent majoritatea caracteristicilor se bazează pe posibilitățile native ale rețelei, iar acest lucru stabilește cea mai mare diferențiere. Noi nu facem nici o diferențiere între un terminal CDMA și unul GSM și încercăm să oferim o paletă vastă de caracteristici și o experiență prietenoasă pentru utilizator în cazul tuturor terminalelor.

C@M: Când vor fi acestea disponibile în România și la ce preț? Care sunt segmentele de piață pe care le vizați în România?
Jim Xu:
Prin gama de terminale oferite acoperim toate segmentele de clienți și sperăm că în curând clienții din România vor avea posibilitatea de a utiliza un terminal Huawei la un preț competitiv.