.

Compania americană Juniper Networks a prezentat pe 16 octombrie un proiect pentru o viitoare rețea de comunicații, ce va avea aceleași dimensiuni ca și Internetul. Securitatea rețelelor private va fi asigurată de către mai multe companii ce vor proteja atât transferurile de date, cât și tranzacțiile efectuate de către utilizatorii corporate.

Un Internet corporativ, mai securizat
Numind viziunea sa despre acest sistem de ultimă generație 'infranet', Juniper face apel la producătorii de echipamente de rețea și la companiile de telecomunicații pentru a colabora la dezvoltarea unor standarde comune care să permită începerea efectivă a dezvoltării acestui nou sistem. O asemenea rețea, afirmă purtătorii de cuvânt ai Juniper Networks, va permite operatorilor telecom să evadeze din competiția brutală a transportului de date, cât și posibilitatea de a câștiga mai mult, prin ofertarea unor servicii premium, cum ar fi cele legate de securitate sau de transferul de date video. Marile corporații, în special băncile, ar avea de câștigat, deoarece nu vor mai fi nevoite să investească în inițierea și administrarea propriilor rețele, putând să închirieze efectiv serviciile de care au nevoie. Având în vedere breșele de securitate din rețelele actuale, securitatea va reprezenta prioritatea principală, atât pentru producătorii de echipamente pentru rețele, cât și pentru operatorii telecom și furnizorii de conținut, ce vor stabili standardele noului sistemul, afirmă Scott Kriens, directorul general al Juniper Networks. 'Internetul a construit o conectivitate extinsă', însă nu beneficiază de măsurile de securitate pe care le cer în prezent mediul business, guvernele sau consumatorii.
Compania Sunnyvale, un rival al Cisco Systems Inc. pe piața routere-lor care direcționează traficul de pe Internet, ar beneficia de pe urma oricărei cereri pentru produsele sale, în cazul în care această inițiativă ar deveni realitate, afirmă analiștii. Prin intermediul propriei viziuni asupra unei rețele globale mult mai stabilă și mai sigură, Juniper Networks își asigură o poziție greu de detronat între principalii furnizori telecom, afirmă Mark Sue, analist în cadrul C.E. Unterberg. 'Cred că ceea ce încearcă Juniper să facă, dacă citiți cu atenție printre rânduri, este să mărească segmentul de piață pe care operează acum, urmând să includă clienții business, care necesită rețele mult mai securizate. Juniper Networks încearcă să crească penetrarea sa în cadrul marilor instituții, cum ar fi cele din domeniul financiar sau energetic'.

Soluții garantate pentru bănci și corporații
Termenul 'infranet' folosit de către Juniper se referă la folosirea protocoalelor Internet pentru crearea infrastructurii unei rețele, în loc ca acestea să fie folosite doar în scopul transmiterii informațiilor precum e-mail-urile. Soluția propusă nu va reprezenta nici Internet public, nici o rețea privată, fiecare ramură a acestei rețele urmând a fi construită independent de către furnizorii de servicii. Prin interconectarea operatorilor, noi oportunități de câștig vor apărea în cazul transportului și/ sau a traficului terminal. Noi aranjamente de business care să exploateze punctele forte ale partenerilor vor deveni mult mai viabile pentru toate părțile implicate.
De exemplu, furnizorii de conținut nu vor fi nevoiți să mai semneze contracte cu fiecare dintre operatorii rețelelor, pentru
a-și deservi utilizatorii finali, în cazul în care aceștia pot accesa informațiile respective, cu o performanță garantată, din orice punct de pe mapamond. Extinderea serviciilor prin intermediul celorlalți operatori de rețele va permite accesarea unei mase critice de clienți, care în mod curent se află în interiorul unor rețele închise, independente.
Furnizorii de servicii ce oferă tranzit pentru trafic vor avea, de asemenea, de câștigat prin oferirea unei performanțe asigurate în cadrul unui mediu securizat. Pentru utilizatorii individuali, aceste conexiuni vor oferi un nou Internet, mult mai puternic și mai rapid, capabil să transfere mai multe date, cu o performanță garantată pentru aplicațiile high-end, cum ar fi transmisiunile video. 'Lucent Technologies Inc. suportă inițiativa infranet', afirmă Scott Kriens. În schimb, purtătorul de cuvânt Cisco, Jeanette Gibson, a refuzat să comenteze anunțul făcut de către Juniper Networks.