.

Konica Minolta se va concentra pe diviziile de echipamente de birou și optică.

Konica Minolta Holdings, Inc. a inițiat un proces global de restructurare menit  a aduce o creștere a profitabilității corporației. In acest sens, Konica Minolta Holdings, Inc. va ceda până la data de 31 martie 2006, o parte din active, respectiv cele implicate în producția de camere foto digitale SLR către Sony Corporation.

In paralel compania a decis încetarea producției celorlalte echipamente, accesorii și consumabile foto, inclusiv minilaboratoarele pentru care va asigura suport până la data de 31 martie 2007. Astfel, Konica Minolta își va concentra în continuare toate eforturile spre dezvoltarea companiilor profitabile, membre ale grupului, respectiv diviziile de echipamente de birou și optică.

Konica Minolta a fost pentru multă vreme, unul din liderii pieței de echipamente foto, oferind o gama foarte variată de produse și servicii bazate pe cele mai inovative tehnologii, de la camere foto clasice (cu film) la cele digitale profesionale și minilaboratoare foto incluzând și consumabile pentru acestea (filme, hârtie, accesorii, etc.).

Printre cele mai însemnate realizări în acest domeniu, putem aminti:

  • în 1962, camera foto Hi-Matic a fost folosită de astronautul John Glenn la bordul aeronavei spatiale 'Frendship 7'
  • în 1977 a fost lansat C35AF primul aparat foto cu focus automat
  • în 1985, prima cameră SLR de mare succes '“ Minolta 7000; de atunci camerele foto SLR au devenit din ce în ce mai populare, vânzările acestora atingând pragul de 16 milioane de bucati.

In epoca aparatelor foto digitale, competiția a devenit din ce în ce mai acerbă, ceea ce a determinat o scădere a profitului pe acest segment. In aceste condiții, se impune o restructurare pentru a asigura o creștere a companiei pe celelalte domenii.

Astfel, în dorința de a se concentra și dezvolta la maxim segmentele 'business technologies' și 'optics and display devices' ale afacerii, Grupul Konica Minolta a hotarât retragerea din segmentul 'camera business' începând cu 31 martie 2006.

In acest sens, parteneriatul început cu Sony pe 25 iulie 2005, se va finaliza pe 31 martie 2006, prin vânzarea parțiala a activelor privind aparatele foto digitale SLR ale Konica Minolta Photo Imaging către Sony Corporation. Sony va dezvolta echipamente foto digitale SLR astfel încât utilizatorii vor putea folosi în continuare accesoriile și echipamentele din seria Maxxum/Dynax, în timp  ce Konica Minolta va oferi suport (direct și prin parteneri) și consumabile pentru echipamentele foto și minilaboratoare până la data de 31 martie 2007.

Incepând cu acest an, Konica Minolta Holdings va acorda atenție maximă dezvoltării echipamentelor destinate mediului de afaceri, care aduc profituri însemnate companiei și al caror rol este considerat esențial în evoluția viitoare a companiei. Pentru acestea, strategia de dezvoltare anunțată la finele lui 2005 rămâne neschimbată. In fapt, este vorba de companiile: Konica Minolta Business Technologies (echipamente de birou), Konica Minolta Opto, Konica Minolta Medical&Graphic și Konica Minolta Sensing, companii care nu sunt influentate de procesul de restructurare al Konica Minolta Photo Imaging. In vederea promovării cât mai eficiente a noii strategii de creștere, Yoshikatsu Ota, actualmente Vice-President al Konica Minolta și fost President al Minolta Co., va deveni de la 1 aprilie 2006 President & CEO al Konica Minolta Holdings Inc., înlocuindu-l din funcție pe actualul Presedinte, Fumio Iwai, care va fi numit Chairman of the Board of Directors.

Konica Minolta Business Solutions Romania, reprezentanta diviziei de echipamente de birou a Konica Minolta in România, a încheiat cu rezultate pozitive anul 2005 și și-a propus o creștere a cifrei de afaceri și o poziționare mai buna pe piața echipamentelor de birou și în 2006, compania nefiind afectată de procesul de restructurare început la nivel mondial pe segmentul foto.

Konica Minolta Business Solutions Romania SRL a fost înființată la 1 octombrie 2003, pe structurile companiei Minolta România, ca urmare a fuziunii dintre Minolta Co. și Konica Corporation inițiată în ianuarie 2003 și finalizată în octombrie 2003 prin înființarea noii companii Konica Minolta Holdings, Inc. Konica Minolta Business Solutions România a păstrat structurile și canalele de vânzări ale Minolta România, beneficiind de experiența de peste 10 de existență pe piața românească și o rețea de distribuție de peste 200 de parteneri. Rezultatele anului 2004, plaseaza Konica Minolta in topul furnizorilor de echipamente de birou din Romania, unde detine pe majoritatea segmentelor de piata unul din primele 3 locuri. Konica Minolta Business Solutions România distribuie și asigură servicii pentru copiatoare, faxuri, imprimante, echipamente multifuncționale și oferă soluții complete de management al documentelor.