.

"Europa are nevoie în primul rând de un model de afaceri. Ce nu avem nevoie în Europa este o nouă tehnologie". Este atitudinea sceptică și nu total dezinteresată în fața concurenței a unui analist de la Yankee Group Inc. din Londra față de anunțul KPNMobile din 4 martie 2002. Ea este ecoul mai vechii invidii legate de insuccesul WAP-ului, standard preferat de europeni la momentul lansării și ascensiunii tehnologiei i-mode, bazate pe compact-HTML, în Japonia.
WAP nu a fost un succes în Europa și iată că pe 4 martie 2002, operatorul olandez KPN Mobile a anunțat că va lansa servicii de Internet mobil bazate pe tehnologia i-mode de la DoCoMo în Germania pe 8 martie (concomitent cu CeBIT), în Olanda la mijlocul lui aprilie și în Belgia din iunie (după schimbarea mărcii în BASE). DoCoMo deține 15% din acțiunile KPN Mobile.

Operatorul olandez estimează că numărul abonaților i-mode din cele 3 țări va atinge 1 milion în 2003. În Japonia, DoCoMo a atras în jur de 30 milioane de abonați la i-mode în 3 ani. În Europa, serviciul va fi lansat inițial pe rețelele GPRS. Analiștii îl privesc deja ca pe un indicator important asupra nivelului de interes față de serviciile de date mobile de mare viteză în Europa.

În Germania, serviciul KPN este oferit prin filiala E-Plus. Abonații au din 16 martie la dispoziție un terminal i-mode NEC N2li cu 249 euro, abonamentul lunar este de 3 euro, iar serviciile furnizate de partenerii de conținut vor costa până în 2 euro pe lună. Operatorul a declarat că a încheiat acorduri cu peste 100 de parteneri de conținut în cele 3 țări. Printre ei se numără: Royal Dutch Automobile Association (ANWB); cotidianul De Telegraaf; VI Planet Voetbal (știri din fotbal); Belbios (cinema); 9292 OV Travelinfo; Intermediair (locuri de muncă); TMF; Rabo Bank și Photoplay (jocuri); VI Michelin; Meteoplaza (WNI); Spiegel online (revistă de știri); Kicker online (știri din fotbal); Deutsche Bahn (căile ferate germane); Phenomedia (jocuri); Falk online (Route Planner și City Router). Până acum NEC este furnizorul de terminale i-mode al KPN, dar compania intenționează să semneze și alte contracte anul acesta.

NEC a declarat că terminalele i-mode pentru KPN se bazează pe design japonez, dar au fost dezvoltate și produse special pentru piața europeană. Ele se disting printr-un ecran mult mai mare cu afișaj color și calitate îmbunătățită a sunetului soneriilor. Utilizatorii pot primi și trimite mesaje e-mail de până la 1.000 de caractere și SMS până la 160 de caractere. NEC N2li este compatibil GSM/GPRS, iar browser-ul i-mode dă acces la atât la conținut compact-HTML (specific i-mode), cât și WML1.X (WAP). NEC are planuri ferme de extindere în afara pieței japoneze, unde controlează în jur de 50% din piața de terminale și rețele 3G și urmărește poziția secundă în fiecare nouă piață și la nivel global, conform declarațiilor făcute la Cannes de Tadashi Komatsu, director general al Diviziei de Operațiuni Internaționale de la NEC. Pe lângă contractul cu KPN, NEC Europa a fost principalul partener al implementărilor de rețele 3G în Isle of Man, Monaco și Padova (pentru Telecom Italia Mobile) împreună cu partenerul său european Siemens AG și a obținut contractul de furnizare a 1 milion de terminale 3G dual-mode pentru Hutchison în Marea Britanie și Italia.
Pe 13 martie, Toshiba a anunțat că va furnizaKPN 10.000 de terminale i-mode TS21i pentru piețele din Germania, Olanda și Belgia.