.

Secția de Știința și Tehnologia Informației și Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnici au organizat pe 15 aprilie a.c., în Aula Academiei Române, conferința cu tema 'Istoria telecomunicațiilor în România'.
În deschidere, acad. Mihai Drăgănescu, președintele Secției de Știința și Tehnologia Informației a prezentat istoria telecomunicațiilor în România, integrată în evoluția mondială a acestui domeniu, 'de la telegrafie la Internet'. Prelegerea 'Instituționalizarea în comunicațiile din România', prezentată de ministrul Dan Nica, a descris reperele reformei administrative și legislative în telecomunicații. Au fost trecute în revistă evenimentele științifice și tehnice din telefonie, radio, televiziune și Internet prin lucrările specialiștilor Andrei Chirică și Ion Dobre '“ 'Transmisiuni la mare distanță în telecomunicații (cable și fibre optice versus transmisiuni prin radio)'; Marius Guran, Mihai Rusan, Liviu Pană și Eugen Stăicuț '“ 'Transmisia de date, teleprelucrarea și rețele de calculatoare'; Ion Stănciulescu și Sofronie Ștefănescu '“ 'Cercetarea științifică în telecomunicații'; Victor Croitoru '“ 'Învățământul superior de telecomunicații din România'; Ioana Slăvescu și Victor Grigorașcu '“ 'Organizații internaționale de telecomunicații la care România este parte' și Ștefan Nicolaescu '“ 'Comunicații mobile generațiile 3G și 4G'.
La împlinirea a 150 de ani de telecomunicații în țara noastră, Academia a dorit ca prin lucrările conferinței să sublinieze contribuțiile românești în domeniu, performanțele actuale și perspectivele acestui domeniu de vârf al societății informaționale.