.

Lansarea oficială a platformei REFIT, pe 29 ianuarie la Bruxelles, determină o nouă abordare a părților interesate pentru o mai bună legiferare și pentru obținrea unor rezultate mai bune. Comisia Europeană a fost gazda primei reuniuni a platformei REFIT, unde s-au întâlnit 48 membri reprezentând o diversitate de părți interesate: Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor și toate guvernele statelor membre sunt acum alături pentru a asigura faptul că legislația UE și punerea sa în aplicare în statele membre devin mai eficiente și își ating obiectivele cu mai multă eficacitate.

Mai simplu înseamnă mai bine
Reunind un grup eclectic de experți în privința impactului concret al legislației UE pe teren, inițiativa comunitară oferă o infrastructură pentru atingerea obiectivului comun al unei mai bune legiferări UE și obținerea unor rezultate mai bune în cadrul procesului de integrare europeană.

Pentru a răspunde nevoilor cetățenilor, revizuirea și îmbunătățirea normelor UE existente sunt la fel de importante ca și elaborarea de noi propuneri. Corpusul legislativ al UE trebuie să rămână adecvat scopului, să fie actualizat și cât mai simplu posibil. Pentru a asigura acest lucru, avem nevoie să auzim punctele de vedere ale celor care sunt în miezul problemelor: cetățenii, micii întreprinzători, administrațiile publice care se confruntă zilnic cu avantajele, dar, uneori, și cu lipsa de eficiență a legislației noastre și a modului în care aceasta este pusă în aplicare de către statele membre. Platforma REFIT are rolul de a colecta punctele lor de vedere, de a le evalua și de a le transforma în sugestii pragmatice și operaționale pentru Comisia Europeană”, susțineI prim-vicepreședintele Timmermans, care prezidează platforma REFIT.

Cum funcționeză platforma REFIT
Activitatea platformei REFIT va fi condusă de membrii acesteia, în special pe baza contribuțiilor primite de la public prin intermediul formularului Reducerea poverii administrative. Acest nou portal online este deschis tuturor membrilor publicului pentru a prezenta sugestii de reducere a sarcinilor de reglementare inutile cu care se confruntă aceștia în viața lor de zi cu zi. Membrii platformei vor evalua contribuțiile părților interesate și vor analiza modalitățile practice prin care se poate da curs sugestiilor acestora, fără a compromite obiectivele de politică. CE va reacționa la toate sugestiile platformei și va explica public în mod sistematic cum intenționează să le dea curs. Prin intermediul propriilor reprezentanți în cadrul platformei, statele membre vor fi invitate să facă același lucru atunci când propunerile se referă la transpunerea și la punerea în aplicare la nivel național a legislației UE. Astăzi, în cursul primei sale reuniuni, platforma își discută programul de lucru pe anul 2016. Aproximativ 250 de sugestii au fost deja transmise grupului prin intermediul formularului „Reducerea poverii administrative”.

Istoricul REFIT
Platforma REFIT 2015 a fost anunțată în Agenda privind o mai bună legiferare din 2015. Platforma cuprinde un Grup al părților interesate, compus din 18 membri și doi reprezentanți ai Comitetului Economic și Social European și ai Comitetului Regiunilor, precum și un Grup guvernamental, compus din experți la nivel înalt din fiecare dintre cele 28 de state membre ale UE. Membrii vor fi asistați în activitatea lor de către Secretariatul General al Comisiei. Membrii Grupului părților interesate au fost selectați printr-o cerere publică de candidaturi. Comisia a urmărit să asigure o reprezentare echilibrată a diferitelor sectoare, interese, regiuni, precum și de gen. De la lansarea sa în 2012, Programul REFIT a pus la dispoziția firmelor rezultate în numeroase domenii. Am asistat, de exemplu, la o reducere, prin acțiuni REFIT, cu până la 90 % a taxelor pe care trebuie să le plătească IMM-urile pentru a asigura conformitatea cu legislația privind produsele chimice, introducerea unor instrumente electronice de achiziții publice care contribuie la economisirea a până la 20 % din costurile de achiziție și diverse derogări pentru IMM-uri în privind sarcinile de reglementare deosebit de apăsătoare. În programul său de lucru pe anul 2016, Comisia a identificat 40 de inițiative REFIT în diverse domenii de politică. CE și-a prezentat Agenda privind o mai bună legiferare la 19 mai 2015 în scopul de a schimba atât ceea ce face UE, cât și modul în care o face. Rolul UE, al instituțiilor sale, precum și al corpusului său legislativ este de a fi de folos cetățenilor și întreprinderilor, care trebuie să beneficieze de acestea în viața și activitatea de zi cu zi. Trebuie să restabilim încrederea cetățenilor și a întreprinderilor în capacitatea noastră de a produce rezultate. Comisia Juncker reprezintă un nou început. Prioritatea noastră este de a oferi soluții pentru chestiunile majore care nu pot fi soluționate doar prin acțiunea individuală a statelor membre.

Documentație suplimentară
1. Agenda privind o mai bună legiferare
2. Pachetul privind o mai bună legiferare
3. Programul REFIT
4. Membrii platformei REFIT
5. „Reducerea poverii administrative” - formular pentru colectarea contribuțiilor părților interesate

Sursa: Ion VACIU