.

Pentru a demonstra "absurditatea" condițiilor de utilizare a aplicațiilor descărcate pe smartphone, Consiliul Consumatorilor din Norvegia a inițiat citirea condițiilor generale de folosire a circa 30 de aplicații, de la Twitter la Netflix, maraton care ar dura în jur de 30 de ore, relatează AFP, citată de Agerpres. Condițiile de folosire a aplicațiilor care se găsesc de obicei pe smartphone-urile din Norvegia totalizează 260.000 de cuvinte sau 900 de pagini, mai mult decât Noul Testament. Pentru a le demonstra complexitatea, Consiliul Consumatorilor, organism public, a solicitat utilizatorilor o ștafetă de lectură, pentru a efectua o citire neîntreruptă.
 
"Condițiile de folosire a serviciilor digitale, aplicații sau altele, sunt deplorabile — acest lucru vrem să îl demonstrăm", a declarat pentru AFP șeful pentru probleme digitale al Consiliului, Finn Myrstad. "Ele sunt mult prea lungi și de neînțeles" a adăugat el.
 
Lectura, care vizează și YouTube, iTunes, Facebook, Gmail, Skype, Instagram sau Angry Birds, ar urma să dureze circa 30 de ore. Miercuri la prânz fuseseră depășite 27 de ore.
 
"Închipuiți-vă că toți utilizatorii cu un smartphone ar trebui să citească aceste explicații 30 de ore. Înseamnă mai mult de patru zile de muncă numai pentru a citi condițiile de folosire pe un telefon mobil", a subliniat Myrstad.
 
Printre cele mai problematice condiții, organismul norvegian le-a menționat pe cele care acordă o licență de folosire "pentru totdeauna" sau "irevocabilă" celeilalte părți. "Practic, acest lucru înseamnă că orice conținut al aplicației, fotografii sau conversații, sunt pentru totdeauna proprietatea firmei. Este absolut inacceptabil și încalcă legea europeană și norvegiană", a afirmat Myrstad.
 
Consiliul Consumatorilor acordă o mare atenție chestiunilor de confidențialitate. El a avertizat în privința aplicației de întâlniri online franceze Happn și a alteia populare printre practicanții de jogging, Runkeeper, acuzate că strâng și transmit date de la utilizatorii lor chiar și când sunt inactive sau dezinstalate.