.

Personal, sunt deranjat mult mai mult de un telefon care sună în timpul unui spectacol decât de unda care nu are nici un efect.
Zsolt NAGY '“ Ministru MCTI

E foarte important ca industria și jurnaliștii să aibă posibilitatea unui dialog deschis despre această temă sensibilă a radiațiilor electromagnetice.
Din punctul de vedere al Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, care evident promovează utilizarea tehnologiilor, a radiofrecvențelor, atât ale telefoniei mobile, cât și a transmisiilor în bandă largă, cu siguranță suntem sensibili și la siguranța populației.
Cred că e mult mai important să vedem dacă, cumulat, sunt anumite efecte ale radiațiilor electromagnetice. Nu există dovezi, în momentul de față cu privire la unele efecte directe asupra sănătății omului. Sunt convins că IGCTI se ocupă serios de această problemă, urmărim întocmai legislația adoptată la nivel european, care în anumite cazuri e chiar mult mai strictă decât în alte zone ale lumii. Așadar, nu cred că trebuie să ne facem probleme în această privință. Studiile de caz în ceea ce privește antenele de pe bloc și radiațiile reclamate de unii cetățeni trebuie analizate, iar dacă există motive, trebuie să se intervină. Nu există, însă dovezi concrete asupra unor cauze negative. Din contră, chiar, simțim cu toții efectele pozitive ale undelor, respectiv o comunicare mai facilă, mai comodă, atât în activitatea profesională, cât și în cea personală. Probabil sunt mai puține dezbateri pe tema gazelor de eșapament, a poluării fonice.
Personal, sunt deranjat mult mai mult de un telefon care sună în timpul unui spectacol decât de unda care nu are nici un efect. Nu trebuie să punem frână în fața dezvoltării domeniului și a utilizării tehnologiilor, dar în aceeași măsură nu trebuie să neglijăm eventualele semnale de avertisment, dacă acestea există. O conlucrare între autorități în privința folosirii tehnologiilor și a spectrului este absolut necesară, aceste autorități având menirea să fie paznicul sănătății și al omenirii.

Progresul tehnologic în acest domeniu s-a făcut pe baza utilizării undelor radio
Cătălin MARINESCU - Președinte IGCTI

Și instituția noastră, IGCTI '“ Inspectoratul General pentru Comunicații și Tehnologia Informației, pe lângă celelalte instituții ale statului, mai precis cele de protecția consumatorului și a mediului, primește o multitudine de sesizări privind posibilele influențe ale undelor electromagnetice. Aceste reclamații demonstrează, în primul rând, că cetățenii nu sunt informați și nu sunt avizați asupra instituțiilor care gestionează aceste probleme. Pe de altă parte, există din păcate o campanie susținută în mass-media care conduce la ideea că vecinătatea antenelor dăunează sănătății. Ca instituție responsabilă, am considerat că este de datoria noastră să asigurăm un cadru serios  și deschis discuțiilor pe această temă și acesta este motivul pentru care am inițiat conferința 'Unde ne ascundem de unde' din 5 mai.
Care ar fi primele concluzii? În primul rând s-a stabilit foarte clar că legislația românească este armonizată cu cea europeană. Atât legislația, cât și standardele sunt aceleași în România ca și în restul Europei. Din participările pe care IGCTI le are în punctele de lucru și în comitetele pentru spectrul radio am observat foarte clar că nu există nici un indiciu cu privire la o posibilă schimbare a legislației europene în domeniu. Legislația e considerată ca fiind foarte clară, iar standardele sunt considerate ca protejând sănătatea umană. În România, instanța care se poate pronunța în privința afectării sănătății publice este Inspectoratul de Sănătate Publică.
Pe de altă parte, în ultimii 20 de ani, utilizatorul de servicii de telecomunicații a cerut mobilitate, să aibă cât mai multe servicii, care să fie oferite cu mobilitate cât mai mare. Ori servicii și mobilitate înseamnă unde radio.
Întregul progres tehnologic în acest domeniu s-a făcut pe baza utilizării undelor radio. Iar la un moment dat trebuie să alegem ce dorim '“ dorim un progres tehnologic, servicii care să ne ajute cât mai mult sau o reîntoarcere în vremuri trecute când, poate, eram mai protejați? Cu siguranță că există instituții precum Uniunea Europeană sau Organizația Mondială a Sănătății care elaborează standarde tocmai pentru a proteja cetățenii.
Personal, cred că există suficientă legislație care este suficient de clară și există instituții care au atribuții clare și care pot verifica respectarea acestor standarde. Și până în prezent nu au existat evidențe clare care să arate că utilizarea telefoniei mobile sau emițătoarele radio afectează sănătatea omului.