.

Un punct important de reper din punct de vedere legislativ îl oferă ICNIRP - International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection.

Aceasta este o organizație non-profit și independentă, formată din 14 membri și 4 comitete științifice (epidemiologie, biologie, dozimetrie și optică).
Principalul scop al organizației este acela de a produce studii și recomandări despre impactul radiațiilor electromagnetice neionizante asupra sănătății. Informațiile furnizate de ICNIRP acoperă domeniile optice (ultraviolet, spectrul vizibil și infraroșu), câmpurile electromagnetice statice și variabile în timp, câmpurile de radiofrecvență (microunde) și ultrasunetele.
Pentru detalii suplimentare puteți accesa adresele de Internet: www.icnirp.de sau www.icnirp.org.
Comisia ICNIRP a publicat în anul în 1998 în 'Health Physics' documentul 'Guidelines for Limiting Exposure to Time-Varying Electric, Magnetic and Electromagnetic Fields (Up to 300GHz)'. Acest document stabilește limitări (restricții de bază și niveluri de referință) pentru expunerea la câmpurile electromagnetice variabile în timp cu frecvențe mai mici de 300 GHz.
SAR (Specific energy Absorbtion Rate) sau Rata de Absorbție Specifică reprezintă rata cu care energia este absorbită de țesut în unitatea de masă.
S-a constatat că expunerea continuă la câmpuri electromagnetice variabile în gama de frecvențe 10MHz '“ GHz timp de 30 de minute cu un SAR mediu pentru întregul corp de 4W/kg produce o încălzire a corpului de 1°C.
Astfel, pentru o protecție adecvată în cazul expunerii ocupaționale, valorile SAR experimentale au fost reduse de 10 ori. Pentru publicul larg, o reducere suplimentară cu factor de 5 a fost adoptată (SAR mediu pentru întregul corp de 0.08 W/kg).
În practică, restricțiile de bază sunt dificil de măsurat și monitorizat și de aceea se recomandă folosirea nivelurilor de referință. Menținerea nivelurilor de referință în limitele specificate garantează realizarea restricțiilor de bază, chiar în cele mai defavorabile cazuri.
Pe 12 iunie 1999, Consiliul Uniunii Europene a emis recomandarea 1999/519/EC privind limitarea expunerii publicului larg la câmpurile electromagnetice (0Hz '“ 300GHz). Această recomandare '“ bazată pe studiile ICNIRP '“ cere statelor membre să sprijine și să promoveze aplicarea restricțiilor de bază prin utilizarea nivelurilor de referință.
În România, Directiva 1999/519/EC este preluată de Ordinul Ministerului Sănătății și Familiei 1.007 din 2002 care stipulează doar menținerea nivelurilor de referință admise (v. Fig. 5).
Măsurătorile efectuate până acum indică valori mult mai mici decât cele maxim admisibile pentru densitatea de putere a undei plane echivalente. Începând cu 7 aprilie 1999 punerea în vânzare, mișcarea și punerea în funcțiune a echipamentelor terminale de radio și de telecomunicații (R&TTE) este guvernată de Directiva 1999/5/EC.

Echipamentele R&TTE care satisfac cerințele esențiale ale directivei 1999/5/EC trebuie să afișeze marcajul de conformitate 'CE'. De asemenea, trebuie să respecte normele de protecție a sănătății și siguranței utilizatorului și a oricăror alte persoane, precum și compatibilitatea electromagnetică așa cum este impusă de Directiva EMC 89/336/EEC.
Afișarea 'semnului de alertă' pe echipamentele R&TTE indică faptul că există restricții de utilizare a respectivului echipament în unul sau mai multe state membre UE.
Hotărârea nr. 88 din 23 ianuarie 2003 privind echipamentele radio și echipamentele terminale de telecomunicații și recunoașterea mutuală a conformității acestora preia integral recomandarea europeană 1999/5/CE.
De asemenea, CENELEC '“ Comitetul European pentru Standardizare în Electrotehnică '“ este abilitat de Uniunea Europeană să creeze standardele necesar dezvoltării pieței unice.
În plus, EN 50400 reprezintă un standard de bază pentru demonstrarea compatibilității echipamentelor fixe de transmisiuni (110 MHz '“ 40 GHz) pentru rețele de comunicații fără fir cu restricțiile de bază sau cu nivelurile de referință relativ la expunerea persoanelor la câmpuri electromagnetice în domeniul frecvențelor radio la punerea în serviciu.

Surse de informații suplimentare
Informații suplimentare se pot găsi pe următoarele pagini de internet:
- Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației: www.mcti.ro
- Recomandări ICNIRP: www.icnirp.de sau www.icnirp.org 
- Standarde CENELEC: www.cenelec.org
- Uniunea Europeană: 
http://europa.eu.int/comm/enterprise/rtte/index_en.htm.