.

Îndemnul președintelui Băsescu ca nici o companie sau instituție de stat să nu mai încredințeze contracte direct către companii private pare să capete noi valențe, de partid și de stat. Astfel, Firma Sysware Systems Integration și consorțiul format de către Siveco România, Altfactor și Omnilogic au depus oferte pentru furnizarea către Ministerul Comunicațiilor și al Societății Informaționale (MCSI) a unui sistem IT pentru „creșterea performanței activităților funcționarilor publici". Contractul e estimat la o valoare de 6,01 milioane de lei (TVA inclusă), adică 4,846,818.76 lei. Tărăgănarea acestui proiect poate să fie predată ca studiu de caz pentru modalitatea prin care oficialitățile se încurcă în propriile caiete de sarcini, în efortul de a orienta banii către clienții săi de partid, conform principiului nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește.

Istoria unei licitații care nu se mai termină

„Procedura aplicată este licitație restrânsă accelerată. Estimăm finalizarea procedurii de atribuire în termen de 60 de zile", se arată într-un răspuns al MCSI remis la solicitarea Mediafax. MCSI este de fapt la a treia încercare de atribuire a contractului. Prima procedură de licitație a fost inițiată în 16 aprilie, când a MCSI a publicat pe www.e-licitatie.ro primul anunț de participare. Deschiderea ofertelor era programată pentru 30 aprilie, dar autoritatea contractantă a anulat licitația cu două zile înainte de expirarea termenului, motivând decizia prin faptul că „documentația de atribuire necesită modificări majore de conținut fără de care procedura de atribuire ar fi afectată". Al doilea anunț de participare a fost publicat în 12 mai, iar termenul limită de depunere a ofertelor a fost programat pentru 25 mai. Și această licitație a fost anulată, în 6 iulie, conform datelor publicate pe site-ul www.e-licitatie.ro, în baza unei decizii a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

Ce este „eAcademia funcționarilor publici"?

Sub denumirea „eAcademie pentru funcționari publici", se pregătește un proiect ce va fi finanțat din fonduri structurale și care urmărește „creșterea performanței activităților specifice ale funcționarilor publici, condiție esențială pentru prestarea unui serviciu public la nivelul exigențelor europene în domeniu, care să raspundă necesităților tuturor comunităților din România", conform precizărilor din caietul de sarcini publicat pe www.e-licitatie.ro. „Procesul de instruire existent presupune forme de învățare atât prin instruiri interne cât și externe, pentru perfecționarea inițială și continuă a funcționarilor publici. Se estimează un număr de 66.000 de cursanți anual pentru sistemul eLearning (aprox. 10% din numărul total de funcționari publici din România)", precizează documentația. Lucrările proiectului se vor finaliza peste 7 luni de la data atribuirii contractului, potrivit datelor din caietul de sarcini.