.

Într-un raport dat publicității pe 3 februarie, Total Telecom arată că livrările de telefoane mobile la nivel mondial au crescut cu 15% în trimestrul 4 din 2005, atingând un nivel record datorită vânzărilor înregistrate cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
IDC arată însă într-un raport separat că piața terminalelor mobile din Europa de Vest, în aceeași perioadă, nu stă la fel de bine: în timp ce livrările totale au crescut, acest lucru s-a datorat doar creșterilor înregistrate în sectorul telefoanelor inteligente, terminalele din clasa S60 atingând cifra record de 2 mil. unități comercializate.
Conform datelor furnizate de iSuppli, 241,5 mil. unități au fost livrate în perioada septembrie-decembrie, în 2005 fiind furnizate în total 812,5 mil. unități.
Nokia a condus piața cu 84 mil. terminale mobile livrate în cel de-al patrulea trimestru și 254 mil. unități în total în 2005. Producătorul finlandez și-a crescut cota din totalul livrărilor la 34,7%, cu 3% mai mult față de trimestrul 3 din 2005.
'Compania a beneficiat de pe urma ofertelor de telefoane ieftine pe piețele în curs de dezvoltare, în același timp capturând o parte importantă din piețele WCDMA aflate în dezvoltare', afirmă Scott Smyser, analist în cadrul iSuppli. Compania preconizează că livrările de telefoane cu capabilități EDGE și WCDMA se vor dubla în 2006, față de cele 50 mil. unități WCDMA livrate în 2005.
Compania americană Motorola a înregistrat de asemenea o creștere a livrărilor de terminale mobile, în special datorită succesului înregistrat de modelul RAZR. Furnizorul a înregistrat o cotă de piață de 18%, o creștere de 2,3% față de aceeași perioadă din 2004. Modelul RAZR a acoperit 30% din livrările totale ale Motorola.
Ceilalți furnizori cheie de pe piață, printre care Samsung (cu o cotă de 12,7% din totalul livrărilor de terminale mobile), LG Electronics (6,8%) și Sony Ericsson (6,3%), au înregistrat de asemenea creșteri a numărului de telefoane livrate, comparativ cu 2004. Doar BenQ-Siemens a înregistrat o scădere de 2,2% din cota de piață înregistrată în 2004. Conform raportului, marii furnizori au câștigat procente din cota de piață în detrimentul companiilor mai mici.
Raportul subliniază și faptul că 51% din totalul livrărilor în 2005 erau reprezentate de telefoane mobile GPRS, Livrările de telefoane EDGE au crescut de la 25 mil. în 2004 la 75 mil. în 2005.
Previziunile iSuppli pentru 2006 rămân aceleași, respectiv 850 mil. de telefoane mobile livrate în 2006, o creștere de 4,6% față de 2005. Compania prezice că piața telefoniei mobile se va baza tot mai mult pe livrările de telefoane mobile de ultimă generație.
Piața vest europeană a handheld-urilor și a dispozitivelor convergente a avut un ultim trimestru dezamăgitor, conform raportului IDC. Piața vest europeană '“ incluzând aici handheld-urile propriuzise și dispozitivele convergente '“ a crescut cu 26% în 2005. Livrările au atins cifra de 4,5 mil. unități în trimestrul 4, totalizând în 2005 13,9 mil. unități. Creșterea înregistrată de livrările de terminale din categoria Symbian S60 a reprezentat un factor cheie în creșterea numărului total de livrări, arată IDC. 
Jean-Philippe Bouchard, analist în cadrul IDC European Mobile Devices, afirmă că s-a înregistrat o scădere abruptă a creșterii segmentului de handheld-uri în ultimul trimestru din 2005 datorită competiției intense dintre producătorii de electronice de larg consum din perioada sărbatorilor de iarnă.
 Palm a deținut cea mai mare cotă de piață în cazul handheld-urilor, cu 23%, urmată de HP, 'dovedind că în ciuda unei piețe europene dominate de preferința pentru sistemele de operare Microsoft, cererea pentru dispozitive dotate cu Palm OS este mai mare', arată IDC.
Toți marii producători de handheld-uri au înregistrat creșteri negative în cel de-al patrulea trimestru din 2005, cu excepția companiilor Acer și Medion. Însă atât Palm, cât și HP, au scăzut prețurile pentru a putea concura cu furnizorii de dispozitive ieftine bazate pe Windows Mobile.
Deși creșterea pieței a scăzut sub așteptări în ultimul trimestru din 2005, sectorul dispozitivelor convergente a crescut cu 42%, livrările totale pentru 2005 înregistrând 11 mil. unități. Piața a fost dominată de livrările de terminale Nokia s60, care au deținut 76% din totalul pieței, pe locul secund aflându-se terminalele RIM.
Andrew Brown, analist IDC, arată că nici lansarea Windows Mobile 5.0, nici influxul de noi dispozitive bazate pe acest sistem de operare nu vor putea revigora cu adevărat piața în 2006, dominația Symbian rămânând de netăgăduit.