.

Două informații rețin astăzi atenția specialiștilor lumii IT&C: raportul IDC asupra stării pieței globale a terminalelor mobile și ultimul raport financiar al Microsoft. Dacă industria mobilă este în plină creștere, despre vânzările de Windows analiștii spun că sunt o adevărată dezamăgire. Mai mult, Apple devine cea mai mare companie americană ca valoare de piață, detronând Microsoft, grație vânzărilor de tehnologie mobilă iPhone și iPad. Să vedem însă care sunt cauzele stagnării afacerilor cu PC-uri și de ce evoluează așa de optimist, în ciuda condițiilor de criză, industria mobilă. Probabil că paradigma utilizării instrumentelor digitale se schimbă, iar noi încă nu ne-am dat seama…

 

Piața globală a terminalelor mobile în creștere cu 16-18% în Q4 din 2010

Piața terminalelor mobile a crescut în trimestrul al patrulea (Q4) al anului trecut cu 16-18% față de nivelul din aceeași perioadă a lui 2009, potrivit firmelor de cercetare IDC și Strategy Analytics, cei mai mari câștigători fiind Apple, Research In Motion și ZTE, conform Reuters. IDC estimează că piața de terminale mobile a crescut cu 18%, iar Strategy Analytics a înaintat o cifră ușor mai modestă, de 16%. „Clienții vor să înlocuiască telefoanele mai vechi cu unele noi, care au și funcții de date pe lângă cele de voce, situație ce generează creștere și alimentează ciclurile de înnoire", susține analistul IDC Kevin Restivo. Piața telefoanelor mobile s-a consolidat acum, după căderea din 2009, când criza economică globală a afectat sever vânzările. Cererea a crescut puternic mai ales pe segmentul smartphone-urilor de ultimă generație, precum Apple iPhone 4 sau Samsung Galaxy S. Vânzările iPhone au crescut și ele cu 86% în Q4, față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce Research In Motion (RIM) a vândut cu 35% mai multe BlackBerry. Totuși, câștigătorii de anul trecut nu sunt doar companiile ce produc telefoane scumpe. „Ultimul an a fost o perioadă foarte explozivă. Eșalonul înalt al specialiștilor în smartphone-uri, dar și producătorii de telefoane ieftine cu mai multe sloturi pentru cartele SIM au reușit să câștige teren în defavoarea unor mari companii cu tradiție", comentează analistul Neil Maswton de la Strategy Analytics.

 

ZTE pe cai mari, locul patru global

Producători asiatici precum ZTE, Micromax și Spice au reușit performanțe foarte bune în India și pe alte piețe datorită cererii tot mai mari de telefoane ce pot găzdui simultan cartele SIM de la mai mulți operatori, permițând utilizatorilor să facă fiecare apel de pe rețeaua cu cel mai redus cost. Vânzările solide de telefoane ieftine în China, Africa și America Latină au ajutat ZTE să devină pentru prima dată al patrulea producător de terminale mobile la nivel mondial, depășit ca volum comercial numai de Nokia, Samsung și LG, potrivit IDC. Vânzările de terminale mobile ZTE au crescut cu 77% în perioada analizată, la 16,8 milioane de unități. Marii producători de terminale, respectiv Nokia, LG, Motorola Mobility și Sony Ericsson, au înregistrat vânzări în scădere în trimestrul al patrulea și au pierdut teren pe segmentul high-end în fața competiției specializate, de la Apple și RIM. Așadar, americanii, canadienii și chinezii sunt campionii sfârșitului de an 2010 în domeniul vânzărilor de terminale mobile high-end, de ultimă generație. Asta coincide, din punctul nostru de vedere, și cu cele mai mari investiții în inovație, cercetare-dezvoltare, marketing și comunicare. Din ce cauză au pierdut ceilalți? Într-un alt material, poate, cu altă ocazie…

 

Veniturile Microsoft se majorează, însă vânzările de Windows dezamăgesc

Veniturile americanilor de la Microsoft au crescut cu 5% în trimestrul al patrulea din 2010, la 19,95 miliarde de dolari, iar profitul net a scăzut ușor, la 6,63 miliarde de dolari, vânzările sub estimări ale Windows alimentând temerile că gadgeturile mobile afectează piața PC-urilor și operațiunile companiei. Microsoft înregistra, în aceeași perioadă a anului anterior, vânzări de 19,02 miliarde de dolari și un profit net de 6,66 miliarde de dolari, potrivit unui raport al companiei. Profitul pe trimestrul al patrulea, al doilea trimestru al anului fiscal 2010-2011, a depășit estimările analiștilor, datorită bugetelor tot mai mari alocate de companii pentru investiții în tehnologie după doi ani de „strâns cureaua", transmite Reuters, citat de Mediafax. Acțiunile gigantului software au stagnat însă, investitorii fiind îngrijorați de impactul scăderii vânzărilor de computere asupra afacerilor Microsoft. Sistemul de operare Windows este instalat pe 90% din computerele din întreaga lume, însă vânzările mondiale de PC-uri au crescut cu numai 3% în Q4 din 2010. „Cifre grozave la prima vedere, dar când citești printre rânduri observi că Windows a ratat așteptările cu 300 milioane de dolari", comentează un analist IT american. Vânzările diviziei Windows au scăzut cu 30% în trimestrul patru, la 5,054 miliarde de dolari, iar afacerile generate de suita de aplicații de birou Office au urcat cu 24%, la 6 miliarde de dolari.

 

Apple a depășit Microsoft, ca valoare de piață

Odată cu migrarea tot mai accentuată a clienților către gadgeturi mobile de la PC-uri desktop, Apple a depășit Microsoft în luna mai a anului trecut și a devenit cea mai mare companie americană de tehnologie după valoarea de piață. Pe de altă parte, unii analiști consideră că tabletele și alte gadgeturi mobile nu vor înlocui PC-urile, cel puțin nu în viitorul apropiat. „Avem peste 300 milioane de licențe Windows 7 vândute. PC-urile nu dispar. Comparați această cifră cu cele 7 milioane de tablete vândute de Aplpe trimestrul trecut. Există cu siguranță discrepanțe pe piață, însă unele puncte de vedere negativiste sunt exagerate", notează un alt analist. Acțiunile Microsoft au scăzut cu circa 3% în ultimele 12 luni, față de o creștere de 24% a indicelui Nasdaq. Acțiunile Apple au câștigat 65% în aceeași perioadă. Prezentarea rezultatelor financiare ale Microsoft a fost neobișnuită, după ce firma americană de media Selerity a descoperit raportul companiei într-o formă preliminară și l-a publicat înainte de închiderea ședinței bursiere, propulsând acțiunile gigantului software cu 2%. Reprezentanții Microsoft și-au cerut scuze pentru starea de confuzie cauzată de eveniment și au promis că vor reevalua procedurile interne pentru a se asigura că situația nu se va repeta. Microsoft a înregistrat venituri de 36,14 miliarde de dolari în al doilea semestru al anului trecut, primul semestru al anului fiscal 2010-2011, în urcare cu 13,1% față de aceeași perioadă a anului anterior. Profitul net a urcat totodată cu 17%, la 12,04 miliarde de dolari. Compania Microsoft dispune de lichidități de 41,2 miliarde de dolari.