.

Un nou studiu independent arată că legislația telecom
din UE este benefică pentru industrie.
- Uniunea Europeană a câștigat sprijinul experților independenți pentru politicile sale telecom.
- Rezultatele studiului vor face ca UE să fie și mai neînduplecată în efortul său de a armoniza și de a impune reglementările telecom în țările membre.
- Lupta cheie pe care o va avea de dus pe termen lung UE în telecom va fi încovoierea puterii autorităților naționale de reglementare pentru a putea armoniza alocarea spectrului de frecvențe și a impune reguli uniforme în tot blocul UE.

Eforturile Comisiei Europene de a obliga operatorii telecom dominanți să își deschidă infrastructurile către competiție au primit susținere dintr-o nouă direcție vara aceasta. Un studiu dat publicității pe 25 august a descoperit că o concurență mai mare și uniformizarea regulilor europene încurajează investițiile mai mari și competitivitatea. Studiul, condus de economiști și experți independenți, a tras concluzia că UE ar trebui să își mențină ritmul în armonizarea și impunerea reglementărilor sale în regiune. 'Aceste studii susțin argumentul nostru economic în favoarea liberalizării accesului la infrastructură', a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Martin Selmayr.
Într-un studiu separat, publicat tot pe 25 august, UE a anunțat că numărul gospodăriilor din UE care se bazează pe telefoanele mobile a depășit numărul celor cu telefonie fixă, cu 18% din gospodării folosind doar telefoane mobile. Studiul arată că 80% din gospodăriile din UE au în prezent un telefon mobil, comparativ cu 78% cu linie fixă telefonică.

O legislație și mai aspră la orizont
Susținerea din partea unui studiu independent va da cu siguranță un nou imbold politicii reglementative și așa stringente a UE. Înainte de acest studiu, operatorii dominanți argumentau că o reglementare mai strânsă dăunează afacerilor lor și este în detrimentul bunăstării generale a sectorului. Ei au insistat pentru o relaxare a reglementărilor privind noile investiții în infrastructură, în special cele în rețele de fibră optică. Operatorii dominanți s-au mai plâns de amenințarea creată de nou-răsăritele companii telecom de tipul Google și Yahoo!, au implementat cu întârziere accesul necondiționat la bucla locală și, uneori cu sprijinul autorităților naționale de reglementare, s-au opus planurilor de a da UE puterile necesare de a armoniza regulile telecom, inclusiv de a respinge deciziile autorităților naționale. Căpătând o nouă încredere în urma confirmării independente că abordarea sa dură reglementativă face bine industriei, UE și-a dublat eforturile în controlarea mai eficace a industriei.
Lupta cheie pe care o va avea de dus pe termen lung UE în telecom va fi încovoierea puterii autorităților naționale de reglementare, pentru a putea armoniza alocarea spectrului de frecvențe și a impune reguli uniforme în tot blocul UE.

Mobilul răstoarnă fixul
Deși constatarea tendinței de către folosirea exclusivă a telefoanelor mobile în gospodării este statistic semnificativă, este un fapr bine cunoscut că mobilele au schimbat pentru totdeauna piața telefoniei. Multe din cele 20% din gospodării din UE care nu au un telefon mobil sunt locuite de oameni în vârstă. În rândul generațiilor mai tinere, folosirea mobilelor e ubicuă. Popularitatea mobilelor este un indiciu că vechile bariere în calea achiziționării lor și-au pierdut prevalența. Bariera costului aproape că a dispărut, ceea ce a determinat UE să respingă propunerile făcute în aprilie de a include telefoanele mobile în serviciul de acces universal.

Comisia Europeană respinge un studiu al GSMA împotriva reducerii taxelor de roaming
Reducerile propuse vor crea pierderi de până la 39 mil. euro.
Comisia Europeană a respins pe 15 septembrie un studiu sponsorizat de industrie care arată că beneficiile pentru consumatori sunt prea puține în cazul aplicării reducerilor propuse de reglementatori la taxele de roaming internațional.
Studiul, realizat de A.T.Kearney și CRA International și sponsorizat de asociația operatorilor GSM, argumentează că reducerile ar crea o pierdere de până la 39 mil. euro în termeni de bunăstare economică totală.
Bunăstarea economică totală este definită prin scăderea pierderilor industriei din câștigurile consumatorilor. Comisia a estimat că planul său va produce un câștig de 5,9 mld. euro în aceiași termeni.
'Argumentele ce susțin reglementările propuse de comisie sunt la limita dintre câștig și pierdere în cel mai bun caz, cu șanse de a se dovedi negative, nu semnificative cum a estimat comisia', se scrie în rezumatul introductiv al studiului, preluat de Dow Jones.
Bătălia pentru taxele de roaming este una din cele mai contestate din istoria legislativă a UE. În martie 2006, comisia a anunțat o propunere de a forța operatorii mobili să taie taxele pe care le plătesc consumatorii când călătoresc peste graniță în interiorul UE - o sursă majoră de venituri pentru companii ca Vodafone Group, Orange Group și Deutsche Telekom.
În unele cazuri, taxele ar putea ajunge să fie reduse cu peste 60%, au spus reglementatorii. Analiștii estimează că operatorii mobili europeni își asigură până la 10% din vânzările totale prin taxele de roaming.
De atunci, Asociația GSM, reprezentând mai mult de 690 operatori mobili GSM din 213 țări, a făcut un lobby intens pentru a obține schimbarea legii. Parlamentul european și 25 de guverne UE încă urmează să o adopte.
Companiile de telefonie au răspuns prin reducerea prețurilor la roaming. Vodafone a promis să reducă taxele de roaming cu 40% până în aprilie 2007, iar T-Mobile, aripa mobilă a Deutsche Telekom, intenționează să ofere o taxă fixă de roaming de 55 pence pentru clienții săi britanici numai.
Asociația GSM susține că evaluarea făcută de comisie asupra impactului propunerilor nu ține cont de aceste reduceri și mai acuză comisia de câteva erori metodologice.
Ca urmare, raportul argumentează că CE nu ține cont de impactul reducerii investițiilor operatorilor și de posibilitatea ca operatorii non-europeni să câștige cote de piață și de perspectiva ca operatorii europeni să fie forțați să ofere servicii sub costuri.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Martin Selmayr, a atacat raportul, spunând că cifrele pe care le-a folosit comisia pentru a-și face calculul provin de la Asociația GSM, inclusiv cifra cheie despre mărimea pieței de roaming.
El a chestionat poziția asociației care susține că legislația propusă amenință sănătatea financiară a sectorului, dar simultan minimizează impactul său economic general. 'Suntem convinși că avem cifre corecte', a declarat Martin Selmayr, citat de Dow Jones.