.

Anul 2014 va fi unul de referință pentru viitorul Internetului, iar evoluțiile care au loc vor schimba în mod fundamental viața de zi de zi a oamenilor, a afirmat miercuri directorul general al Yahoo, Marrisa Mayer, într-o dezbatere la Forumul Economic Mondial de la Davos, relatează CNBC, citat de Mediafax. "Se întâmplă lucruri fundamentale. Dacă te uiți la tehnologia dispozitivelor mobile, la lărgimea benzii, la Internetul lucrurilor, toate acestea vor schimba viața de zi cu zi a oamenilor într-un mod fundamental", precizează Mayer (foto). Internetul lucrurilor este un concept destul de simplu în aparență, dar complex din punct de vedere logistic, respectiv companiile pot pune cipuri in obiecte, mașini, termometre, frigidere, becuri, iar acestea pot fi astfel controlate de la distanță. Mayer consideră că până la sfârșitul acestui an Yahoo va înregistra un trafic de Internet prin intermediul dispozitivelor mobile mai mare decât prin intermediul PC-urilor.

În 2010, compania de cercetare a pieței Comscore anticipa că utilizatorii de dispozitive mobile vor fi mai numeroși decât cei de PC-uri, în termen de cinci ani. În privința confidențialității datelor personale, participanții la discuții au apreciat că aceasta nu va putea fi protejată în proporție de 100%, din cauza necesității ca autoritățile guvernamentale să investigheze activitățile ilegale. Mayer consideră că situația actuală legată de confidențialitatea datelor este neclară și a cerut organizarea unor dezbateri la nivel internațional referitoare la transparență, în urma dezvăluirilor referitoare la activitățile de monitorizare efectuate de Agenția pentru Securitate Națională (NSA) din Statele Unite.

Punctul său de vedere este împărtășit de alți participanți la dezbaterea de la Davos, precum John T. Chambers, președinte și director executiv al Cisco, Randall L.Stephenson, președinte și director executiv al AT&T, și Gavin Patterson, director general al companiei britanice de telecomunicații BT.

"Când treci prin filtrele de securitate de la un aeroport, când obții carnetul de conducere auto, știi exact la ce să te aștepți din partea guvernului", a spus Mayer, care consideră că oamenii nu știu ce informații sunt colectate despre ei și cum sunt folosite.

Discuțiile despre confidențialitatea datelor online au fost declanșate de dezvăluirile făcute anul trecut de Edward Snowden, fost colaborator al NSA, privind activitățile de supraveghere ale instituției, care au provocat și fricțiuni între Statele Unite și Germania.