.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) anunță închiderea apelului de proiecte aferent acțiunii 2.1.1 - Îmbunătățirea infrastructurii în bandă largă și a accesului la internet, din cadrul Axei prioritare 2 a Programului Operațional Competitivitate. „Având ca obiectiv îmbunătățirea calității vieții românilor și digitalizarea relației dintre cetățean și administrația publică, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, structură pe care o coordonez, implementează o serie de proiecte ce au ca scop construcția infrastructurii de internet în bandă largă în zonele albe stabilite de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. Un astfel de exemplu este  Schema de ajutor de stat pentru îmbunătățirea infrastructurii în bandă largă (NGA) și a accesului la internet, prin care am venit în sprijinul operatorilor privați de servicii de comunicații electronice.  Până la închiderea acestui apel au fost depuse proiecte ce însumează investiții eligibile în valoare de  521 de milioane de lei. Prin implementarea propriu-zisă a proiectelor ce vor fi declarate câștigătoare, apelul fiind unul competitiv, ne respectăm promisiunea de a sprijini mediul de business privat, conform Programului de Guvernare asumat de social-democrați, și facem pași concreți în ceea ce privește aducerea relației dintre cetățean și autoritatea publică la un click distanță. Pe județele rămase neacoperite vom face demersurile necesare în vederea lansării unui nou apel”, precizează Petru Bogdan Cojocaru (foto), ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale. 
 
În cadrul acestui apel au fost depuse proiecte pentru următoarele județe sau clustere de județe: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița Năsăud, Brăila – Tulcea, Călărași – Ialomița, Constanța, Dolj, Galați,  Harghita, Hunedoara, Neamț, Iași, Mureș, Timișoara- Caraș Severin, Giurgiu- Teleorman, Buzău,  Mehedinți, Cluj, Botoșani, Olt, Prahova – Dâmbovița, Sălaj, Sibiu, Vaslui și Vrancea.  
 
Astfel, în cadrul Acţiunii 2.1.1.  va fi finanțată construirea infrastructurii de internet în bandă largă în zonele albe NGA, cu o largă răspândire a nodurilor de comunicaţii şi partea de transmisie a datelor, cât mai aproape de utilizatorul final și cu niveluri adecvate de simetrie și de interactivitate, pentru a garanta transmiterea mai bună de informații în ambele sensuri. 
 
Introducerea conexiunii de tip NGA va oferi acces la internet pentru echipamente moderne TIC, precum și utilizarea de servicii publice online sofisticate într-un mod uniform din punct de vedere geografic.
 
Obiectivele specifice acestei acțiuni sunt:
 
- Consolidarea infrastructurii tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC);
 
- Facilitarea accesului public la infrastructura informaţională, în zonele albe NGA;
 
Apelul de proiecte aferent Axei Prioritare 2 a Programului Operațional Competitivitate 2014-2020 are un buget alocat de 63.788.552,64 euro, echivalentul în lei – 296.253.175,03. 
 
Au fost depuse proiecte cu o valoare totală a investițiilor propuse spre finanțare de 521 de milioane de lei.