.

La începutul lunii martie, Dan Nica, ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a prezentat principalele direcții pentru liberalizarea pieței, începînd cu 1 ianuarie 2003, în deschiderea unei conferințe cu tema 'Liberalizarea comunicațiilor'.
Ministrul susține că în definirea strategiei pentru dezvoltarea telecomunicațiilor în România principalul principiu de ghidare este dreptul de a decide al clientului. Acesta trebuie să poată avea opțiuni, având toate informațiile cu privire la cea mai potrivită tehnologie de pe piață pentru necesitățile sale, conform viziunii moderne, europene, a principiului 'neutralității tehnologice'.
În conferință s-a reamintit că, începând cu 14 iunie 2002, va intra în vigoare noul plan de numerotație. Această schimbare este impusă de evoluția pieței de telecomunicații din Romania precum și de necesitatea asigurării resurselor de numerotație pentru dezvoltarea viitoare.
Dan Nica a arătat că MCTI urmărește consolidarea unei piețe active, competitive și corespunzător reglementate, în care să nu existe bariere administrative pentru jucători, dar și să se asigure respectarea regulilor jocului de către toți cei care acționează pe piață. 'Nu vom permite celor care, spre exemplu, ofera VoIP să aducă deservicii pieței românești prin neinformarea corespunzătoare a clientului, cu privire la raportul dintre prețul serviciului și calitatea acestuia. Calitatea serviciilor de telecomunicații în România este de standarde înalte și dorim ca prin exercitarea unui control asupra calității și prin informarea corespunzătoare a clientului să ne asigurăm că va ramâne la fel' a declarat ministrul MCTI.
Avem promisiunea guvernanților că traficul internațional de voce sau date va fi monitorizat judicios, pentru a ne asigura cădeclarațile cu privire la acesta se fac în mod corespunzăor, că nu se omit anumite venituri în declarațiile fiscale. 'Este unul din aspectele pe care le avem în vedere pentru atingerea obiectivului de a avea o reglementare imparțială și eficientă a pieței de telecomunicații. Promovarea unei competiții reale, cu impact pozitiv asupra modului în care sunt deserviți abonații din România este realizată și prin recenta ordonanță privind interconectarea. Aceasta prevede ca interconectarea se realizează fie prin acordul liber consimțit între operatori, fie, în cazul în care nu există un consens, prin implicarea autoritații de reglementare care va stabili tarifele de interconectare pe baza costurilor. Spre exemplu, în Grecia, OTE a fost nevoit sa își reajusteze tarifele inițiale pentru colocare, printr-o semnificativă scădere a acestora. Noi nu dorim tarife care să genereze pierderi pentru operatori, promovăm însă tarifele fixate pe baza costurilor efective. În ceea ce privește operatorii virtuali, nimeni nu va fi forțat să vîndă, este în primul rînd decizia comercială a unei companii, iar vânzarea se poate face numai pentru capacitatea neutilizată, pentru care oricum nu sunt obținute venituri. În Romania, telecomunicațiile vor fi reglementate printr-un pachet de legi care va transpune directive adoptate de Uniunea Europeană. Toate măsurile pe care le avem în continuare în vedere vizează garantarea unui acces cât mai simplu pe piață a noilor operatori, se poate chiar spune că pentru aceștia aplicăm o discriminare pozitivă. Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații va fi definită, din punct de vedere legislativ, până cel târziu în aprilie sau mai, urmând ca până la sfărșitul anului să preia activitatea care îi revine, după dotarea corespunzătoare - materială și cu resurse umane. MCTI se va ocupa, în continuare, de gestionarea resurselor statului și de supravegherea competiției pe piață, precum și stabilirea politicilor în domeniu' a mai adaugat ministrul NICA.
O operațiune necesară este și stabilirea standardelor de calitate a serviciilor oferite de furnizorii de Internet, astfel încât în momentul în care clientul alege un anumit furnizor să știe clar dacă optează pentru o bandă de conexiune sau una garantată, astfel încât să poată evalua raportul calitate - preț. Guvernul s-a arătat bucuros de faptul că Asociația Internet Service Providerilor - ANISP este preocupată de această reglementare și așteaptă de la profesioniștii domeniului o propunere în timp util, Numai așa Guvernul poate rezolva reglementarea până la sfârșitul lunii.
În privința serviciului universal UMTS, poziția Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației este că introducerea reglementărilor referitoare la UMTS va permite deschiderea competiției nu numai pentru abonații existenți. Spre exemplu, se va defini un proiect de conectare a unei localități, se realizează licitația pentru proiectul respectiv, licitație la care poate participa orice operator de pe piață, iar cel care oferă soluția cu costul cel mai avantajos va fi ales pentru realizarea proiectului respectiv.

Rămâne în sarcina noastră, a presei, să urmărim derularea evenimentelor și să vă ținem pe d.voastră, profesioniștii domeniilor Internet, Media și Comunicații la curent cu cele mai noi promisiuni dar și fapte ale MCTI.