.

Conform studiilor Ericsson, peste 15 miliarde de mesaje SMS sunt trimise, în fiecare lună, în întreaga lume. O piață cu un asemenea volum are un potențial enorm de dezvoltare, odată cu trecerea de la simplele mesaje text la mesagerie multimedia mobilă. Transmiterea de mesaje care încorporează sunete, imagine și text către alte telefoane sau către adrese de e-mail este acum posibilă datorită noului sistem de servicii de mesagerie multimedia '“ MMS.
Ericsson și Sony Ericsson sunt două dintre companiile care conduc în cursa pentru introducerea MMS ca servicii cu valoare adăugată pe rețelele GSM. Dacă Sony Ericsson a lansat deja pe piață primul terminal MMS '“ Sony Ericsson T68i cu CommuniCam '“ Ericsson a anunțat lansarea a primelor două servicii comerciale de MMS, împreună cu operatorii Westel (Ungaria) și D2 (Germania).

MMS (Multimedia Messaging Service) este un standard de mesagerie universal acceptat, care permite utilizatorilor de telefoane mobile cu suport MMS să trimită și să primească mesaje cu text, grafice, fotografii, spoturi audio sau video. Secvențele video sau audio sau imaginile de înaltă rezoluție pot fi descărcate cu ajutorul telefonului de pe site-uri WAP, pot fi transferate pe telefon cu ajutorul accesoriilor sau pot fi primite ca mesaje MMS. Mesajele pot fi trimise direct, de la un telefon la altul, sau către o adresă e-mail. Imaginile, sunetele sau spoturile video pot fi, de asemenea, salvate pe telefon pentru a fi utilizate ulterior.

MMS suportă formate standard, atât pentru imagini (GIF și JPEG), cât și pentru spoturile video și audio (MPEG4, MP3 și MIDI). Noile tehnologii GPRS și 3G oferă acum rețelelor de telefonie mobilă viteza de transfer necesară pentru MMS. Pentru implementarea MMS, rețelele GSM existente au nevoie de soluția MMS-C (Multimedia Messaging Centre).
Gama de aplicații care poate fi dezvoltată pe platforma actuală a MMS include o serie de servicii extrem de atractive atât pentru utilizatorii de telefoane, cât și pentru operatori. Prin simpla cuplare a unei camere digitale, telefonul mobil se transformă într-un aparat de fotografiat. Fotografiile realizate pot fi apoi transmise instantaneu, fie ca mesaje MMS unui alt telefon mobil, fie ca fișiere atașate, către o adresă de e-mail.

Mai mult, imaginile pot fi grupate într-o prezentare 'žslideshow', căreia îi pot fi atașate sunete și text, pentru a face mesajele cât mai atractive. Cărțile poștale ilustrate au toate șansele să iasă de pe lista de cumpărături de vacanță. Folosind un T68i cu un CommuniCam, instantaneele de vacanță vor putea fi transmise prietenilor în câteva minute, oriunde v-ați afla. Oricare ar fi ocazia specială, prin MMS puteți fi siguri că nu veți pierde momentele pe care doriți să le împărtășiți cu prietenii.

Din punctul de vedere al operatorilor, MMS reprezintă o investiție al cărei timp de amortizare este relativ scurt. Serviciul este perfect compatibil cu sistemele GSM existente, nefiind nevoie de investiții substanțiale în echipamente de rețea. Noi servicii cu valoare adăugată vor putea fi puse la dispoziția abonaților '“ informații privind traficul, informații financiare sau jocuri online, toate vor beneficia din plin de avantajele mesageriei multimedia mobile. Extinderea timpului de utilizare a rețelei, ca urmare a utilizării noilor servicii va aduce noi profituri operatorilor, în situația în care noii abonați vor continua să se împuțineze.

Nici din perspectiva utilizatorilor trecerea la MMS nu implică investiții foarte mari și nici achiziționarea unui set de echipamente sau a unui software special. Tot ce trebuie este un telefon compatibil MMS și o cameră de luat vederi încorporată sau atașabilă '“ ambele foarte simplu de utilizat. Formatele imaginilor sau ale sunetelor nu ridică probleme de compatibilitate, tot sistemul fiind gândit pentru utilizare de masă.

Dacă transmiterea de mesaje cu imagini și sunete va deschide noi canale de comunicare pentru industria de publicitate, mai precis segmentate și mai directe, există multe alte domenii care vor putea beneficia de noul serviciu. Sistemele de securitate sunt unul dintre aceste domenii, pentru care aplicațiile MMS vor putea fi extrem de utile. Folosind MMS, este relativ simplu de implementat un sistem care să transmită la intervale regulate seturi de imagini luate de camerele de supraveghere din locuință, de exemplu. Sistemul poate fi conceput să înceapă transmisia la anumite momente sau să transmită numai în situația în care se declanșează alarma.

În prezent, singurul model de telefoane mobile compatibile MMS disponibil pe piața românească este T68i de la Sony Ericsson. Operatorii de telefonie mobilă sunt în curs de testare a serviciului, utilizând soluții Ericsson. Serviciul este așteptat să devină comercial în cursul acestui an.