.

După două zile în care a ținut prima pagină a marilor agenții de presă ale lumii, Microsoft bate palma cu Skype Technologies, preluând operatorul Video over IP contra 8,5 miliarde de dolari în numerar, cea mai mare sumă plătită vreodată de companie pentru o achiziție. Se adeveresc astfel, încă o dată, ambițiile Microsoft în direcția produselor și serviciilor din industria comunicațiilor mobile. În telecom gigantul american a rămas mult în urma concurenței pe numeroase segmente de piață, conform Bloomberg. Prin această operațiune, Microsoft probează, mai degrabă, confuzia liderului software ce nu-și mai găsește locul și vocea proprie în era post PC, a comunicațiilor mobile digitale, dominată de aplicații mobile, de tabletele media și de televiziunea 3D, decât determinarea pentru a urma o strategie coerentă.

Cum să cumperi datorii ca să progresezi

Microsoft, cel mai mare producător de aplicații informatice la nivel mondial, cumpără azi Skype de la un grup de investitori condus de Silver Lake, conform oficialilor celor două companii. Acordul a fost aprobat de ambele consilii de administrație, ale Microsoft și Skype Technologies. Noua preluare l-ar putea ajuta pe șeful Microsoft, Steve Ballmer, să convingă utilizatorii de Internet de direcția strategică adoptată de Microsoft, dar și să reducă decalajul față de Google în domeniul publicității online. Preluarea Skype, ce înregistrează pierderi financiare, ar putea să nu aibă un impact imediat asupra situației financiare a Microsoft, dar poate face mai clară ca oricând intenția companiei de a rivaliza cu Apple și Google. Prețul achiziției include datoriile nete ale Skype, potrivit unei surse apropiate situației. Skype a raportat în aprilie datorii de circa 775 milioane de dolari, precum și o linie de credit revolving, de 30 de milioane de dolari. Tranzacția de 8,5 miliarde de dolari ar fi relativ mică pentru Microsoft, care dispune de lichidități și investiții pe termen scurt în valoare totală de 50 miliarde de dolari. Skype, compania axată pe videoconferințe online, cu sediul la Luxembourg, a amânat oferta publică inițială și a început recent să caute alte soluții de finanțare. Tranzacția de azi este de departe cea mai mare achiziție din istoria de 36 de ani a companiei americane.

Era post PC a surprins Microsoft în offsaid

Microsoft a orientat tot mai multe resurse serviciilor mobile și internetului, pe măsură ce importanța pieței computerelor personale, care susține francizele de bază ale companiei, Windows și Office, este amenințată tot mai mult. În pofida dublării veniturilor și a profitului în ultimii 8 ani, acțiunile Microsoft au evoluat într-un interval restrâns, stagnând practic în aceeași perioadă, deoarece investitorii sunt îngrijorați cu privire la capacitatea companiei de concura cu noii rivali, precum Google, sau de a se adapta noilor tehnologii. O sursă apropiată situației a declarat în dimineața zilei de ieri că Microsoft era la un pas de un acord de preluare a Skype. Anterior, alte surse informau pentru Reuters că Facebook și Google încearcă la rândul lor, separat, să încheie un parteneriat cu Skype. Competiția este deosebit de acerbă în acestă zonă, a serviciilor video peste infrastructura IP. Microsoft oferă deja servicii de video chat în cadrul Windows Live Messenger, care însă nu sunt disponibile pe platforma mobilă Windows Phone 7. La rândul ei, Skype, ce oferă servicii de conferințe și apeluri video și audio pe internet, dar și de pe internet către linii tradiționale telecom, este deja prezentă cu aplicații pe cele mai populare platforme smartphone, Apple iPhone, BlackBerry și Android, însă nu și pe Windows Phone 7. În schimb, serviciul de apeluri video al Apple, FaceTime, introdus recent pe iPhone și Mac, are un succes real în rândul consumatorilor. Google a adăugat, de asemenea, o funcție de video chat la aplicația Google Talk prezentă în sistemul de operare Android.

Câștigi, pierzi, negustor te numești

Skype a fost creată în anul 2003 și cumpărată în 2005 de către gigantul licitațiilor online, eBay, pentru suma de 3,1 miliarde de dolari. Compania a înregistrat în 2010 venituri de 860 milioane de dolari și o pierdere netă de 7 milioane de dolari, potrivit datelor din dosarul pentru oferta publică inițială. Realizând catastrofa financiară către care se îndreaptă, eBay a vândut în 2009 participația majoritară la Skype către un grup de investitori într-o tranzacție cotată la circa două miliarde de dolari, păstrând totodată circa o treime din acțiunile companiei. În istoricul achizițiilor Microsoft, exceptând Skype, cea mai mare tranzacție încheiată a fost preluarea agenției de publicitate online aQuantive în 2007, pentru 6 miliarde de dolari. Operația s-a dovedit cel puțin neinspirată, din punct de vedere financiar și strategic. A urmat apoi cea mai importantă achiziție a Microsoft în zona internetului, prin preluarea a 1,6% din acțiunile Facebook în 2007, pentru 240 milioane de dolari. După aceasta, acționarii gigantului american au răsuflat ușurați când oferta de 47,5 miliarde de dolari făcută în 2008 pentru preluarea Yahoo! a eșuat. S-a făcut astfel loc unui parteneriat pe căutări online ce a adus oricum companiei majoritatea beneficiilor pe care le-ar fi obținut printr-o achiziție. Ratarea preluării Yahoo a fost singura „inspirație majoră" în direcția achizițiilor Microsoft. Pentru că acțiunile Yahoo s-au înjumătățit ca valoare, din 2008 până în prezent. Compania nu a renunțat însă niciodată la cucerirea Internetului, investind masiv în portalul MSN și în motorul de căutare Bing, acțiuni care au dus la acumularea unor pierderi de peste 7 miliarde de dolari în ultimii patru ani.