.

Renegocierea contractului cu SIVECO aduce statului peste 26 mil. USD
Scandalul mai multor contracte acordate de fosta guvernare prin încredințare directă anumitor companii românești sau străine a izbucnit în campania electorală din 2004. De atunci, presa noastră cotidiană, cu inconsecvența ei arhi-cunoscută, nu a mai urmărit ce s-a mai întâmplat cu aceste subiecte: Bechtel, EADS sau Siveco. Faptul că nu s-a organizat licitație pentru contracte ce vizează sume fabuloase într-un an electoral, duce direct la ideea de corupție și deturnare de fonduri. În cazurile Bechtel sau EADS, guvernul a ajuns la renegociere. Despre Siveco s-a scris foarte puțin în mass media, compania derulând campanii de publicitate și PR destul de generoase și convingătoare pentru canalele media interesate de acest subiect. Cu toate acestea, actualul ministru al Educației, Mircea Miclea, este decis să rupă pisica și să spună lucrurilor pe nume.

Încă 600 de școli vor beneficia de 15000 de computere
În 2004, Ministerul Educației și Cercetării prin domnul Alexandru Athanasiu, ministrul Educației și Cercetării, a oferit prin încredințare directă un contract in valoare de 96 milioane USD, în vederea derulării fazei a IV-a a programului 'žSistem Educațional Informatizat (SEI)', firmei SIVECO România. SEI este un program dedicat susținerii procesului de predare - învățare în învățămantul preuniversitar cu soluții informatice moderne. În vederea finanțării acestui program, MEdC a semnat un contract de leasing financiar cu o companie germană de profil, AGV Leasing Gmbh(Germania). Acest contract a fost prezentat ca una dintre realizările de succes ale guvernării Adrian Năstase în campania electorală.

Chiar de la instalarea în post, noul ministru al Educației și Cercetării, prof. univ. Mircea Miclea, a dispus analiza celor două dosare problemă. După finalizarea documentării și a discuțiilor cu reprezentanții celor două firme, MEdC a fost pus in fața a două variante:
1. rezilierea contractului, sinonimă cu stoparea SEI, privarea a cel puțin 2700 de școli de rețele de computere și începerea unui lung proces juridic internațional (la Frankfurt - Germania), care s-ar fi finalizat după estimarea unor specialiști, cu plata de către MEdC a unor penalizări de peste 10 milioane USD și o decizie juridică incertă.
2. renegocierea celor două contracte. Având in vedere importanța programului de informatizare a școlilor din Romania și necesitatea reluării cât mai grabnice a derulării lui, la sediul MEdC a avut loc în ultimele luni, renegocierea celor două contracte, soldată cu următoarele rezultate:
a) prin renegocierea cu SIVECO a contractului de 96 milioane USD s-a obținut un plus de 600 de laboratoare informatice compuse din server, computere, monitoare, printere, căști, microfoane, scannere și modem extern (cu 23% mai multe față de contractul inițial), respectiv un plus de 283 de lecții electronice (cu 29% mai multe față de contractul inițial).

Astfel, în cadrul aceleiași sume, în loc de 2700 de școli vor fi dotate 3300 de școli (cu 600 mai mult). Ținând cont de componența celor 600 de laboratoare, practic cele 600 de școli vor fi dotate cu 15000 computere, 600 de servere, 1200 de printere și scannere și peste 6000 de căști și microfoane. Prin urmare, avantajul total al renegocierii se ridică la suma de 22.798.155 USD.
 
Valoarea totală a contractului s-a redus cu 3,71 mil. USD
Pe lângă toate acestea, prin eforturile Ministerului Educației și Cercetării:
- s-a obținut o structură mai bună a contractului (s-a eliminat obligația de a achiziționa aplicații software pentru examenele naționale 2006 și 2007 în condițiile în care este posibil ca metodologia de examinare și repartizare să se schimbe);
- SIVECO predă MedC drepturile de utilizare și modificare a lecțiilor pe un număr nelimitat de computere și pe termen nelimitat;
- s-a obținut accelerarea execuției fazei a IV-a a programului
b) Prin renegocierea cu AGV Leasing Gmbh, valoarea totală a contractului s-a redus cu 3.719.193 USD. De asemenea, în urma renegocierii au fost obținute și o serie de avantaje juridice, cele mai importante fiind includerea unei clauze de reziliere a contractului din partea MEdC, clauză inexistentă în contractul inițial și judecarea pe teritoriul Romaniei, în conformitate cu legile romanești, a oricărui diferend care ar putea apărea în derularea contractului. Avantajul total al renegocierii celor două contracte este de 26.517.348 USD. Diferența dintre varianta inițială a contractului și cea renegociată demonstrează clar cât de coruptă și iresponsabilă în gestionarea banului public a fost guvernarea PSD, susține în final comunicatul de presă al Ministerului Educației și Cercetării.