.

Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Gabriel Sandu (FOTO), s-a întâlnit pe 2 martie cu membrii Camerei de Comerț Americane din România (AmCham), eveniment la care au luat parte reprezentanți ai companiilor de IT&C din țară – Dell România, IBM România, Oracle România, Hewlett-Packard, dar și din străinătate: Fujitsu Technology Solutions, sucursala Viena. Dialogurile purtate s-au concentrat asupra serviciilor de e-Guvernare, Rețelei CIO (rețeaua directorilor pentru tehnologia informației din instituțiile publice), parcurilor tehnologice și științifice, investițiilor în Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC), precum și asupra viziunii Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) despre programele de cercetare și inovare ale companiilor.

Subiectele au fost următoarele:

Serviciile de e-Guvernare, mai precis creșterea numărului de servicii electronice disponibile pentru cetățenii români.

Rețeaua CIO (directorii pentru tehnologia informației din instituțiile publice) – s-a analizat contractul demarat cu Microsoft pentru distribuirea licențelor către instituțiile publice de la nivel central, avându-se în vedere și extinderea la nivel local, unde deja s-au semnat protocoale de cooperare cu principalele localități, reședințe de județe.

Parcurile TIC (programe naționale, scheme de ajutor financiar și fonduri structurale focusate pe crearea de parcuri tehnologice și incubatoare de afaceri) – s-a pus accent pe semnarea de către MCSI a unui protocol de colaborare cu Ministerul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, care să vizeze dezvoltarea a 10 parcuri de soft în opt regiuni de dezvoltare ale țării, dar și în două zone universitare. Reprezentanții IBM România au ridicat problema acordării de facilități fiscale pentru parcurile tehnologice, ministrul Gabriel Sandu asigurându-i că, în momentul în care companiile de IT&C vor oferi soluții concrete generatoare de noi locuri de muncă, șansele de a contracta finanțări vor crește semnificativ.

Relativ la încurajarea și sprijinirea cercetării private de către MCSI, atenția s-a focalizat asupra creării Centrului de Supercomputing, care va oferi premisele cercetării în domeniile cybercrime, combatarea dezastrelor naturale și meteo. Toți participanții la eveniment au remarcat creșterea vizibilității domeniului IT&C la nivel strategic.