.

Lupta de clasă se ascute, odată cu avansul nemilos al crizei și cu tensiunea socială ce face ca multe dintre pozele președintelui re-ales să fie arse în piețele publice din orașele țării. Azi se guvernează, cu spatele la popor, la „românii" atât de dragi președintelui, numai când dorea sprijinul lor, ba chiar împotriva unui popor care nu râvnește chiar să mănânce din gurile de gunoi ale istoriei comuniste. Ce s-a gândit însă ministrul MCSI, domnul Gabriel Sandu, ca să mai dreagă busuiocul mediatic în privința domniei sale? Că nu ar fi rău să invite vreo trei jurnaliști din zona IT&C la o masă prietenească, la locanta Jariștea, aproape de sediul ministerului. Zis și făcut, ne relatează surse de la Jariștea care nu vor să-și dezvăluie identitatea și nici locul la mese. Din cele trei invitații, numai două au fost onorate, iar atmosfera a fost extrem de tovărășească, încheindu-se chiar cu niște propuneri de colaborare part-time, în sprijinul unei transparentizări și eficientizări a activității MCSI mai ales în direcția proiectului eRomânia. Ce n-a înțeles domnul ministru, dar nici alte companii cu pretenții în piață: s-au dus vremurile din ‘90 când jurnaliștii puteau fi cumpărați cu o friptură și un pepsi-cola, plus o ciocolată pentru copii. Acum instituțiile de stat ca și cele private au nevoie de un plan de comunicare, de o strategie, de profesioniști în comunicare PR, de un buget (bani) și de multă-multă transparență. Numai așa se poate ajunge la un rezultat onest, coerent și fiabil. Asta numai dacă mai vrem să fim onorabili!

Netcity: încă 70 de kilometri de rețea funcționali la sfârșitul lui iunie

Tot ieri, 3 iunie, la o dezbatere pe tema Netcity s-a „reușit" performanța de a nu fi invitați ziariștii din segmentul IT&C, adică exact cei care ar fi putut pune întrebări incomode preopinenților de la prezidiu. Prin intermediul ziariștilor acreditați la Primăria Capitalei, a mai transpirat însă câte ceva, de vă putem relata și noi după surse Mediafax. Directorul general al Netcity Telecom, Nicolae Ghioca, a spus că până la sfârșitul lunii în curs vor fi dați în folosință alți 70 de kilometri de canalizație subterană. Proiectul prevede pentru intervalul iunie 2010 - mai 2011 lansarea a 300 de kilometri de rețea pe arterele principale, în zonele centrale ale Capitalei. „În prezent avem în funcțiune în zonele Unirii, Decebal, Burebista și Universitate 11 kilometri de rețea subterană pentru cabluri, urmând ca până la sfârșitul lunii iunie alți 70 de kilometri să fie dați în folosință", susține Ghioca, la dezbaterea cu tema „Rețeaua Netcity - stadiu curent de dezvoltare și evoluție 2010-2011".

Potrivit acestuia, strategia de lucru pentru 2010-2011 prevede împărțirea Bucureștiului în zone centrale și adiacente acestora, dar și în funcție de punctele cardinale și de lucrările de infrastructură efectuate de municipalitate. Directorul general al Netcity Telecom a precizat că după luna iunie vor fi demarate lucrări în nord-vestul Capitalei, în Piața Victoriei și Pasajul Basarab. A doua etapă, care va începe în noiembrie 2010, are în vedere realizarea rețelei de canalizație pentru introducerea cablurilor în subteran în zona de est a Capitalei, acolo unde municipalitatea mai are lucrări de infrastructură. Realizarea rețelei subterane urmează să fie făcută simultan cu aceste lucrări.

„Până în mai 2011 vom avea 300 de kilometri de rețea, pe străzile și arterele principale și în zona centrală a Capitalei", a pretins Nicolae Ghioca. Acesta a mai precizat că anul acesta valoarea investițiilor făcute de societate este de 30 de milioane de euro. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la dezbaterea organizată de Netcity Telecom, la care au participat toți reprezentanții rețelelor de telefonie fixă și mobilă, cablu și internet, a declarat că este hotărât să continue mutarea cablurilor de pe stâlpi în subteran. Oprescu a precizat că această decizie este motivată în primul rând de faptul că „au început să cadă stâlpi, din fericire doar pe mașini", dar și de faptul că dispariția acestor fire „îmbunătățește vizibil estetica orașului".

„Sunt, de asemenea, hotărât ca, pe măsură ce construim această infrastructură, dumneavoastră să contribuiți cu dezvoltarea serviciilor oferite cetățenilor, astfel încât dispariția firelor de pe bulevardele principale să nu fie doar o mutare în spatele blocurilor", le-a spus primarul Capitalei reprezentanților firmelor de cablu, telefonie și internet prezenți la întâlnire. Directorul comercial al Netcity Telecom, Petru Fuiorea, declara, în noiembrie 2009, că rețeaua Netcity este operațională pe un traseu care însumează 12 kilometri, alți 100 de kilometri fiind în diferite stadii de realizare. „Pentru primii 12 kilometri s-au cheltuit câteva milioane de euro", preciza atunci Fuiorea. Contractul pentru realizarea rețelei Netcity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primăria București și UTI Systems, alături de firma Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii telecom metropolitane pentru București. Realizarea rețelei este împărțită în trei etape, cu termen de finalizare în 2012, investiția fiind realizată în întregime din surse private. Valoarea lucrărilor a fost estimată la peste 200 milioane de euro.

Scopul Netcity? Optimizarea rețelelor operatorilor și reducerea costurile operaționale

Utilizarea rețelei de telecomunicații Netcity va avea ca efect optimizarea infrastructurii operatorilor, reducerea costurilor aferente mentenanței și posibilitatea dezvoltării unui portofoliu extins de servicii telecom și IT, susține Petru Fuiorea, ca fiind principalele avantaje ale acestei rețele.

„Proiectul Netcity este un conglomerat de interese, de la cele ale cetățenilor și ale administrației locale și centrale până la cele ale operatorilor de profil. Credem că aceștia din urmă pot să își optimizeze propria infrastructură prin utilizarea rețelei Netcity, cu impact asupra costurilor operaționale. De asemenea, prin Netcity operatorii pot elimina aproape integral costurile legate cu mentenanța propriei rețele", sublinia Fuiorea în toamna lui 2009. De asemenea, Netcity va permite operatorilor să dezvolte un portofoliul foarte extins de servicii de telecomunicații și IT, similar unuia prin intermediul propriei rețele, susține Fuiorea, subliniind că Netcity prevede ca fiecare clădire sau unitate locativă din București să fie conectată la această rețea.

„Pe termen lung, implementarea proiectului va conduce la eliminarea cablurilor pozate aerian pe domeniul public. În prezent, primăria Capitalei nu prea câștigă bani din utilizarea de către operatori a domeniului public. În Amsterdam (Olanda), operatorii care nu utilizează rețea de telecomunicații a orașului plătesc o taxă destul de piperată", a menționat Fuiorea. El a adăugat că, în cel mult o săptămână, Primăria Capitalei ar poate elimina cablurile de pe stâlpi, posibila operațiune având însă ca efect întreruperea accesului la servicii telecom pentru mai mult de 70% din clienții operatorilor din București, ceea ce nu e deloc de dorit în actualele circumstanțe.