.

Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații (ANRC) a publicat în luna august pe site-ul său (www.anrc.ro/ro/proiecteANRC.htm) regulamentele de elaborare a unor noi modele de calculație a costurilor, LRIC (Long Run Incremental Cost), de către RomTelecom, Mobifon și Orange România. Noile modele urmăresc orientarea pe costuri a tarifelor practicate de cele 3 companii pentru serviciile de interconectare, eliminarea eventualelor costuri determinate de ineficiențele structurale și operaționale, precum și posibilitatea estimării evoluției pe termen lung a costurilor de interconectare.
În cazul RomTelecom, modelul LRIC se va aplica serviciilor de telefonie furnizate prin intermediul rețelei publice de telefonie fixă (PSTN) și serviciilor de linii închiriate.
În cazul operatorilor mobili, modelul se va aplica nu numai traficului vocal cu originea sau destinația în alte rețele decât cea proprie, ci și traficului SMS și GPRS. Pentru calcularea tarifelor aferente serviciilor de interconectare, operatorii vor utiliza date din evidențele contabile proprii, reflectând performanțele recente ale operatorilor.
La rândul său, pentru determinarea tarifelor pe care cei 3 operatori au obligația de a le orienta pe costuri, ANRC va realiza propriul model de calculație de tip LRIC, în care informațiile introduse vor ține cont de practicile și de performanțele operatorilor eficienți de pe piețele internaționale (metoda benchmarking). Prin urmare, specifică regulamentele, modelele de calculație elaborate de operatori vor trebui să fie suficient de flexibile pentru a permite compararea datelor rezultate în urma aplicării ambelor modele (al operatorului și al ANRC). Modelele vor fi supuse unui proces de reconciliere menit să asigure corectitudinea determinării tuturor costurilor fiecărei companii și transparența modului de stabilire a tarifelor de către cei 3 operatori de telefonie. Regulamentele cuprind, printre altele, descrierea și nivelul de detaliere al modelului de calculație impus operatorilor, definirea serviciilor analizate în cadrul modelului și principiile de determinare a costurilor curente aferente activelor imobilizate. Atât RomTelecom, cât și Mobifon și Orange România vor trebui să finalizeze, până pe 31 martie 2004, documentațiile modelelor de calculație a costurilor și auditarea rezultatelor, să dezvolte și să implementeze noile modele, până cel târziu la 30 iunie 2004. În cazul nerespectării termenelor, tarifele serviciilor furnizate de operatori vor fi calculate și impuse pe baza modelului dezvoltat de ANRC, până la finalizarea procesului de reconciliere a modelului dezvoltat de ANRC cu cel al operatorului în cauză.