.

România devine pentru companiile britanice o alternativă la proiectele offshore derulate în India, în domeniul IT&C, datorită costurilor mai mici și diferențelor culturale minore, informează silicon.com, citând un studiu al Pierre Audoin Consultants.

Potrivit studiului 'România Offshore 2003', companiile britanice ce furnizează și folosesc serviciile indiene s-ar putea reorienta spre regiuni în care costurile sunt mai mici, cum ar fi Europa de Est. Analiștii au remarcat că furnizorii de servicii au posibilitatea îmbunătățirii gradului de competitivitate prin achiziționarea unor resurse dar și companii românești, la prețuri mai mici decât cele din India. La rândul lor, utilizatorii pot beneficia de servicii prin plata unor tarife mult mai reduse.

Studiul remarcă faptul că firmele britanice ignoră România și celelalte state est-europene, în timp ce regiunea menționată reprezintă prima opțiune pentru concurentele lor din restul Europei de vest. Analiștii subliniază că nivelul costurilor de furnizare și utilizare a serviciilor IT sunt mult mai mici în România decât în statul asiatic. În plus, România beneficiază și de un nivel de educație ridicat, precum și de numeroși specialiști în domeniu, ce sunt mai apropiați de cultura occidentală. Pete Foster, director de cercetare în cadrul PAC, a explicat că firmele britanice aleg India datorită legăturilor istorice și culturale existente între cele două țări. El a avertizat, însă, că aceste companii vor fi nevoite să își schimbe strategia, odată ce nu vor mai putea susține costurile ridicate. 'Problema cheltuielilor devine un element competițional, iar India este din ce în ce mai scumpă. Europa reprezintă o alternativă bună și o arie în care pot fi identificate noi resurse. Însă acest lucru este ignorat de companiile britanice', a subliniat Foster.

Potrivit studiului menționat, prețul mediu aferent unui proiect offshore de IT din România ajunge zilnic la aproape 100 de lire sterline pentru fiecare persoană implicată. Costurile unei companii ce angajează un proaspăt absolvent al unei facultăți de specialitate ajung la circa 4.100 de lire sterline pe an. Administratorii de proiect cu experiență sunt recrutați pentru un salariu anual cuprins între 13.500 lire sterline și 20.000 lire sterline.

Studiul mai arată că România dispune de numeroși programatori și specialiști IT, însă are deficiențe la categoria administratorilor de proiect cu experiență. În unele cazuri, centrele înființate de companii străine au fost nevoite să aducă din afară astfel de specialiști. În ultima perioadă, românii ce revin în țară după ce au lucrat peste hotare în cadrul unor firme de profil sunt selectați în echipele de conducere ale unor centre de servicii offshore. Analiștii estimează că veniturile obținute în România din proiecte offshore derulate de companii europene vor ajunge în acest an la 78 de milioane de lire sterline. Principalii parteneri sunt firme din Franța, Germania, Marea Britanie și Olanda.