.

În cadrul expoziției 'MOBILE '“ o viziune istorică a telefonului mobil', deschisă la New York pe 7 martie, compania Motorola a sărbătorit 20 de ani de la lansarea primului telefon mobil comercial, lansat în 1983.
Astfel, în anul 1983, modelul Motorola DynaTAC 8000X a fost primul telefon celular portabil autorizat de FCC și a devenit disponibil pe piață numai câteva luni mai târziu '“ generând o creștere spectaculoasă a cererii de consum pentru comunicațiile mobile.

Tradiția Motorola în comunicațiile mobile a evoluat de la crearea, în 1930, a primului radio comercial pentru mașini, pe care oricine și-l putea permite, până la dezvoltarea primului sistem comercial de comunicații radio bidirecționale al companiei. În anii '˜40 și '™50, Motorola a realizat o serie de premiere în comunicațiile radio, oferind primul pager, primul radiotelefon de mașină și primul dispozitiv recepție '“ transmisie automată, inclusiv cel folosit de astronautul Neil Armstrong pentru a transmite faimoasele cuvinte de pe Lună în anul 1969.
La sfârșitul anilor '˜60 și de-a lungul anilor '˜70, Motorola a creat telefonul celular - un aparat mobil de comunicații destinat consumului de masă. Până la momentul 1983, când telefonul Motorola DynaTAC 8000X devine primul telefon celular portabil, compania a investit în dezvoltarea tehnologiei mobile 50 de ani de cercetare și 100 milioane de dolari. Modelul DynaTAC 8000X cântărea 794 grame și avea dimensiunile de 33x4,5x9 cm, asigura o oră de convorbire și opt ore în regim de standby și avea un ecran tip LED.
'Consumatorii au fost atât de impresionați de posibilitatea de a fi întotdeauna ușor accesibili grație telefonului portabil, încât coada de așteptare pentru telefonul DynaTAC 8000X ajunsese la ordinul miilor, în ciuda prețului lui inițial de 3.995 USD', își amintește Rudy Krolopp, unul din membrii echipei inițiale de design Motorola, responsabilă cu crearea telefonului DynaTAC 8000X. 'În 1983, simpla idee de a avea o convorbire mobilă era revoluționară. Acelea au fost vremuri extraordinare, în care am fost adevarăți pionieri în tehnologie la Motorola'.

20 de ani de design
Motorola și-a continuat tradiția în privința inovației prin introducerea a noi și noi standarde de design mobil. În anul 1989, Motorola a lansat telefonul mobil MicroTAC cu clapetă, cel mai mic și mai ușor telefon mobil de pe piață.
'Când Motorola a conceput primul telefon mobil din lume, totul a pornit de la visul de a fi în permanență conectat cu familia și prietenii', a explicat Tim Parsey, Vice Președinte Corporate, Consumer Product Design din cadrul Motorola PCS. Utilizatorii de astăzi își doresc un instrument care să-i ajute să dea telefoane de oriunde din lume, să-și împărtășească experiențele trăite prin video și fotografie, prin jocuri și muzică, prin livrarea de informație în timp real. Grație inovației în tehnologie și design-ului inteligent suntem capabili să asigurăm aceste instrumente.'
20 de ani de inovație
În cei 20 de ani de când Motorola a lansat telefonul DynaTAC 8000X sau telefonul'cărămida', cum i se mai spunea, numărul abonaților din telefonia mobilă la nivel mondial a crescut de la aproximativ 300.000 în anul 1984 la mai bine de 1,2 miliarde astăzi.
În continuare vă prezentăm câteva din inovațiile Motorola:
- prima rețea mobilă CDMA comercială (1995);
- primul telefon GSM tri-band, L7089 (1999);
- primul telefon GPRS din America de Nord, Timeport T7382i (2001);
- unul din primele telefoane mobile care operează pe rețele UMTS/ CDMA, modelul A830 (2002).

Expoziția mondială
Expoziția MOBILE Motorola a dezvăluit o selecție a peste 10 exponate extrem de rare din istoria companiei, din colecția unicat a arhivelor Motorola, dintre care: primul radio mobil two-way (walkie-talkie), creat de Motorola pentru forțele armate ale Statelor Unite în timpul Primului Război Mondial, instrumentele de comunicare radio care i-au opermis lui Neil Armstrog să comunice acele cuvinte faimoase când a pășit pe lună, cele dintâi telefoane mobile 'cărămizi', care au simbolizat imaginea hippy a anilor '˜80.